Valheellinen tosi-TV

12.12.2012 07:00
Tosi-TV:n todellisuus on joutunut virallisesti kyseenalaistetuksi jälleen kerran. David Hester, eräs Suomessa FOXilla esitettävän amerikkalaissarja Huutokaupan metsästäjien (Storage Wars) nk. tähdistä, on nostanut kanteen sarjaa tuottavaa A&E Television Networksia vastaan. Hester katsoo kanteessaan, että A&E on pettänyt yleisöä mm. lavastamalla sarjassa näytettyihin paikkoihin arvotavaraa, kuten Elvis Presleyn kuolemasta kertovia sanomalehtiä ja BMW-merkkisen auton. Miljoonia katsojia pelkästään kotimaassaankin saavuttanut Huutokaupan metsästäjät seuraa nykypäivän aarteenetsijöitä, jotka haalivat työkseen kauppatavaraa hylättyjen varastojen kätköistä.
David Hester on myös suivaantunut A&E:lle saamistaan potkuista sarjasta. Hesterin mielestä yhtiö rikkoi sopimusta heidän välillään antaessaan hänelle lähtöpassit, kun hän oli nostanut esille yleisön pettämisen vääryyden. Entinen huutokaupan metsästäjä vaatii Deadline.com:in mukaan tästä johtuen nyt A&E:ltä yli 750 000 dollaria vahingonkorvauksia.
A&E on väittänyt, ettei sen sarjaa ole lavastettu, vaikka yleisössäkin on herännyt epäilyksiä muusta. Tosi-TV:n kuvaama todellisuus on lavea käsite, mikä voidaan päätellä mm. erään pelkästään reality-tyyppisiin ohjelmiin keskittyneen kanavan tunnuslauseesta: ”Not Reality. Actuality.” (Vapaasti kääntäen: ”Ei tosiasiaa mutta todenkäypää.”) Osaan reality-sarjoista on avoimesti haettu näyttelijöitä, vaikka sarjoja markkinoidaan ei-fiktiivisinä ja Yhdysvalloissa astui jo 1930-luvulla voimaan laki, joka tekee katsojien harhaanjohtamisesta laitonta.
Kuva: Tomeq183/Z.E

Lisää luettavaa