Visuaalisesti yksi kauneimmista ihmiskunnan tuomionpäivistä.

29.6.2016 11:43

Arvioitu elokuva

Heinäkuun alussa vuonna 1996 sai ensi-iltansa sci-fi toimintaelokuva Independence Day, josta muodostui yksi vuoden 1996 yllätyshiteistä ja Will Smithille portti elokuvamaailmaan. Roland Emmerichin ja Dean Devlinin hyvin löyhästi H.G. Wellsin kirjoittaman Maailmojen sodan pohjalta ideoima tarina, jossa valtavat avaruusalukset saapuvat maapallolle ja peittävät melkein jokaisen suurkaupungin lopulta tuhotakseen koko ihmiskunnan. Independence Day on niitä elokuvia jotka löytyvät toisilta huonompien elokuvien ja toisilta parhaimpien elokuvien joukosta, mutta onhan Independence Day yksi pala 1990 luvun viihdyttäviä nostalgia elokuvia.

Vuosien varrella Independence Day:lle suunniteltiin jos jonkinmoista jatko-osaa. Usein käsikirjoitus ei kelvannut studiolle tai tarina jatkosta vain kuivui kasaan. Yhdessä vaiheessa suunniteltiin elokuvaa, jossa ihmiset tekisivät kostoiskun näiden vihamielisten muukalaisten kotiplaneetalle, mutta tuokaan idea ei koskaan päätynyt yhtään mihinkään. Vuoden 2011 lopulla Roland Emmerich ja Dean Devlin olivat saaneet käsiinsä uuden työstetyn käsikirjoituksen Independence Day jatko-osasta jota alunperin suunniteltiin kaksiosaiseksi, mutta muutaman vuoden hiomisen jälkeen tarina tiivistettiin yhteen osaan. Ensimmäisessä Independence Day elokuvassa esiintyneet Jeff Goldblum ja Bill Pullman palaavat tuttuihin rooleihinsa, mutta Will Smith puolestaan jättäytyi projektista pois. Siinä missä Jurassic Park ja Star Wars saivat viime vuonna viihdyttävät jatko-osat, niin myös Independence Day: Uusi uhka nimellä kulkeva jatko-osa on varsin kelvollinen esitys.

Melkein tismalleen 20 vuotta on kulunut kun ihmisten kysymykseen olemmeko yksin täällä vastattiin melko tuhoisasti. Ihmiset ovat ottaneet käyttöönsä muukalaisten suojaamaa teknologiaa David Levinsonin (Jeff Goldblum) avustamana. Kuuhun rakennetulla asemalla vahditaan jatkuvasti avaruutta. Kenraali Adamsin (William Fichtner) johtama ja kouluttama sotilasryhmä on valmistautunut mahdolliseen uuteen kontaktiin ulkopuolisen älyn kanssa. Ihmiset valmistautuvat 20 vuotis muistojuhlaan presidentti Lanfordin (Sela Ward) johdolla. Kesken kaiken Yk:n joukot havaitsevat keskellä Africaa eräässä aikoinaan pudonneessa aluksessa olevan virtaa jota siinä ei pitäisi olla. Pian kuin tyhjästä ihmiskunnan ylle saapuu jälleen suuri varjo ja entisen presidentin Whitmoren (Bill Pullman) pahin painajainen on käymässä toteen. Sama vihamielinen muukalaisrotu on tulossa tekemään päätökseen sen mikä edeltäjiltä 20 vuotta sitten jäi kesken.

David Levinsonin lausahdus That’s definitely bigger than the last one. kuvastaa osuvasti melkein koko elokuvan tiivistettynä.

Jos haluaa nähdä elokuvan joka on viihdyttävä, näyttävä, älyvapaa ja kirjaimellisesti iso niin siinä tapauksessa Independence Day: Uusi Uhka toimii mitä parhaiten ja vielä mitä isommalta valkokankaalta katsottuna. Käsikirjoittajien fiksuin veto oli pistää myös tarinaa ajallisesti 20 vuotta eteenpäin vuodesta 1996 tähän päivään. Osa edellisen osan hahmoista on kasvanut nuoriksi aikuisiksi ja puolestaan jotkut ovat saaneet muutamaan harmaan hiuksen lisää. Roland Emmerich ja kumppanit saavat kyllä tarinaan mukavasti ryminää aikaiseksi: maalla, merellä, ilmassa ja avaruudessa, mutta osaavat myös pitää vakavan menon ja huumorin sopivassa mittasuhteessa kekenään. Toki kliseiset viime hetken pelastumiset ja muutamat viimeiset tuomionpäivän keskustelut läheisten kanssa kanssa ovat mukana.

Jos 20 vuotta sitten avaruusalukset possauttelivat pilvenpiirtäjiä ja erään Valkoisen talon näyttävästi maantasalle, niin tällä kertaa tuokin on viety muutaman askeleen eteenpäin. Roland Emmerich ja kumppanit luovat muutaman silmätpäästä pudottavan hyytävän hienon maailmanlopunjakson. Pari suurkaupunkia kirjaimellisesti murskataan ylös-alaisin, kun nämä avaruuden asukit ovat oppineet maan vetovoiman kaltaisen energian omaksi aseekseen. Heidän massiivisesta emoaluksesta irtautuvat pienemmät alukset survovat suuria kaupunkialueita tomuksi hetkessä. Myös ihmisten rakentamat sotilastukikohdat ja ilmataistelut muukalaisten alusten kanssa näyttävät kieltämättä komeilta. Pienen ripauksen James Cameronin Avatar ja Aliens elokuvista ovat käsikirjoittajat ottaneet vaikutteita tarinan pohjaan.

Aina mainio, mutta viime vuosina hieman vähemmän elokuvissa esiintynyt Jeff Goldblum on jälleen hyvä tarinan keskiöön joutuvana sanavalmiina David Levinsonina. Bill Pullmanin entinen pressa jää hitusen taustalle, mutta saa Whitmorekin muutaman näyttävän hetken elokuvassa. Liam Hemsworth ja edellisen osan Will Smithin esittämän Steven Hillerin poikapuolta Dylania esittävä Jessie T. Usher uusina sankarisotilaina eivät rooleistaan mitään palkintoja tule saamaan, mutta hoitavat roolinsa kohtuullisen toimivasti. It Follows ja The Quest kauhutrillereistä tutuksi tullut Maika Monroe tuo tarinaan pirteyttä Liam Hemsworthin esittämän Jake Morrisonin kanssa deittailevana presidentti Whitmoren tyttärenä Patriciana. William Fichtner on mies paikallaan ihmiskuntaa puolustavana kenraalina. Sela Wardin virassa olevan presidentin harteille jää pitää puheita ihmisille. Ensimmäisestä Independence Day elokuvasta tutut Brent Spiner muukalaisista päänsä sekaisin saanut tohtori Brakish Okun, Vivica A. Foxin Jasmine ja Judd Hirsch David Levinsonin isä Julius käyvät uusimassa roolinsa.

Kokonaisuutena Independence Day: Uusi Uhka on kaikessa järjettömyydessään viihdyttävän onnistunut jatko-osa. Visuaalisesti yksi kauneimmista ihmiskunnan tuomionpäivistä.

Arvosteltu: 29.06.2016

Lisää luettavaa