Yksi vuoden parhaimmista elokuvista joka tarjoaa mielikuviin jäätävästi painuvan poliittisen sotatrillerin. 

18.4.2024 10:32

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Civil War
Valmistusvuosi:2024
Pituus:109 min

Danny Boylen ohjaamien elokuvien ”28 Päivää Myöhemmin”, ”The Beach” ja ”Sunshine” sekä mainion ”Dredd” toimintatykityksen käsikirjoittana tunnetuksi tullut Alex Garland on noussut lyhyessä ajassa yhdeksi viime vuosien mielenkiintoisimmista elokuvantekijöistä. Alex Garland osaa luoda painostavaa tunnelmaa, pätevän toimivaa tarinankerrontaa ja omaperäisen luovia tarinoita. ”Ex Machina”, ”Annihilation-Hävitys” ja ”Men” ovat mielenkiintoisesti rakennettuja tarinoita ihmisistä ja hahmoista erikoisten tapahtumien keskipisteenä. Alex Garland hyppää uusimassa elokuvassaan ”Civil War” pelottavan lähelle nykypäivän tapahtumia ja rakentaa visuaalisesti hienon kuvauksen sisällissodan repimästä Amerikasta.

Yhdysvalloissa on puhjennut raaka sisällisota nilhistisen presidentin (Nick Offerman) aikaansaannosten vuoksi ja useat osa-valtiot ovat kääntyneet presidenttiä vastaan. Kovia kokenut sotakuvaaja journalisti Lee (Kirsten Dunst) haluaisi päästä haastattelemaan presidentiä ennen kuin useiden osa-valtoiden sotilasryhmät sysäävät hänet julmasti vallasta. New Yorkista Washingtoniin menevälle matkalle lähtee mukaan nuorempi kuvaaja Jessie (Cailee Speany), Leen vanha tuttava Joel (Wagner Moura) ja New Yorkin toimittaja Sammy (Stephen McKinley Henderson). Matkan aikana he huomaavat että koko maa on ajautumassa täydelliseen kaaokseen ja pian 4.Heinäkuuta on vapauden sijaan enään pelkkä muistopäivä Amerikassa.

Civil War on pelottavan ajankohtainen ja pysäyttävä elokuvakokemus ja todellinen piristysruiske kaikkien supersankarielokuvien, jatko-osa ja reboot tuotosten keskellä. Alex Garland vie katsojan niin lähelle sisällissodan kauheuksia jotka saavat teatterissa istuvan katsojan kämmenet hikisiksi ja muutenkin epämukavan olotilan aikaiseksi. Alex Garland kuljettaa tarinaa varmaotteisesti eteenpäin ja luo taustalle hermoja viiltävän tunnelman sillä vihollinen on kokoajan kaikkien päähahmojen ympärillä. Kuvat savuavasta New Yorkista tuovat pelottavasti 9/11 iskut mieleen ja muutenkin tuhokuvat maailmantilanteesta jäävät pyörimään ajatuksiin hetkeksi aikaa. Alex Garland pitää tarinan visusti näiden erilaisten valokuvaaja- ja toimittaja hahmojen näkökulmassa jotka tuovat sodan- ja kuolemanpelon aidosti esille. Civil War pääsee parhaiten esille Imax/Isense tyylisessä elokuvateatterissa jossa lohduton epätoivo pääsee katsojan iholle.

Alex Garlandin käsikirjoittama Civil War on vähän kuin Christopher Nolanin ”Dunkirkin” tarinankerronta, Edward Zwickin ”Poikkeustilan” tunnelma ja Michael Winterbottomin ”Tervetuloa Sarajevoon” perusidea olisivat sekoittuneet jossain todella mausteisessa liemessä, mutta kaikesta huolimatta Civil War on mukavan maltillisesti ladattu tunnelmapommi johon muutama osuva musiikkikappale iskee mainiosti kylkeen kiinni. Alex Garlandin luoma maailma Civil War elokuvassa on julman armoton ja kukaan tarinan hahmoista ei missään vaiheessa ole turvassa ja maassa vallitseva joukkohysteria painajainen on käsinkosketeltava. Paikoin melko julmatkin toiminta- ja sotakohtaukset tärisyttävät mukavasti elokuvateatterin penkkejä ja muutama surrealistinen joukkotuhokuva jää kummittelemaan mieleen lopputekstien tullessa valkokankaalle. Loppupuolella pistetään todellinen 2020 luvun Gettysburgin taistelu pystyyn Washingtonin kaduilla ja siinä sivussa Alex Garland näyttää Roland Emmerichille miten Valkoinen Talo pistetään remonttiin.

Kirsten Dunst tekee yhden uransa vahvimmista rooleista kovia kokeneena sotakuvaajana joka yrittää huolehtia ystävistään kaiken hulluuden keskellä. Kovaa nousua tekevä Cailee Spaeny antaa Kirsten Dunstille mainiota tukea nuorena kuvaajana. Wagner Moura tuo ripauksen rentoutta ja Stephen McKinley Henderson rauhallisuutta Civil Warin sysisynkkään tarinaan. Nick Offerman piirtää painajaismaisen kuvan presidentistä jollaista ei millekkään maalle koskaan toivo. Jesse Plemons piipahtaa kuvissa härskinä ja julmana junttisotilaana joka tykkää pitää kyseisessä tilanteessa hauskaa tappamalla ihmisiä.

Kokonaisuutena Civil War on yksi vuoden parhaimmista elokuvista joka tarjoaa mielikuviin jäätävästi painuvan poliittisen sotatrillerin.

Arvosteltu: 18.04.2024

Lisää luettavaa