Tunnelmaa ei voi splatterilla ja uhkeilla teineillä korvata.

23.4.2006 18:12

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:The Texas Chain Saw Massacre
Valmistusvuosi:1974
Pituus:83 min

Who will survive and what will be left of them?
Mitä yleensä voi odottaa tuollaisen taglinen omaavalta elokuvalta? No, jos kyseessä olisi 2000 -luvun elokuva, sanoisin että silmitöntä väkivaltaa ja kirkuvia teinejä. Mutta 70-luvulla oli asiat toisin. Teksasin moottorisahamurhaaja on psykologinen, ahdistava ja sairas kauhuelokuva, mutta väkivalta on veretöntä, eikä seurauksia näytetä kunnolla. Mutta kuitenkin vuonna 1974 julkaistu Moottorisahamurhaaja laitettiin esityskieltoon monissa maissa, mm. Britanniassa ja Suomessa. Suomessa Moottorisahamurhaaja julkaistiin vasta 1990 -luvun puolivälissä, ja DVD:t ja VHS -kasetit tulivat myyntiin kuitenkin vasta vuonna 2001. Toisin kuin nimi ja maine antavat ymmärtää, ei Moottorisahamurhaaja ole kovin verinen, vaan tunnelmaltaan sairaan ahdistava ja inhottava. Siis hyvällä tavalla. Hooper onnistui luultavasti tavoittamaan tunelman juuri pikkubudjetin ansiosta. Tunnelmaa korostaa niin musiikki kuin uskomattomat lavasteetkin.

”Look what your brother did to the door!”
Vaikka Moottorisahamurhaajalle on väännetty jatko-osia ja re-makekin, on alkuperäinen jälleen kerran se paras. Kuten jo aiemmin mainitsin, kyseessä ei ole splatteria, vaan jotain syvällisempää. Yksinkertaisella juonella on kuitenkin lähdetty liikkeelle: viisi nuorta matkaa Texasin takamaille vanhalle maatilalle lomailemaan. Yksitellen he eksyvät vanhaan maataloon, jossa majailee Leatherface kannibaaliperheineen. Ja näin alkaa teurastus. Pian nuoret riippuvat niin lihakoukuissa kuin lojuvat pakastimissakin.

”That’s the last goddamn hitchhiker I ever pick up.”
Vaikka Moottorisahamurhaaja ei sisälläkään maineensa veroisesti verta ja suolenpätkiä, sen väkivaltaisuus jaksaa aina vain yllättää. Toisin kuin muut samaan tyylilajiin kuuluvat elokuvat, Teksasin moottorisahamurhaajan väkivaltaisuus kehittyy ihmisten mielikuvituksessa, ei suoraan filmillä. En tiedä mitä Tobe Hooperilla oli mielessään, kun hän yritti saada TCM:lle PG -ikärajaa (vrt. Suomen K-11). Kuitenkin elokuvalle lätkäistiin R-merkintä (vrt. Suomen K-18) ja monissa maissa sen esittäminen kiellettiin. Luultavasti elokuvan runsaiden, katsojan mielikuvituksen varassa olevien väkivaltakohtausten ja sairaan tunnelman takia. Mikään muu elokuva ei tule pystymään samaan.

Elokuvalle on omistettu lukuisia fanisivuja, mainittavimpina texaschainsawmassacre.net ja tcmfanclub.com. Varsinkin ensimmäinen on kattava paketti linkkejä, artikkeleita, kuvia ja kaikkea muuta kivaa. Jälkimmäisestä taas löytyy kuvia ja fanituotteita, mm. Texaschainsawmassacre.net:in julkaisema, yli 200 kuvaa sisältävä cd-rom. Nettisivujen lisäksi Moottorisahamurhaajasta on ollut juttua niin televisiossa kuin lehdissäkin. Lisäksi se oli 70-luvulla puheenaiheena television keskusteluohjelmissa, yksinomaan väkivaltaisen sisältönsä takia.

”I think we just picked up Dracula.”
Teksasin moottorisahamurhaaja ei ole kovinkaan pelottava, ja Suomen naurettavan sensuurin vuoksi sen ainutlaatuinen teho järkyttää on menetetty iäksi. Yksikään uudemmista elokuvista ei ole pystynyt jäljittelemään Moottorisahamurhaajan ainutlaatuisen sairasta tunnelmaa – sitä ei voi splatterilla ja uhkeilla teineillä korvata. Moottorisahamurhaaja omaa jotain, joka tekee siitä yhden sairaimmista, järkyttävimmistä, mutta samalla verettömimmistä sarjamurhaajakauhuelokuvista.

Tobe Hooper ja Kim Henkel eivät voineet millään aavistaa, mitä he olivat luoneet. He eivät millään pystyneet edes kuvittelemaan, että heidän 80 000 dollarilla tekemänsä elokuva tulisi ajan mittaan tuottamaan yli 30 miljoonaa dollaria, ja tulemaan yhdeksi historian arvostetuimmista ja samalla vihatuimmista kauhuelokuvista. Yksikään elokuva ei tähän päivään mennessä, yli 30 vuoden aikana, pystynyt jäljittelemään tämän shokeeraavan, ahdistavan, ja ennen kaikkea nostalgisen elokuvan tunnelmaa, sitten kultaisen 70 -luvun ei tällaista ole tehty.

Kotimaisesta Future Filmin Special Editionista löytyy jonkin verran roskia, naarmuja sekä rakeisuutta. Tässä Universalin Britti-DVD:ssä roskia tai naarmuja ei ole havaittavissa, mutta kuva on jokseenkin rakeinen. Ääniraita on Future Filmin julkaisustakin löytyvä stereoraita, joka on ihan kelvollinen, eikä kohinaa tai rätinää löydy ja dialogikin on kuuluvaa. Moottorisaha ja kirkuminen hallitsevat Moottorisahamurhaajan soundtrackia, ja ne kuuluvatkin selvästi.

Ekstrapuolella löytyy runsaasti katsottavaa:
SHOKING TRUTH -DOKUMENTTI
Todella kattava ja mielenkiintoinen paketti elokuvan tekemisestä. 72 minuuttisen dokumentin aikana haastatellaan mm. Tobe Hooperia, Kim Henkeliä, Paul A. Partainia, Gunnar Hansenia ja Marilyn Burnsia. Lisäksi dokumentin lopussa käsitellään lyhyesti jatko-osia, ja siinä yhteydessä haastattelussa käväisee mm. Jeff Burr (Leatherface: The Texas Chainsaw Massacre III). Harvinaisen antoisa ja laadukas dokumentti.

OHJAAJAN SEKÄ KÄSIKIRJOITTAJAN HAASTATTELUT
Kiintoisia, n. 10 min. pitkiä haastatteluja.

BOOKLET
Jonkin verran tietoa elokuvan tekemisestä ja Ed Geinistä.

KOMMENTTIRAITA
Ohjaaja Tobe Hooper, kuvaaja Daniel Pearl sekä näyttelijä Gunnar Hansen muistelevat elokuvan tekemistä.

POISTETUT KOHTAUKSET
”The Van”, ”The Campsite”, ”Make-Up Scene”, ”Death Of A Hitchhiker”, ”Sally’s Escape”, ”Tantrum Outside The Service Station”. Poistojen syyt ymmärtää helposti, sillä ne olisivat vain hidastaneet elokuvaa.

VAIHTOEHTOISET KOHTAUKSET
”Corpse In The Graveyard”, ”Original Opening”, ”Sally In The Service Station”, ”A Study In Filming”. Lukuun ottamatta alkuperäistä aloitusta, kaikki olen tyytyväinen nykyisiin kohtauksiin.

EPÄONNISTUNEET OTOT
Joitakin kömmähdyksiä kuvauksista. Osa otoksista on varsin hauskoja.

TRAILERIT JA TV-SPOTIT
Elokuvan trailereita (kaksi kappaletta) ja kaksi Tv-spottia sekä jatko-osien (TCM 2, Leatherface: TCM 3 ja TCM: Uusi sukupolvi)trailereita.

KUVAGALLERIA
Joitain kuvia elokuvan tekemisestä ja julisteista.

DVD-ROM
Yksi vaivainen linkki: www.thechainsaw.com.

Eräänlaisena ekstrana voi myös käsittää komeasti animoidut valikot, jotka on höystetty videonpätkillä elokuvasta ja soundtrackilla.

nimimerkki: pasa

Arvosteltu: 23.04.2006

Lisää luettavaa