Bruno Ganz 1941-2019

Parhaiten rooleistaan Adolf Hitlerinä elokuvassa Perikato ja suojelusenkeli Damielina Wim Wendersin Berliinin taivaan alla -fantasiadraamassa tunnettu Bruno Ganz on kuollut. Ganz kuoli vasta viime vuonna diagnosoituun syöpään eilen kotonaan Zürichissa 77-vuotiaana.

Sveitsiläisen isän ja italialaisen äidin poika teki merkittävimmän uransa teatterissa, vaikka Ganzin on kerrottu todenneen ironiseen sävyyn jokaisen näyttelijän kääntyvän jonakin päivänä Hollywoodiin. Ganzille itselleen tämä tapahtui yli 60-vuotiaana, kun Oliver Hirschbiegelin ohjaama ja Joachim Festin kirjaan pohjautunut Perikato päätyi Oscar-ehdokkaaksi asti vuonna 2005.

Näyttelijäuransa Ganz käynnisti niin teatterissa kuin elokuvissakin 1960-luvulla. Pidetty ja arvostettu tähti piti elämänsä loppuun asti hallussaan teatterinäyttelijöiden saksankielisen alueen yhtä suurimmista kunnianosoituksista, sormusta nimeltä Iffland-Ring. Sormuksen kantajan on tarkoitus luovuttaa se toiselle valitsemalleen näyttelijälle, mutta vielä ei ole selvillä, kenelle Ganz ehkä oli suunnitellut sen antaa.

Genz oli mukana Lars von Trierin viime vuonna valmistuneessa ja kohua herättäneessä The House That Jack Built -elokuvassa. Hänet on listattu mukaan myös Terrence Malickin vielä julkaisemattomaan Radegund-sotadraamaan. Ei tosin ole aivan varmaa, onko erikoisista leikkausratkaisuistaan tunnettu Malick sisällyttänyt Ganzin osuuden lopulliseen elokuvaansa.

Alla näyte Ganzin roolityöstä elokuvassa Berliinin taivaan alla. Hän näytteli samaa hahmoa myös elokuvan jatko-osassa vuonna 1993.Lähteet: Der Tagespiegel, BBC, Variety, Indiewire

Kuva: YLE

R. Isoviita 16.02.2019 klo 22:18

Uusimmat uutiset

Schwarzeneggerin kimppuun hyökännyt ei joudu syytteeseen

Toimintatähden päälle karattiin viikonloppuna.

R. Isoviita

Seuraava Batman-näyttelijä on lähes valittu?

Lista vaihtoehdoista lyhenee.

R. Isoviita

Thor: Ragnarök -ohjaaja kertoo Hitler-satiiristaan

Taika Waititi esittää dikataattoria itse.

R. Isoviita

Francis Ford Coppola aikoo leikata Kummisetä-trilogiaa uusiksi

Legendaarinen leffantekijä on tarmoa täynnä.

R: Isoviita

Näytä lisää uutisia...