Harry Potter -turistikohde vihastutti eläinaktivistit

Warner Brosin brittiläisille studioille Leavesdeniin rakennettu Harry Potter -turistikohde on joutunut eläinaktivistien silmätikuksi. Studioille turistien iloksi muokattu Harry Potter -elokuvista tuttu maailma velhopuoteineen päivineen herätti aktivistien huomion, kun kävi ilmi, että siellä pidetään myös näytillä eläviä pöllöjä. Toisin kuin Potterin ja kumppanien seurassa, eivät nämä pöllöt pääse tietenkään lentelemään vapaana, vaan joutuvat jököttämään pienissä häkeissä ihmisten pällisteltävänä ja kuvattavana.

Yömyöhällä luonnossa saalistavat pöllölinnut ovat eläinten eettisestä kohtelusta huolissaan olevan PETA-järjestön mukaan studioilla huonoissa käsissä. PETA:ssa ollaan näreissään, koska turistien annetaan surutta kuvata pöllöjä salamavaloilla, vaikka se ei näköaistiltaan herkkiä lintuja selvästi miellytä. Harry Potter -kierroksen kävijöitä rohkaistaan järjestön mukaan myös koskettelemaan näitä lintuja, vaikka tämä ei tee pöllöjen lämmittävälle sulkapeitteelle hyvää. Velhopoika Potterin luoja, kirjailija J. K. Rowling, on vedonnut aiemmin fanikuntaansa, etteivät nämä hankkisi kotioloihinsa lintuja, jotka voivat paremmin joko luonnossa tai niille erityisesti rakennetuissa tarhoissa. Studiokierroksella turistien on kuitenkin annettu ymmärtää, ettei oman pöllön hankkiminen ja pitäminen vaadi paljoa.

Studioilta on ilmoitettu vastineeksi PETA:lle, ettei lintuja pidetä pikkuisissa häkeissä kaiken aikaa ja että niitä pyritään hoitamaan mahdollisimman hyvin. Eläinten kohtelua kierroksella esittäneen videon myötä pöllöistä vastaava Birds and Animals -yritys on tiedottanut, että se tutkii ilmoitettuja epäkohtia. Aitojen lintujen käyttö tällaisessa maksullisessa turistikohteessa on nykypäivänä hyvin valinnanvaraista: kierroksella voisi häkkiin suljettujen lintujen sijasta esitellä myös taiten tehtyjä elävien pöllöjen korvikkeita, jopa lentäviä sellaisia.


Lähteet: The Guardian, PETA, TED, Suffolk Owl Sanctuary

Kuva: Jeff Kubina (kuvan pöllö ei liity studion tapaukseen)

R. Isoviita 25.03.2015 klo 19:21

Uusimmat uutiset

M. Night Shyamalan raotti leffasuunnitelmiaan

Jännitystä tulossa.

R. Isoviita

The Irishmanin jälkeen: Scorsese ja DiCaprio jälleen yhteistyöhön

Martin Scorsesen kuvaaja kertoo uudesta elokuvasta.

R. Isoviita

Ensin Sonic, sitten Cats – leffojen CGI:n saamat moitteet olivatkin ennenaikaisia?

Sonic the Hedgehog ei ole ainut ennen leffajulkaisua uudistetun ilmeen saava hahmo.

R. Isoviita

Lisää Hulkia? Mark Ruffalo ei sulje mahdollisuutta pois

Marvel-sankarin sooloelokuvien tie on ollut kuoppainen.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...