Haluatko olla kuin Christopher Nolan?

30.1.2016 15:29

– Se tunne, kun voit saada elokuvasi julkaistuksi filmillä, jo yksin se on kaiken arvoista, ohjaaja Christopher Nolan totesi hiljattain Sundance-elokuvafestivaaleilla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa. Nolan, joka tunnetaan parhaiten Batman-trilogiastaan, aloitti elokuvien tekemisen harrastajille ja kotikäyttöön suunnatulla 8 mm:n filmillä ja sen vaatimilla laitteilla. Tavallaan hän oli siis kuin yksi niistä innokkaista nuorista, jotka seikkailivat leffassa Super 8. Vaikka filmin kuolemaa on povattu vuosia, se voi edelleen yllättävän hyvin.

Ennakkotietojen mukaan myös tuleva megaelokuva Star Wars: Episode IX on tarkoitus kuvata filmille, eikä digitaalisesti. Asiaa on ajanut leffan ohjaajaksi pestattu Colin Trevorrow (Jurassic World), joka niin ikään oli Nolanin kanssa puhumassa Sundance-festivaalien tilaisuudessa. Samalla kun alusta loppuun käsityönä luotavat tehosteet ovat alkaneet saada taas yleisesti kannatusta, filmin ympärille näyttää rakentuvan vähän samankaltainen trendi.

Jokainen halukas voi seurata Nolanin, Tarantinon ja kumppaneiden jälkiä, sillä esim. valokuvausalan yritys Kodak on tuomassa loppuvuodesta markkinoille uuden Super 8 mm -kameran. 50 vuotta alan tuotteita valmistanut Kodak tiedotti tässä kuussa, että sen uusi kamera käyttää 15 m:n pituisia filmejä (n. 2,5 min), pystyy kuvaamaan useilla eri ruutunopeuksilla (9, 12, 18, 24 ja 25 ruutua/s), sisältää mikrofonin ja manuaalisen tarkennuksen, mutta myös digitaalisista kameroista tutun 3,5″ näytön ja mahdollisuuden ladata kameran akku USB-väylän kautta. Markkinoille ei ole tullut mitään vastaavaa vuosikymmeniin, eikä tätäkään kameraa ainakaan aluksi valmisteta suurta määrää. Sen arvellaan kuitenkin kiinnostavan jokaista, joka haluaa tehdä omia elokuvia tavalla, josta kuuluisat elokuvantekijät Steven Spielbergiä myöten puhuvat ääni väristen ja onnenkyynel silmäkulmassa.

Lähteet: Collider, The New Yorker, No Film School, Kodak, SFF

Kuva: Kodak

Lisää luettavaa