Elokuvafestivaalin tarjonta puhuttaa

1.9.2014 22:19

Vuotuiset Venetsian filmijuhlat ovat jälleen käynnistyneet, mutta festivaalin loiston keskeltä kuuluu moittivia ääniä. Ennen yhtenä suurena elokuvamaana tunnettu Italia ei nimittäin ole tänä vuonna saanut omista uusista elokuvistaan festivaalinsa kilpaohjelmistoon kourallista enempää. Parinkymmenen Venezia 71 -kilpasarjan elokuvan joukosta täysin italialaisia ovat vain elämäkertaraina Il Giovane Favoloso (ohj. Mario Martone) ja parisuhdedraama Hungry Hearts (ohj. Saverio Costanzo).

Vallitseva tilanne on herättänyt närää mm. paikallisessa lehdistössä. Tosin vastakkaisiakin mielipiteitä on esitetty, sillä esimerkiksi kriitikko Gabriele Niola pitää Federico Fellinin, Luchino Viscontin, Roberto Rosselinin ja Bernardo Bertoluccin kotimaan omien elokuvien ensi-iltamäärää yleisesti verrattaen hyvänä. Viime vuonna Italiassa ensi-iltansa saaneista elokuvista 31% oli italialaisia, kun vaikkapa Saksassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa sama luku heittelee 10-20%:n välillä vuosittain. Suomessa kotimaisten elokuvien ensi-iltojen osuus oli viime vuonna 18%.

Venetsian elokuvajuhlat, joka syntyi 1930-luvun alussa, on yksi Euroopan merkittävimpiä elokuvafestivaaleja. Sen pääpalkinto, Kultainen leijona (Leone d’Oro), luovutettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa dokumenttielokuvalle, italialaisen Gianfranco Rosin Sagro GRA -dokumentille. Kuten aiemminkin, osa nyt ohjelmistossa olevista elokuvista on nähtävissä festivaalin aikana pientä maksua vastaan myös verkon kautta, festivaalin omasta Sala Web -palvelusta.

Lähteet: labiennale.org, The Guardian, The Telegraph, SES

Kuva: Venice International Film Festival (Hungry Hearts)

Lisää luettavaa