The Avengers on kuin eri pelisarjojen risteytys, erityisesti Unchartedin, Call of Dutyn ja Halon.

27.4.2012 20:53

Arvioitu elokuva

Kansainvälisen turvallisuusjärjestön johtaja Nick Fury (Samuel L. Jackson) päättää koota yhteen tiimin huomatessaan koko maailman turvallisuuden ollessa vaarassa. Niinpä Iron Man (Robert Downey Jr.), Kapteeni Amerikka (Chris Evans), Hulk (Mark Ruffalo), Thor (Chris Hemsworth), Haukansilmä (Jeremy Renner), Musta leski (Scarlett Johansson) ja Nick Fury päättävät yhdistää voimansa Thorin ilkeää veljeä, Lokia (Tom Hiddleston) vastaan. Lokilla on aseena armeija, mutta sankareilla jotain parempaa: toisensa. Aluksi porukka ei tule kunnolla toimeen, mutta lopulta yhteinen sävel löytyy.

Erityisesti 2000-luku on ollut supersankareiden faneille kultaista aikaa, sillä silloin on tehty lukuisten sarjakuvien pohjalta elokuvasovituksia. Idea supersankareista yhdessä ja samassa leffassa saattaa ohimennen kuulostaa aika typerältä, mutta on oikeasti aivan mahtava, kiitos käsikirjoittaja Joss Whedonin. Hän on hienosti pystynyt keksimään sellaisen tarinan, minkä kohtauksiin pystyy soveltamaan monia supersankareita, eikä ainoastaan yhtä ainoata. Repliikit ovat hyvin luotuja ja niissä on ripaus huumoria mukana, muttei homma kuitenkaan sorru huumorin kanssa mässäilyksi. [I]- Hulk, smash![/I]

[I]The Avengers[/I] on tehty valtavalla budjetilla, ja sen kyllä huomaa selkeästi elokuvaa katsellessa; toimintakohtauksissa rakennuksia ja autoja tuhoutuu valtavia määriä sekä New Yorkin kadut sortuvat. Kaupunki on muuttuu sodan keskipisteeksi, eikä edes taivas riitä rajaksi, vaan sielläkin käydään jännittäviä taistoja! Ilman nykyajan tietokonemagiaa näin hienoja kohtauksia ei olisi, pakko myöntää. Yleensä nykytehosteet ovat liian ylimeneviä, mutta tällä kertaa niistä on ollut elokuvan kannalta suuri apu, vielä kun katseluelämys tuotiin 2- ja 3D:lle, joista muuten itse kävin katsomassa jälkimmäisen version. 3D-elämys oli huikea, enkä lähtisi syyttämään rahastusyritykseksi tällä kertaa sitä, ettei normaalia versiota tuotu lainkaan kaikille valkokankaille. 3D:n avulla allekirjoittanut pystyi paremmin kuvittelemaan itse olevansa taianomaisen elokuvamaailman sisällä, ja nauttimaan jokaisesta minuutista antamuksella.

Elokuvan hahmot on tehty hyvin ja näyttelijät osaavat hommansa. Jokaisella sankarilla on oma pääaseensa ja tyylinsä taistella maansa ja samalla koko maailman puolesta. Kapulla on kilpi, jota hän heittelee aika tyylikkäästi. Iron Manin ”työkalut” voi helposti päätellä jo hänen nimestään, eli hänellä on rautainen varustus, jonka avulla voi lennellä ilmassa ja tykittää pahiksia oikein kunnolla. Hulkilla on voimaa hyppiä taloja pitikin ja paiskoa helikoptereita ja sen sellaisia. Täytyy muuten jo tässä vaiheessa sanoa, että pelkkä Hulk on allekirjoittaneen mielestä yksi syy katsoa elokuva. Kyseinen hahmo on värikäs ja paikoin huvittava, sekä karjuu myös desibelejä komeasti. Haukansilmällä on erikoisjousipyssy ja hänellä todellakin on tarkat ”haukansilmät” – meinaan hänen nuolensa osuvat juuri sinne, minne niiden pitääkin. Mustalla leskellä ja Nick Furylla on käytössä erilaisia aseita, kuten pistooli ja sinko. Thorilla sen sijaan on käytössä vasara, muttei kuitenkaan mikään tavallinen puusepän vasara…

[I]The Avengersin[/I] yksi merkittävimmistä tukipilareista ovat sen näyttelijät. Hyvän maineen hankkinut Samuel L. Jackson on vahva Nick Furyna, jonka musta pukeutumistyyli saisi varmasti [I]Matrixista[/I] tutun Morpheuksen kateelliseksi. Robert Downey Jr. jatkaa samaan malliin, mitä omissa seikkailuissaan asetehtailija Tony Starkina. Hän hoitaa hommat humoristisin ottein. Haukansilmänä nähtävä Jeremy Renner ([I]Mission Imbossible: The Ghost Protocol[/I]) yllätti erittäin positiivisesti meikäläisen osaamisellaan. Yleensä hän on elokuvissaan jäänyt muiden näyttelijöiden varjoon, kuten esimerkiksi tuossa mainitsemassani Vaarallisessa tehtävässä. Ensimmäistä kertaa sain hänen näyttelijäntaidoistaan kunnollisen käsityksen, ja hienosti Renner kieltämättä tulkitsi hahmoaan. Chris Evans on petrannut sitten viime kerran, kun hänet nähtiin Kapteeni Amerikan saappaissa. Hän oli osannut jättää pois leuhkamaisen olemuksen ja on tällä kertaa huomattavasti parempi roolissaan. Näyttelijäkaartin heikoimmat lenkit ovat Tom Hiddleston ja Scarlett Johansson, sillä heiltä molemmilta puuttui se jokin. Tämän vuoksi myöskään Hiddlestonin esittämä Loki ei onnistu pääsemään kovimpien pahisten galleriaan. Hulkin ihmishahmon, Tri. Bruce Bannerin näyttelijä oli vaihtunut, muttei kuitenkaan huonompaan suuntaan. Mark Ruffalo on osuva valinta rooliin. Chris Hemsworth muistutti jostain kumman syystä hieman Brad Pittiä, muttei asia kuitenkaan loppujen lopuksi pilannut yhtikäs mitään.

[I]The Avengers[/I] on juuri sellainen, mitä odotin sen olevan trailereiden perusteilla. Se yhdistää sulavalla tavalla toisiinsa huumoria, toimintaa, musiikkia, näyttelemistaitoa ja erikoistehosteita. Tämän kaltaiset leffat eivät yleensä rohmua Oscareita, mutta toivoisin tämän vähintään saavan edes ehdokkuuksia, ainakin tehosteista. Myös Seamus McGarveyn kamerankäyttö on kyllä aika hallittua. Eihän siinä missään mestarillisilla rajamailla liikuta, mutta McGarvey ja ohjaaja Whedon ovat osanneet rakentaa pelimaailman fiilistä mukaan. Ensimmäisenä tulee mieleen jonkinlainen [I]Unchartedin, Call of Dutyn ja Halon[/I] risteytys.

Jassoo, pitäisi varmaan antaa lopullinen tuomio kyseisestä pläjäyksestä. [I]The Avengers[/I] on ilman muuta katsomisen arvoinen pätkä, joka viihdyttää varmasti useammankin katsomiskerran. En yksinkertaisesti keksi mitään negatiivista sanottavaa tästä loistavasta sarjakuvasovituksesta, joten turha tässä edes on ryhtyä pisteitä miettimään. [I]The Avengers[/I] yhdistää esimerkillisellä tavalla audiovisuaalisen tykityksen intiimiin tunnelmaan ja taitavasti kerrottuun tarinaan. Jos supersankaritouhu kiinnostaa edes hieman, niin siinä tapauksessa [I]The Avengers[/I] tarjoaa yhden vuoden huikeimmista elokuvaelämyksistä. Suuren tuoton tämä tulee aivan takuuvarmasti keräämään, kun vielä laskee, kuinka paljon fanituotteet ja tulevat julkaisut (DVD:lle ja Blu-Raylle) tulevatkaan leffalippujen lisäksi tuottamaan.

Arvosteltu: 27.04.2012

Lisää luettavaa