Shaw Brothers –klassikko ja yksi genrensä parhaimmistoa.

1.6.2004 15:05

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:五郎八卦棍
Valmistusvuosi:1983
Pituus:93 min

Kunniakas ja urhoollinen Yangin perhe isänsä ja seitsemän pojan myötä joutuvat tataariarmeijan väijytykseen ja kaikki menettävät henkensä paitsi pojat kuusi (Alexander Fu Sheng) ja viisi (Gordon Liu). Kuudes poika sekosi väijytyksen myötä mutta pääsi kuitenkin kotiin tuomaan suru-uutiset. Viides poika päätyy lopulta parin vastoinkäymisen myötä buddhalaistemppeliin munkiksi, joka vannoo vielä kostoa tataarikusipäille Pan Meistä lähtien. Mutta Pan Mei tataariarmeijoineen haluavat päästä Yangin perheestä eroon.

Kung fu –elokuvien parhaimmistoon lukeutuva Eight Diagram Pole Fighter on hienosti tehty elokuva, jonka taistelukohtaukset ovat upeaa katseltavaa. Elokuva kuitenkin alkaa hieman tylsästi ja mitään sanomattomasti mutta kun viimeinkin päästään buddhalaistemppeliin ja Gordon Liu ajaa päänsä kaljuksi, muuttuu elokuva selvästi parempaan ja kiinnostavampaan suuntaan. Juoni ei kuitenkaan ole elokuvan sielu ja sydän vaan Liu Chia-liang luomat koreografiat, jotka ovat näyttävyydessään sanoin kuvaamattoman hienoja. Loppukohtaus on varmaankin yksi hienoimpia kung fu –taistelukohtauksia, jossa elokuvan nimensä mukaisesti käytetään sauvoja – ja paljon. Buddhalaistemppelissä opetettuja sauvatekniikoita, joiden avulla munkit estävät susia pääsemästä temppeliin mm. rikkomalla niiden hampaat, käytetään lopputaistelussa.

Elokuvan toinen pääosannäyttelijä Alexander Fu Sheng kuoli kesken kuvausten pahassa auto-onnettomuudessa, joka näkyy siinä että hänen hahmonsa häviää juonikuvioista. Tämän myötä Gordon Liu sai enemmän rooliaikaa mutta samalla hänen panoksensa rooliinsa kasvoi. Kenties Fu Shengin kuoleman myötä näyttelijät, ohjaajaa myötä suhtautuivat elokuvaan paremmin ja tunteellisemmin, jonka myötä elokuva parantuu verrattuna laimeaan alkuun.

Eight Diagram Pole Fighter on Shaw Brothers –klassikko ja yksi genrensä parhaimmistoa. Gordon Liu on jälleen kerran loistavassa roolissa kaljuna munkkina 36th Chamber of Shaolin –tyyliin. Ja kaiken kruunaa loistavat koreografiat, jotka saavat katsojan haukkaamaan henkeään katsellessaan taistelu- että harjoituskohtauksia.

Arvosteltu: 01.06.2004

Lisää luettavaa