Tarvitaanko parhaan näyttelijän ja näyttelijättären palkintoa?

8.4.2017 17:43

Tavallisesti jokaisessa elokuva- ja TV-alan palkintogaalassa on ollut omat kategoriansa mies- ja naisnäyttelijöille. Tätä perinnettä on kuitenkin alettu kyseenalaistaa. Nk. kameran takana työskentelevien palkintokategorioissa ei tunnetusti vastaavaa jakoa ole tehty; esim. vuonna 2010 elokuvasta The Hurt Locker Oscarin pokannut Kathryn Bigelow palkittiin yksiselitteisesti parhaana ohjaajana ja kolme Oscaria urallaan kahminut Thelma Schoonmaker (mm. The Departed) puolestaan parhaana leikkaajana.

Musiikkivideokanavana aikanaan aloittaneen amerikkalaisen MTV:n omat elokuva- ja TV-palkintoseremoniat eivät tule jatkossa enää jakamaan erikseen palkintoja parhaille mies- tai naisnäyttelijöille. Päätös on samankaltainen, kuin Iso-Britannian kansallisen TV-palkintotapahtuman jo vuonna 2008 tekemä – sekin juhlistaa nykyään vain näyttelijöiden parhaita esityksiä sukupuolesta riippumatta. Osassa palkintogaaloja muutos saattaa olla jopa tervetullut siksi, että niiden kategorioiden määrä on vuosien kuluessa kasvanut.

Toisaalta näyttelijöiden erottelu miehiin ja naisiin on joidenkin henkilöiden kohdalla aiheuttanut päänvaivaa. Yhdysvaltojen TV-alan Emmy-gaalan parhaan sivuosanäyttelijän palkintoa tavoittelee tänä vuonna myös ainakin yksi itsensä ei-mieheksi saati naiseksikaan mieltävä näyttelijä, Kate Dillon. Kyseisen gaalan säännöt kuitenkin suovat kisan osanottajille mahdollisuuden valita ryhmänsä vapaasti.

– [TV]-akatemia tukee kenen tahansa siinä tekemää valintaa, eikä aio tehdä mitään tarkistusta asian suhteen, Dillon kertoo tapahtuman järjestäjiltä saamastaan viestistä. Jää nähtäväksi, putoaako myös esim. Oscar-gaalasta tulevaisuudessa pois kokonaan kaksi näyttelijäpalkintoa.

Lähteet: Variety, Independent, BBC

Kuva: MTV/Viacom

Lisää luettavaa