Christopher Nolanin Dunkirkiä varten tehtiin kovan luokan kameratemppu

2.8.2017 14:22

Christopher Nolanin sotadraama Dunkirk porskuttaa edelleen katsotuimpien elokuvien listakärjessä meillä ja maailmalla. IMAX-teattereissa rainan voi nähdä suurimmassa loistossaan, sillä Nolan kuvasi sitä IMAX-kameroilla kyseisiä jättivalkokankaita ajatellen. Leffan kuvauksiin liittyy myös jotakin ennen kokematonta.

Suurta ja tarkkaa kuvaa tuottavat IMAX-kamerat ovat aivan omaa luokkaansa – ne painavat yli sata kiloa ja koska niiden käyttämä filmi on tavallista kookkaampaa, niillä on mahdollista kuvata vain runsaan kolmen minuutin mittaisia otoksia kerrallaan. Tästä johtuen Dunkirkin lentokuvauksista vastannut Craig Hoskins luulikin aluksi, ettei IMAX-kameroita edes yritettäisi lennättää yläilmoihin elokuvan taistelulentokohtauksia varten.

– Ajattelin, että ehkä [lentokohtausten kuvaaminen hoituu] GoPro-kameralla ja ilmastointiteipillä. Mutta ovatko he tosissaan? IMAX-kamera lentokoneen siivellä? Sellaista ei ole tehty. Eihän sen kokoista metallimöhkälettä voi uskoa voivansa lennättää niin, Hoskins kertoo USA Todayn haastattelussa.

Toisin kuitenkin kävi, minkä voi elokuvan huikeista ilmakuvista todeta. Nolan antoi asentaa kaksipaikkaisen harjoituslentokoneen toisen istuimen taakse koko painavan IMAX-kameran, jota Hoskins käytti lentäessään konetta. Pelkästään tietokoneella luotujen kuvien sijasta Dunkirkissä kiitävät myös aidot toisen maailmansodan aikaiset Spitfire-koneet.

Lähteet: USA Today, CinemaBlend, Box Office Mojo

Kuva: Warner Bros.

Lisää luettavaa