Oppenheimer

(2023)

Elokuvasta

Elokuvan nimi: Oppenheimer
Genret:
Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Oppenheimer
Valmistusvuosi:2023
Pisteytyksiä: 18
Tarkka arvio: 4.08

Christopher Nolanin käsikirjoittama ja ohjaama Oppenheimer on IMAX®-kameroilla kuvattu eeppinen trilleri, joka tutustuttaa katsojat ristiriitaiseen ja salaperäiseen mieheen, joka vaarantaa koko maailman voidakseen pelastaa sen.

Arviot

Maukas pääruoka elokuvailtaan.

J. Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) on tutkinnan alla ja ukon turvallisuus luokitus on kyseenalaistettu. Byrokraattisen pikaoikeuden alkuperän ymmärtämiseksi on mentävä kauemmas aikaan ennen pahamaineista Manhattan-projektia, jolloin ukko opiskeli mm. tanskalaisen Niels Bohrin (Kenneth Branagh) alaisuudessa ja teki alustavia teorioita mustiin aukkoihin liittyen. Sitten alkaa Toinen Maailmansota ja Einsteinin (Tom Conti) ja muiden korkeasti arvostettujen tutkijoiden […]

Arvosteltu: 26.03.2024

Kommentit & Pisteytykset

The Man with No Name

3,5

Vilperi

En ymmärrä tämän leffan hehkutusta, vaikka hyvin tehty onkin. Itselleni tämä ei herättänyt mitään suuria tunteita puoleen eikä toiseen. Varsinkin loppua oli mielestäni venytetty aivan turhaan. Kuten sanottua, leffa on hyvin tehty pitkä haukotus.
6/10

JoonaPrkl

3,5

Also Starring

4,5

Heavyjuuseri

7/10

harr1v

.

Fact0ry

.

c4fkw294ziq

.

Kapy64

..

Villetys

Oppenheimer on erittäin onnistunut historiallinen draamaelokuva Christopher Nolanilta ja se vastaa aika hyvin odotuksiin elokuvaa kohtaan. Cillian Murphy pääsee vihdoin päärooliin ja vetää hyvin roolinsa J. Robert Oppenheimerina ja miehen tarinaa seuraa mielenkiinnolla koko kolmen tunnin keston ajan. Matt Damon tekee kanssa kelpo roolin Leslie Grovesina ja Florence Pugh tarjoaa paljasta pintaa Jean Tatlockina. Pitkästä kestosta olisi voinut hyvinkin ottaa vähän pois ja tehdä juonesta suoraviivaisemman, kun tässä on kuitenkin omaan makuun hieman liikaa puhekohtauksia. Muuten itse juoni pitää ihan hyvin otteessaan ja varsinkin atomipommin testauskohtaus jää hyvin mieleen jännittävänä. Kokonaisuutena Oppenheimer on tasavahva jokaisella osa-alueella ja vahva neljän tähden elokuva, joka kannattaa käydä katsomassa, jos aihe yhtään kiinnostaa.

Demonic

4

Arwin

4

Onhan tämä komea pätkä ja moderniksi Hollywood-leffaksi harvinaisen kypsä ja ”syvällinen”, mutta mikään mestariteos Oppenheimer ei kyllä omasta mielestäni ole. Päällimmäisenä ongelmana mainittakoon vaikka paikoin pökkelö rytmitys ja käsistä karannut kesto, jota trimmaamalla molemmat ongelmat olisi saatu kätevästi hoidettua pois häiritsemästä.

Haahuilija

Loistava leffa! 🤩

Kaga

.

Joku

Nolanin uutuuselokuva Oppenheimer on taatusti yksi vuoden väkevimmistä teoksista. Mulla ei ollut tätä kohtaan mitään ihan älyttömiä odotuksia mutta elokuvan katsominen valkokankaalta oli kyllä täysin oikea valinta. Tämä nimittäin on loistava filmi. Oppenheimer on siis massiivinen kolmetuntinen teos atomipommin ”isästä” eli tietysti J. Robert Oppenheimerista. Pääroolin vetää ilmiömäinen Cillian Murphy, joka ansaitsee kyllä kaikki kehut tästä suorituksestaan. Heti kärkeen täytyy sanoa, että tässä on ylipäänsä ihan mielettömän kova cast. Robert Downey Jr. on toinen elokuvan suurimmista onnistujista, äijä vetää sellaisen nilkin roolin, etten muista taas ihan hetkeen nähneeni vastaavaa. On kyllä ensisijaisen tärkeää, että näin pitkässä ja dialogipainotteisessa elokuvassa näyttelijäkaarti on uskottava. Oppenheimerissa se todellakin on sitä. Jos aihepiiri vähääkään kiinnostaa niin ei tämä käy puuduttavaksi missään kohtaa, vaan Nolan tukee vielä erinomaisella visuaalisella puolella leffan verkkaista etenemistä. Leffa jaottuu tavallaan kahteen jaksoon. Ensin seurataan kun atomipommi kehitetään laukaisuvalmiiseen muotoonsa kilpajuoksuna natseja vastaan ja koeräjäytys tehdään. Toinen jakso kertoo minkälainen mylly siitä alkoi kun jenkit pudotti sitten kaksi näitä rauhanvälineitä suoraan Japaniin. Sotahistorian hirmuhetkiä jotka varmaan on kaikille tuttuja. Se kuitenkin mihin itsekään en ollut juuri perehtynyt, on se kaikki salailu ja juonittelu mitä kulissien takana tapahtui. Toisen maailmansodan ja etenkin kylmän sodan aikainen vainoharhaisuus ja jatkuva ahdistava vaaran tuntu on tuotu tähän ihan älyttömän onnistuneesti. Leffa pomppii siis aikajanalla kolmessa jatkumossa, ennen pommin rakennusta ja sen jälkeen kahdessa kuulemis-istunnossa. Eikä filmi tunnu silti pätkääkään sekavalta vaan kaikki nivoutuu tietenkin hiljalleen yhteen, joskin tarkkaavaisuutta tän kanssa täytyy olla. Mikään kaljotteluillan viihde-elokuva ei ole todellakaan kyseessä. Mukana täytyy olla ajatuksella. Ajatuksia herättävä elokuva Oppenheimer onkin ja sen lisäksi että sillä on mielenkiintoinen tarina kerrottavanaan, se on myös puhdasta vanhanliiton elokuvaa sitä kaipaaville. Tässä ei ole mehusteltu tietokone-efekteillä eikä muullakaan nykypäivän kikkailulla. Tämä olisi ollut niin helppo vesittää, mutta onneksi Christopher Nolan on tän kanssa ollut enemmän kuin mies paikallaan. Nolanin elokuvat on itelle monesti vähän 50-50, mutta nyt täytyy sanoa, että mies osui kultasuoneen tämän kanssa.

Vahva suositus, menkää kokemaan Oppenheimer elokuvateatteriin. Olisin varmaan antanut tälle ekalta istumalta neljä tähteä viidestä, mutta leffan pysäyttävä ja suorastaan murskaava loppukohtaus nostaa pisteet neljään ja puoleen tähteen. Ainiin ja moni miettii, että miltä se paljon puhuttu pommin räjäytys näytti kankaalla. No ihan vitun hyvältä.

Pelimies

Allekirjoittaneen puolesta leffa olisi saanut päättyä siihen atomipommin testiräjäytykseen ja lopun kuulustelun ja muun lätinän olisi voinut esittää teksteinä, kuvina ja vanhoina haastatteluina, sillä räjäytyksen jälkeen leffa alkoi junnaamaan paikoillaan ja eikä tuntunut päättyvän olleenkaan, joten tiivistämisen varaa olisi ollut paikoillaan.

Lievästi ylipituudesta huolimatta oikein hieno ja Nolanin tuttuun tyyliin visuaalisesti hieno ja hyvin näytelty ja kirjoitettu spektaakkeli, joka kuuluu ehdottomasti nähdä valkokankaalta.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

andy

Oppenheimer on vakuuttavan komea henkilökuvaus ja erittäin toimiva sotahenkinen draamatrilleri. Christopher Nolan kuljettaa yhtä komeimmista näyttelijäkaarteista koostuvaa hahmogalleriaa tarinassa tutulla tarinankerronnalla. Ääniefektit ovat yhdet hienoimmat hetkeen aikaan varsinkin Trinity testi. Lopun viimeiset minuutit jäävät hetkeksi aikaa pyörimään silmäkalvoille. Cillian Murphy tekee vahvan ja erinomaisen tulkinnan Oppenheimerina ja Oscar ehdokkuus ei olisi todellakaan vääryys. Robert Downey Jr, Matt Damon, Jason Clarke, Alden Ehrenreich ja hauskan pikkurooliin Albert Einstenina tekevä Tom Conti saavat mainiosti tilaa hahmoilleen tarinan keskellä. Pituudesta hivenen olisi voinut tiivistää, mutta pitää Oppenheimer mukavasti otteessaan ja tarjoaa varsin toimivan henkilökuvauksen.

Lisää luettavaa