Maltan haukka on pikkuvioistaan huolimatta ehtaa timangia ja yksi parhaista koskaan tehdyistä film noir -pätkistä

24.5.2013 22:56

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:The Maltese Falcon
Valmistusvuosi:1941
Pituus:101 min

Vuonna 1941 ensi-iltansa saanut John Hustonin ”Maltan haukka” on Dashell Hammetin romaanin kahdesta filmatisoinnista (aikaisempi vuodelta 1931) se tunnetumpi ja ainakin yleisen mielipiteen mukaan parempi, mahtavan Humphrey Bogartin tähteyteen ampaissut sekä Film Noirin lajityyppinä määritellyt teos.

Elokuva alkaa, kun salaperäinen nainen (Aston) saapuu Sam Spaden (Bogart) sekä tämän kumppanin etsivätoimistoon ja palkkaa nämä varjostamaan muuatta miestä. Yksi asia johtaa toiseen ja lopulta kaikki valehtelevat ja puukkottavat toisiaan selkään minkä kerkeävät.

Lukuisten velmujen huijareiden ja konnien himoaman, suunnattoman arvokkaan kullatun maltan haukan ympärille rakentuva juoni on kaikista käänteistään huolimatta hyvin yksinkertainen, mutta yllätyksellisesti, sopivan tiiviissä muodossa ja hyvin rytmitettynä pitää kaikista lajityypillistä kliseistäänkin huolimatta loppuun asti tiukasti otteessaan.

Elokuvan hahmot ovat kautta linjan erittäin persoonallisia sekä mieleenjääviä. Jokainen näyttelijä hoitaa roolinsa moitteetta. Erityisen mieleenpainuvia ovat upean karismaattisen Humphrey Bogartin tulkitsema kyyninen etsivä Sam Spade, sekä Mary Astonin esittämä, tarinan keskiöön kuuluva juonittelija Brigid O’Shaughnessy, elokuvan ”femme fatale”.

Lievinä kauneusvirheinä elokuvassa olivat mielestäni välistä liiankin nopeasti etenevä tarina sekä ohjaaja John Hustonin liiankin varovainen ja tyylittelyistä vapaa tyyli. Mistään erityisen suurista säröistä ei kuitenkaan ole kyse, vaan elokuva toimii kokonaisuutena paremmin kuin hyvin.

Summa summarum:
Maltan haukka on mitättömistä pikkuvioistaan huolimatta ehtaa timangia ja yksi parhaista koskaan tehdyistä film noir -pätkistä, genrensä klassikko ja yleissivistykseen kuuluva teos, jota voi suositella varauksetta kaikille elokuvista kiinnostuneille, ja miksei kaikille muillekkin.

Arvosteltu: 24.05.2013

Lisää luettavaa