Venäjä tukee vallankaappauskuvauksia ja perhearvoja

3.3.2015 09:20

Ukrainan ja Venäjän välinen kuumentunut tilanne näkyy myös maiden elokuvapolitiikassa. Ukrainassa paikallinen parlamentti on uutistoimisto Interfaxin mukaan asettanut venäläisiä elokuvia pannaan. Toimenpidettä ei ole katsottu Venäjällä hyvällä, vaan sitä on arvosteltu Venäjän ulkoministerin sanoin epädemokraattiseksi ja Euroopan arvojen vastaiseksi.

Samaan aikaan Venäjällä on tehty päätöksiä vuoden elokuvabudjetin suhteen. Kulttuuriministeriön edustaja Viacheslav Telnovin mukaan kuluvana vuonna maan produktioissa keskitytään mm. Krimin tilanteeseen. Presidentti Putinin on raportoitu mieltyneen sota-aiheisiin elokuviin.

– Valitsemme aiheita, jotka mielestämme tarvitsevat lisää penkomista. Se on normaali käytäntö valtion tukemiseksi, Telnov toteaa.

Tuettaviin aiheisiin kuuluvat nyt vuoden 1917 kommunistisen vallankumouksen 100-vuotisjuhliin tähtäävät käsikirjoitukset, samaan tapaan kuin viime vuonna rahoitusta annettiin toisen maailmansodan juhlavuotta varten suunnitelluille elokuville. Ministeriöstä on luvattu avustuksia myös elokuville, jotka käsittelevät perhearvoja yhteiskunnan perustana ja tämän päivän sankareiden kamppailua rikollisuutta ja korruptiota vastaan.

Venäjän valtion elokuvatuki on n. 435 miljoonan euron (n. 3 miljardia ruplaa) kokoinen kakku, eli suurin piirtein saman verran kuin viime vuonna. Vertailun vuoksi: Suomessa samanlaista tukirahaa on myönnetty tänä vuonna 899 000 euroa.

Lähteet: Interfax, Russia Beyond the Headlines, ScreenDaily, SES

Kuva: Mosfilm/ Panssarilaiva Potemkin, 1925

Lisää luettavaa