Mukana on koskettavan draaman lisäksi kivenkovaa toimintaa.

9.8.2008 01:33

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Blood Diamond
Valmistusvuosi:2006
Pituus:143 min

Sierra Leonen maata repivä sisällissota ja epämääräinen timanttikauppa, jolla sotaa rahoitetaan, ovat olleet kansan keskudeessa hyvin arkoja aiheita. Kuitenkin vuonna 2006 valmistui elokuva Blood Diamond – Veritimantti, jossa asiat näytetään peittelemättöminä ja jonkinlaista totuuden valoa hiukan raotetaan. Elokuvan ohjasi mm. Intohimon Tuulet, Glory, Viimeinen Samurai -elokuvat ohjannut Edward Zwick. Näyttelijäpuolella mukana ovat Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly ja Djimon Hounsou.

Tapahtumat sijoittuvat 1990-luvulla Afrikan Sierra Madreen. Verinen sisällissota on repinyt maan riekaleiksi, miljoonia ihmisiä on saanut surmansa, tai ovat sisäisessä maanpaossa, tai asuvat pakolaisleireillä. Hallitus sotii murhanhimoisia kommunisteja vastaan. Sotaa rahoitetaan hämärällä timanttikaupalla, tarkemmin sanottuna ”konfliktitimanteilla”. Asiat eivät siis ole hyvin, hyvän ja pahan merkitys on kadonnut ja kyse on enää selviytymisestä.

Muuan kalastaja Solomon Vandy (Hounsou) on viemässä poikaansa normaalisti kouluun, kun kommunistit hyökkäävät hänen kyläänsä. Vandy lähtee pelastamaan perheensä kylästä, mutta jää itse kiinni. Joutuessaan kommunistien orjaksi, Vandy löytyy suurikokoisen, vaaleanpunaisen timantin. Sana timantista kirii myös entisen armeijan palkkasoturin, ja nykyisen timantinsalakuljettajan Danny Archerin (DiCaprio) korviin. Samalla Vandy huomaa, että hänen poikansa on joutunut kommunistien vangiksi. Archer ja Vandy tekevät sopimuksen. Jos Archer auttaa Vandya pelastaamaan poikansa, Vandy antaa timantin hänelle. Apua saadaan myös kauniilta journalistilta Maddy Bowenilta (Connelly).

Blood Diamond – Veritimantti on todella kaunistelematon kuvaus. Sierra Leonen kauheudet näytetään niin peittelemättömästi ja koskettavan järkyttävästi, että tippa värähtää kovankin miehen linssiin. Sävy on todella kantaaottava. Elokuvan katsottua olo on hiljainen. Oman maan turvallisuudesta oppii nauttimaan katselun jälkeen yhä enemmän. Sen verran hirvittäviä ja brutaaleja verilöylyt Sierra Madressa ovat.

Näyttelijäpuoli antaa hyvin lisäpotkua muutenkin onnistuneelle elokuvalle. DiCaprio antaa huikaisevan suorituksen. Rooliin panostautuminen korostuu esimerkiksi etelä-afrikkalaisen aksentin opettelemisella. DiCaprio onnistuu olemaan yhtä aikaa cool, macho, herkkä, sympaattinen, sekä empaattinen. Kaikki tämä samassa paketissa ja se aksentti toimii erinomaisesti. Harvoin on nähty näin tunteellista näyttelyä mieheltä, vaikka hänen aiemmat, merkittävät roolit ovatkin takamuistissa. Sivuosaa, kalastaja Solomon Vandya näyttelevä Djimon Hounsou oli positiivinen yllätys. Mies onnistuu näyttämään järkähtämättömältä, mutta tuo samalla sisäiset tunteensa hyvin esille. Hounsou saikin roolistaan Oscar-ehdokkuuden, samoin kuin DiCaprio. Harmikseen kumpikaan ei kuitenkaan voittanut. Kahden loistokkaan näyttelijän taustalla piilevä Jennifer Connelly tekee perussuorituksen journalisti Maddie Bowenina. Ei mitään merkittävän huonoa, eikä tavallisesta poikkeavaa.

DiCaprion ja Hounsoun Oscar-ehdokkuuksien lisäksi Blood Diamond – Veritimantti keräsi kolme muuta ehdokkuutta. Parhaasta leikkauksesta, äänileikkauksesta ja äänimiksauksesta. Yhtään pystiä ei kuitenkaan herunut. Siitä huolimatta Blood Diamond – Veritimantti on erinomainen elokuva. Katsominen luo vahvoja, surullisia tunteita ja pistää katsojan miettimään mikä on väärin ja mikä on oikein, ja onko elämä sittenkään niin ruusuista. Kaikki ohjaaja Edward Zwickin oivallukset ovat käyneet onnistuneesti toteen. Mukana on koskettavan draaman lisäksi kivenkovaa toimintaa, pyssyt paukkuvat räjähdyksiä unohtamatta.

Kokonaisuutena Blood Diamond – Veritimantti on todella koskettavan surullinen teos Sierra Madren väkivaltaisesta sisällisodasta ja muutenkin maan asukkaiden kurjuudesta. Moraaliset kysymykset painavat katsojan mieltä, ja ihmisten kohtalo surettaa pakostakin. Ehdottomasti katsottavan arvoinen, loistokkaasti ja häpeilemättömästi viimeistelty koskettava eepos.

Arvosteltu: 09.08.2008

Lisää luettavaa