Bichen hahmo on sekä looginen että realistinen, eikä kyseessä ole psykopaatiksi syntyneen elämänkerta.

20.5.2005 18:39

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Assassination Of Richard Nixon
Valmistusvuosi:2004
Pituus:95 min

Richard Nixonin valtakaudella tapahtui suuria asioita: Sodittiin sotia, taisteltiin rotusortoa vastaan ja metsästettiin 220 miljoonan amerikkalaisen voimin amerikkalaista unelmaa. Samuel Bickelle tämä unelma tuntuu olevan tavoittelemattomissa. Vaimo, lapset, punainen mökki perunamaalla ja kultainen noutaja menivät kaikki avioeron yhteydessä. Miehen itseluottamus lähentelee ykkösoluen alkoholin määrää ja tämä vaikeuttaa hieman myyntimiehenä toimivan Bicken työelämää. Sean Pennin tulkitsema Bicke on parhaat vuotensa nähnyt Maukka Perusjätkä; hiljainen, hieman omissa maailmoissaan elävä, mutta periaatteisiin uskova haaveilija. Ei ollenkaan paha jätkä. Kun elämän parhaat vuodet tuntuvat eletyiltä, jää mies ihmettelemään ”siinäkö se kaikki oli?”

Elokuva on kuvaus vähemmistöön kuuluvista henkilöistä, jotka ilmentyvät Sean Pennen tulkitseman Samuel Bicken hahmossa. Bicke on yksinkertaisiin arvoihin ja ihmisten hyvyyteen uskova persoona, jonka mielestä koko globaalin markkinatalouden toiminta perustuu asiakkaille valehtelemiseen. Bicke on aito rehdin kaupan mies, jollaiselle maailma on liian ahdasmielinen paikka. Kun maailman todellinen luonne hiljalleen paljastuu hänelle, suuntaa hän elämänsä painopisteen maailman parantamiselle. Orjuuden on loputtava. Richard Nixonin on kuoltava.

Penn tekee äärettömän hienon roolin ymmärrystä vailla olevana myyjänä. Bichen hahmo on sekä looginen että realistinen, eikä kyseessä ole psykopaatiksi syntyneen elämänkerta. Sitä vastoin muut näyttelijät tekevät keskinkertaisen tai välttävän suorituksen. Osaksi muiden hahmojen ongelmana on Bicke -keskeisyys, ja elokuvan voisi helposti tehdä monologinäytelmäksi teatterilavoille. Elokuvassa on paljon yhtäläisyyksiä Martin Scorsesen Taksikuski -elokuvaan.

Elämänarvoja on kahdenlaisia. Toisten mielestä jokainen on oman onnensa seppä, toisten mielestä kaikki pitäisi jakaa. Sillä ei ole väliä kumpi ajatussuunta on oikea, mutta Richard Nixonin Salamurha vääntää rautalangasta mikä ajaa vähäosaisen yrittäjyydestä haaveilevan henkilön poliittista salamurhaa kyhäileväksi idealistiksi.

Elokuva perustuu tositapahtumiin.

”Orjuus ei koskaan loppunut tässä maassa. Se sai vain uuden nimen. Työntekijä”

nimimerkki: Reaktor

Arvosteltu: 20.05.2005

Lisää luettavaa