Tappajahai (1975)
- USA
- Kielet:
- englanti
Arvostelut
Kaikkien aikojen legendaarisimpia elokuvia ikinä ja Spielbergin parhaita ohjauksia koskaan.
Kaikki ovat joskus kuulleet Tappajahaista. Ai mistä? Ja lähes kaikki ovat myös nähneet sen. Élokuvamaailma sisältää monia sellaisia klassikkoelokuvia, jotka ovat tunnettuja myös "tavallisten" ihmisten keskuudessa. Siis mienaan sellaisia, jotka eivät liiemmin harrasta elokuvia vapaa-aikanaan, vaan ovat ns. sunnuntaikatselijoita ja omistavat ehkäpä juuri ja juuri 15 DVD:tä. Ja nimenomaan Tappajahai on yksi tämmöinen klassikoelokuva. Olipa sitten mitä mieltä elokuvan hyvyydestä tahansa, niin jokaisen on pakko myöntää, että tuo edellämainitsemani fakta on aivan totta. Mitä sitten tulee omiin lähtökohtiini tähän elokuvaan, niin ensimmäistä kertaa näin itse sen vasta viime syksynä, kun tuli kaupasta ostettua tuo 30-vuotis juhlaversio. Ja ai että, kun kolahti. Sen jälkeen olen sen pari kertaa telkasta nähnyt ja nyt sitten päätin, että on vihdoin aika kirjoittaa rainasta arvostelu.
Kaikki on kuin pienessä paratiisissa Amityn lomasaarella: aurinko paistaa päivästä toiseen, ilma on helteinen, uimavedet ovat ihanan lämpöisiä ja ranta on hyvässä kunnossa. Mutta sitten tapahtuu jotain täysin käsittämätöntä ja ennen kaikkea odottamatonta... hai käy erään nuoren kimpuun! Ruumis löydetään seuraavana päivänä ja siitäkös kohu leviää. Kun poliisipäällikö Martin Brody (Roy Scheider) saa kuulla surmasta, on hän lähes heti varma asiasta, vaikka mitään todisteita nuoren kuolemasta ei olekaan: hai tuli ja puri hänet kuoliaaksi. Brody huolestuu asiasta todella ja yrittää selvittää sitä pormestarille (Murray Hamilton), mutta pormestari pysyy lujana. Kuka hullu menisi ja sulkisi rannan uimareilta kaikista otollisempaan aikaan vuodesta?! Lomailijoita riittää mielin määrin ja rannan sulkeminenhan tarkoittaisi suuria taloudellisia tappioita lomasaarelle. Eikä hain olemassa olosta ole saatu edes varmuutta. Mutta poliisipäällikkö ei hevillä luovuta: jos ei saada mistään tukea! , täytyy hoitaa hommat itse. Hän ottaa tehtäväkseen pyydystää hain. Aivan yksin häne ei kuitenkaan hommaan ryhdy. Hän saa avukseen haipyydystäjän Quintin (Robert Shaw) ja haitutkijan Matt Hooperin (Richard Dreyfuss).
Steven Spielberg on kuulunut todella pitkään suosikkiohjaajiini ja kuuluu ehdottomasti top 5-listalle. Hän on tehnyt monia todella hyviä elokuvia (joita kaikkia en ole vielä edes nähnyt), mutta valehtelematta ja yhtään liiottelematta, ei ole väärin väittää, että Tappajahai olisi hänen parhaimpia elokuviaan. Ja olihan se sentään juuri se leffa, joka sai hänet huipulle ja suuren yleisön tietoisuuteen. Eli siis ohjaus on kunnossa, mutta niin on myös näytteleminen. Roy Scheider etenkin vakuuttaa poliisipäällikkönä. Ja ennenkaikkea se musiikki. John Williamsin maagiset sävelet luovat yhden elokuvahistorian yksinkertaisimmista, mutta samalla karmivimmista ja toimivimmista tunnusmusiikeista. Ilman musiikkeja tämä leffa todellakin olisi osittain raakile.
Tappajahai on yksi elokuvahistorian realistisimmista kauhuelokuvista, eikä se sinänsä ole erityisen pelottava, mutta jännittävä se totta vie on! Ja aivan alusta loppuun. Ei elokuva nyt erityisen pitkäkään ole, mutta silti kaksi tuntia tuntuu menevän vähän liiankin nopeasti siivillä. Hattua täytyy nostaa siis aivan aiheesta. Tappajahai on totisesti kaikkien aikojen legendaarisimpia elokuvia ikinä ja Spielbergin parhaita ohjauksia koskaan. Se tullaan totisesti muistamaan vielä todella pitkään, siitä voisin pistää vaikka DVD-soittimeni pantiksi.
Suosittelen tappajahaita aivan kaikille ja vielä erittäin lämpimästi. Paitsi tietenkin perheen pienimmille.
nimimerkki: Tolppanen
Tolppanen
Käyttäjä, 38 arvostelua
Arvosteltu: 21.07.2006
Jättää lähtemättömän vaikutuksen.
Steven Spielbergin Tappajahai (Jaws) perustuu Peter Benchleyn saman nimiseen jännityskirjaan. Tämä arvostelu keskittyy vertailemaan elokuvaa ja kirjaa sekä näiden teemoja. Kattavia arvosteluja itse elokuvasta löytyy paljon, joten uuden näkökulman esitteleminen tuntuu hyvältä idealta.
Spielberg luki Benchleyn kirjasta tehdyn arvostelun, jonka lopussa kirjoittaja huomautti "saattaisi olla hyvä elokuva". Tästä Steven sai innoituksen rueta ohjaamaan Tappajahaita. Kuvauksissa oli paljon ongelmia ja näyttelijöillä eripuraa (parhaimmat esimerkit robottihain viat ja kuvauspaikkana käytetty Martha's Vineyard, jossa ei katsottu elokuvan tekoa hyvällä). Spielberg kuitenkin onnistui liki täydellisesti elokuvassaan, mikä näkyi huikeana menestyksenä ja yleisön aplodeina ensi-illassa.
Peter Benchleyn kirja on liian laaja yhtä elokuvaa varten. Siksi elokuvan käsikirjoituksesta on jätetty paljon kirjan tärkeitä tapahtumia pois ja hienovaraisesti muutettu tarinaa täyttämään syntyneitä aukkoja. Kirjassa Martin Brodyn vaimo Ellen on erittäin keskeinen henkilö, ja hänen näkökulmastaan kuvattuja tapahtumia on kirjassa monta kymmentä sivua. Elokuvassa Ellen jää statistin rooliin, ikään kuin poliisimestari Martinin "pakolliseksi vaimoksi", joka on hyvä äiti lapsilleen ja tyypillinen kodin hengetär.
Vastaavasti Quintille on annettu elokuvassa keskeisempi rooli kuin kirjassa. Kirjassa Quintin historiaa ei valoiteta ja hän on hiljainen, yrmeä kalastaja. Elokuvassa Quint on palvellut kuuluisalla sotalaivalla USS Indianapoliksella, ja tämän tarinan Robert Shaw kertoo niin mielenkiintoisesti, että kyseisestä kohtauksesta muodostuu yksi elokuvan parhaita osia. Quintin henkilöhahmo on oma suosikkini sekä kirjassa että elokuvassa. Pahana tapana minulla on laulaa 'Farewell and Adieuta' aina kun olen itse kalastamassa, mikä kertoo jo jotain hahmon viehättävyydestä.
Martin Brodyn ja Matthew "Matt" Hooperin hahmot ovat elokuvassa samankaltaisia kuin kirjassa, mitä nyt Mattin syrjähyppy Ellenin kanssa on jätetty elokuvasta kokonaan pois. Silti molempien hahmojen luonne on samanlainen kirjassa ja elokuvassa. Olisi vaikea kuvitella esimerkiksi Martinin rooliin jokin toinen näyttelijä kuin Scheider.
Tappajahain ainutlaatuisen mahtava ääniraita kruunaa kokonaisuuden. Ikoninen pääteema jäi soimaan päähän hyvin, hyvin pitkäksi aikaa (etenkin ikävästi uimarannoilla oltaessa). Mukaan mahtuu myös surullisia ja haikeita, mutta silti optimistisia kappaleita. Esimerkkinä lopputekstien pyöriessä ruutuun soiva viimeinen kappale on hieno, alkaen haikena mutta muuttuen positiivisemmaksi loppua kohden.
Eräs parhaita jännityselokuvia mitä tiedän, ja varmasti pelottavin merelle sijoittuva elokuva. Jättää lähtemättömän vaikutuksen.
Kaneda
Käyttäjä, 3 arvostelua
Arvosteltu: 04.09.2011
Katsottu: Kotona
Heikko romaani kääntyy uskomattoman viihdyttäväksi kauhu/meriseikkailuelokuvaksi.
Mukavassa Amityn kaupungissa ilmenee epämiellyttäviä asioita. Rantaan ajautuvat silpoutuneet ruumiit eivät ole miellyttäviä asioita. Ennen kaikkea keskellä turistikautta. Sheriffi Brody (Roy Scheider) haluaa pitää ihmiset turvassa, mutta pormestari (Murray Hamilton) haluaa pitää elinkeinot toiminnassa. Ensimmäisen ruumiin myötä paikalle kutsuttu Matt Hooper (Richard Dreyfuss) on varma siitä että kyseessä on kookas valkohai ("Bruce") ja uimarin tehdessä välipalan virkaa toistamiseen tietää pormestari mitä tehdä: palkata apuun asiantuntija Quint (Robert Shaw) ja luonnollisesti kolmea eri näkökantaa edustavat henkilöt lähtevät erityisen vaaralliselle kalaretkelle.
Peter Benchleyn objektiivisesti sanoen heikko romaani kääntyy uskomattoman viihdyttäväksi kauhu/meriseikkailuelokuvaksi. Steven Spielberg osoittaa teknistä taidokkuuttaan elokuvakerronnassa ja Tappajahai ansaitsee kaikki pisteet rytminsä suhteen. John Williamsin ikonisen maineen omaava musiikki lisää tehokkuutta ja lisäksi elokuva ei hukkaa yhtään kerronta-aikaansa tarpeettomien sivujuonien kehittelyyn. Tarina etenee johdonmukaisin askelin kohti pitkää ja kiihkeää toimintaosuutta missä ei säästellä jännityksessä jota on käytetty jo aiemminkin. Kuitenkin Spielberg katkoo tiivistä jännitystä huumorilla mikä vain parantaa kokonaisuutta.
Roy Scheider ja Richard Dreyfuss tekevät vahvat henkilöroolit sheriffinä jolla on pelko vettä ja uimista kohtaan, mikä antaa hieman väriä hahmoon ja Dreyfuss on myös loistava Hooperina ja erityisesti Scheiderin kanssa luovat hienoja kohtauksia.
Todellisen pankin kylläkin räjäyttää Robert Shaw. Yrmy britti toimittaa sen verran voimakkaan suorituksen viimeisen päälle epäromanttisen käsityksen omaavana kalastajana että vahvimpiakin hirivttää ja osoittaa suunnattomia taitojaan legendaarisella monologilla. Lyhyesti sanoen Quint on täyttä rautaa ja jo hahmon esittely osoittaa että kyseessä on mies joka tietää mistä on kyse ja mitä tekee. Erityisesti Dreyfussin kanssa yhteistyö on rautaisen lujaa ja kahden erinäisen, mutta samasta aiheesta kiinnostuneiden miesten välinen räjähdysherkkä kemia on loistavaa. Lyhyesti sanoen loistavasti näytelty hahmo jonka pitää olla vain yksi asia elokuvassa.
Äärimmäisen viihdyttävä elokuva. Ajoittain äärimmäisen jännittävä ja "Bruce" pidetään tehokkaasti piilossa jolloin illuusio vain paranee. Erinomaiset näyttelijäsuoritukset vain parantavat kokonaisuuden makua ja lopputulos on ansaitusti elokuvan suuria klassikoita, kun etsii kevyttä, mutta silti loistavaa elokuvaa.
Jurpo
Tähtääjä, 889 arvostelua
Arvosteltu: 08.06.2009
Katsottu: Kotona
Piinaavan jännityksen luomiseen ei tarvita mitään miljoona-efektejä.
"What we are dealing with here is a perfect engine, an eating machine."
Steven Spielbrgin aito ja alkuperäinen Tappajahai on oiva esimerkki siitä, miten päälle käyvä jännitys luodaan yksinkertaisin menetelmin; haista näytetään vain vähän kerrallaan ja joka kerta enemmän. Ensimmäisellä kerralla näytetään vain hain tekemät tuhot ja seuraavaksi ollaankin jo selkäevässä. Ja ennen kuin arvaakaan hai onkin jo syömässä venettä. Samaa vähitellen näyttämismenetelmää käytettiin muutama vuosi myöhemmin Alien-pätkässä. Nämä kaksi rainaa näyttivät, että piinaavan jännityksen luomiseen ei tarvita mitään miljoona-efektejä, kuten nykypäivänä.
Ensi kertaa näin Tappajahain joskus 6-vuotiaana veljien kanssa, ja pakkohan siitä oli sitten tietysti mennä kaverille uhoamaan. Jo silloin aikanaan pidin elokuvasta yhtä paljon kuin nykyisin. Ja tietenkin se vaikutti 6-vuotiaaseen pikkupoikaan vähän eri tavalla kuin nykyisin. Mutta se oli jo silloin 6-vuotiaana selvää, että tämän elokuvan tasoa ei tulla monesti ylittämään.
Tappajahain päälle käyvää jännitystä ja silkkaa piinaa ei olla moneen otteseen onnistuttu pistämään paremmaksi - tai oikeastaan pahemmaksi. Varsinaista kauhua Tappajahai ei tarjoile, mutta sitäkin tiukempaa jännitystä alkumetreiltä lopputeksteihin asti. Verta nähdään vain sen verran, että yleisö saa itse päätellä mitä kuvassa todella tapahtuu. John Williamsin hemmetin hienot musiikit vain korostavat jo ennestään piinavaa tunnelmaa.
Elokuva perustuu Peter Benchleyn bestselleriin, ja teki hyvin äkkiä valkohaista merten pelätyimmän otuksen. Tappajahaista johtuen moni ihminen jätti uimareissut väliin, jopa täällä pohjoisessa.
Tappajahai on omasta mielestäni Spielbergin uran paras leffa yhdessä Schindlerin Listan kanssa, vaikka loppujen lopuksi Tappajahai on vain yksi (mutta todella korkea) paalu Spielbergin uralla. Esimerkiksi tuore Münchenkin kilpailee Spielbergin kovimpien elokuvien joukossa, eivätkä hänen muutkaan leffansa mitään huonoja ole. Joka tapauksessa tämä on ehkäpä juuri se paras Spielberg-leffa.
Tappajahai oli vuoden 1975 superyllättäjä ja on vieläkin eräs menestyneimmistä elokuvista yhdessä Tuulen viemää-surkeuden, Jurassic Parkin, T2:den ja Titanic-surkeuden kanssa. Tappajahai oli aikanaan pelottavinta, mitä on nähty, eikä se vieläkään ole mistään leppoisimmasta päästä. Tappajahai voitti kolmw Oscaria (paras leikkaus, paras musiikki ja paras äänitys), se oli myös ehdolla parhaaksi elokuvaksi, mutta Milos Formanin Yksi lensi yli käenpesän vei pystin nokan... tai siis kidan edestä.
Jokaiselle filmifriikille voin suositella Tappajahain 30-vuotisjuhlapainosta - ja nimenomaan sitä isoa pakettia, eikä sitä kahden levyn versiota. Isoon pakettiin on liitetty liuta valokuvia ja keräilykortteja, yksi filminpätkä pahviin upotettuna, vihkonen, julisteen tilaustarjous, kakkoslevyn täydeltä ekstraa ja soundtrackin parhaat palat kolmoslevyllä. Ennen kaikkea itse paketti on eräs hienoimmista Suomessa julkaistuista DVD-paketeista. Kuvasuhde on kaikin puolin mainion näköinen 2.35:1, joka on kirkas ja muutenkin hyvänlaatuinen. Äänipuolella on 5.1 surroundit kolmella eri kielellä (englanti, unkari ja tsekki) ja sokerina pohjalla DTS-raita (englanniksi). Itselläni on tämä kolmen levyn paketti ja vielä lisäksi VHS-julkaisu jostain monien vuosien takaa (veikkaisin 1980-luvulta tai 90-luvun alusta).
Tappajahai on todellinen klassikko, siitä ei pääse yli, eikä ali, eikä edes sivusta. Sen sijaan itse elokuvaa ei kannata ollenkaan kierrellä. Joko löydät sen itse, tai annat sen löytää sinut. Oli miten oli, katsokaa tämä leffa! Yksi historian parhaista elokuvista, piste.
"You gonna need a bigger boat."
nimimerkki: The Wolf
The Wolf
Tähtääjä, 66 arvostelua
Arvosteltu: 29.03.2006
Katsottu: DVD
Isoleukainen paholainen värjää veden verenpunaiseksi lounaansa kunniaksi.
Ehkä maailman kuuluisin elokuvatunnari. Hyinen vesi loiskumassa vasten kuvaruutua. Huonon tsägän kohdanneen polskijan pelokas ja paljon kertova ilme. Ja ennen kaikkea se isoleukainen paholainen, jonka aikomuksena on värjätä vesi verenpunaiseksi lounaansa kunniaksi. Samainen usein lounastava otus tunnetaan yleisemmin Tappajahaina. Ja kyse on siis vuodesta 1975 ja erään Spielbergin Stevenin läpimurtokauhiksesta.
Oikeastaan on väärin puhua, että Tappajahauki… eikun siis Tappajahai olisi enää tänä päivänä mitenkään pelottava. 2000-luvun efekteillä turrutettu yleisö odottaa, että sankarit vähintäänkin purkittaisivat sen "ilkeän pienen sardiinin" tölkkiin yhdellä napinpainalluksella. Mutta vaikka stoori ei suoranaisesti pelottaisi, silti Spielberg kuljettaa käsissään yhtä kuuluisimmista leffa-aiheista ja monia aikoinaan järkyttänyttä tarinaa, joka on alun perin kirjailija Peter Benchleyn käsialaa.
Jaws on uskollinen Benchleyn kirjalle (voi johtua siitä, että P.B. oli itse myös sreenplayta rustaamassa), joskin sankarin vaimon uskaliaat vierasretket aina suurta yleisöä kosiskeleva herra Spielberg on jättänyt pois. Ja eipä moinen pikku puute mitään haittaa, kun Amityn vesiin uinut haikala varastaa ansaitusti päähuomion. Terävät hampaat ja John Williamsin toimiva score (jota Spielberg luuli aluksi vitsiksi!) kun nyt sattuu olemaan toimiva yhdistelmä luomaan jännitystä.
Hyvin alaansa uppoutunutta tiedemiestä muistuttava Richard Dreyfus on hain varjoissa kulkevan näyttelijäkaartin valopilkku. Lisäksi kolmen hainmetsästäjiksi loppumetreillä alkavan äijäpahasen viinihuuruisessa jutustelussa on paljon mukavaa kevennystä ilkeämielisen hain temppuilulle. Sitä suorastaan kaivataan, jottei homma liu’u liukuhihnamurhaamisen puolelle.
Sen enempää hain käyttäytymistä tuntematta on helppo todeta, että Jaws on yli-ilkeä ja verenhimoinen paskiainen, jonka taistelua Amityn sankareita vastaan katsoo mielellään. Jatko-osista ei sitten parane sanoakaan mitään, mutta kyllä Steven on rahan haistanut läpi hain pahalle löyhkäävän hengityksen. Jaws ei ehkä laita katsojan leukapieliä tärisemään, mutta maineensa se on ansainnut.
Arsi T. Elokolikko
Ylläpitäjä, 813 arvostelua
Arvosteltu: 22.12.2005
Katsottu: Kotona
Leffa ei ole kovin pelottava, mutta kyllä siinä luodaan aika hyvin jännitystä.
Amityn rauhallista lomasaarta alkaa piinaamaan ihmislihaan mieltynyt hai. Pormestari (Murray Hamilton) on haluton sulkemaan rantoja, koska se tietäisi tappioita lomasaarelle. Poliisipäällikkö Martin Brody (Roy Scheider) joutuu itse pyydystämään hain. Hän saa avukseen omalaatuisen haipyydystäjän Quintin (Robert Shaw) ja haitutkijan Matt Hooperin (Richard Dreyfuss).
Tappajahai nosti Steven Spielbergin kuuluisuuteen, eikä syytä. Tämä leffa kuuluu hänen parhaimpiin elokuviin. Leffa ei ole kovin pelottava, mutta kyllä siinä luodaan aika hyvin jännitystä. Pelkoakin tämä voi vähän herättää, vaikkei se välttämättä vaikuta juuri mitenkään kokeneeseen kauhuelokuvien katselijaan. Itse hai nähdään kunnolla vasta leffan loppupuolella. Katsoja ei näe aluksi, mikä ihmisiä tappaa ja tämä luo oman tunnelmansa. Myös John Williamsin musiikki luo elokuvaan omaa tunnelmaansa. Saipa Tappajahai kolme Oscariakin. Tappajahaita on muokattu melko paljon Peter Benchleyn alkuperäisromaanista, mutta hieno leffa tämä silti on. On Tappajahaille tehty kolme jatko-osaakin, mutta ne ovat paljon kehnompia tapauksia kuin tämä.
Myös näyttelijät tekevät osansa hyvin. Roy Scheider tekee hyvää työtä Amityn poliisipäällikkönä. Hänen uraansa ei tämä leffa kylläkään auttanut. Mies on esiintynyt jatkuvasti b-luokan filmeissä. Robert Shaw on todella hupaisa tyyppi Quintin roolissa. Richard Dreyfuss tekee myös hyvää työtä. Hänen uransa on kyllä tämän jälkeen sujunut vaihtelevalla menestyksellä.
Ville
Tähtääjä, 492 arvostelua
Arvosteltu: 20.12.2005
Katsottu: Kotona
Elokuva on tehty ammattitaidolla sekä innolla, ja se näkyy.
Nuori nainen katoaa öisellä uintireissullaan. Aamulla naisen ruumiin jäännökset löytyvät rannalta. Kuolinsyyksi todetaan hain hyökkäys. Mutta koska kaupunki jossa tämä kaikki tapahtuu, on pieni ja riippuvainen kesäturisteistaan jotka tulevat uimaan, pormestari haluaa unohtaa tapahtuneen. Hän kieltää poliisipäällikköä sulkemasta rantoja, ja viralliseksi teoriaksi vaihdetaan se, että nainen olisi silpoutunut kalastusveneen potkuriin. Pian lisää ihmisiä kuitenkin kuolee, ja hai on kaikkien tiedossa. Se täytyy eliminoida... Hain perään pienellä Orca veneellä lähtevät kalastaja Quint, poliisipäällikkö Brody ja haitutkija Hooper.
Elokuva on tehty ammattitaidolla sekä innolla, ja se näkyy. Erikoisjulkaisu VHS:ltä löytyy kommenttiraita, jossa tekijöitä haastatellaan. SiitäKIN käy ilmi millaisella itseluottamuksella ja ilolla Jaws tehtiin.
Näyttelijät ovat hyviä, ohjaus on hyvää, ja musiikki mahtavaa. Kaikenlisäksi elokuva on jännittävä aina silloin kun haita ei näy. Kun se näkyy, niin saa nauraa.
Kaikinpuolin Tappajahai on hyvä elokuva. Siinä on jännitystä, se on hyvin tehty, siinä on campia, siitä ei löydy juuri mitään turhaa. Suosittelen ehdottomasti kaikille! Aikanaan pläjäys aiheutti kauhean joukkohysterian jenkeissä, ja kaikkea uivaa ammuttiin ja räjäyteltiin. Kulttileffan saavuttama menestys poiki tietenkin kolme jatko-osaa, mutta ne ovat mitä ovat...
Suosittelen myös ennen elokuvaa kirjoitettua kirjaa Tappajahai, johon tämä elokuva perustuu. Ko. kirjan on kirjoittanut Peter Benchley.
Raato-A
Tykittäjä, 422 arvostelua
Arvosteltu: 15.07.2003
Katsottu: VHS
Tämän näkeminen kuuluu yleissivistykseen.
Hai rupeaa terrorisoimaan pienen kylän asukkeja. Kolme miestä: poliisi Martin Brody (Roy Scheider), metsästäjä Quint (Robert Shaw) ja haitutukija Matt Hooper (Richard Dreyfuss) saavat kunnian lähteä merelle metsästämään sen.
Tappajahai on yksi Steven Spielbergin kuuluisemmista leffoista, mutta ei ainakaan minun mielestäni paras. Tappajahai on kyllä hyvä leffa ja klassikko. Itsekin pidin tästä, mutta leffa olisi silti kaivannut hieman enemmän toimintaa. Haikaloja olisi saanut olla vähän enemmän, mutta sitten olisi varmasti ollut kyseessä pelkkä tusinaleffa. Minusta Tappajahai on jo vähän vanhentunut, mutta silti leffa jaksaa iskeä vieläkin. Tämän jälkeen ei Spielbergiltä huonoja ole tullutkaan.
Jatko-osiakin tälle on tullut, mutta Spielbeg ei niitä ohjannut. Niitä en itse ole (vielä) nähnyt, mutta luulisin niiden olevan tätä paljon huonompia, niin kuin jako-osat yleensäkin ovat. Renny Harlinkin ohjasi oman haileffan Deep Blue Sean, mutta se on tähän verratuna aivan surkea.
Spielbergin ohjaus on loistavaa, niin kuin aina. Minuun leffa ei tehnyt erittäin suurta vaikutusta, mutta silti tämä on ehdottomasti hyvä leffa. Kyllähän tämän näkeminen kuuluu yleissivistykseen ja ne jotka eivät tätä ole nähneet, niin mars videovuokraamoon.
nimimerkki: Thoke
Thoke
Tykittäjä, 619 arvostelua
Arvosteltu: 22.03.2003
Katsottu: DVD
Katsoja pysyy ruudun ääressä jännittyneenä koko leffan keston ajan.
Keskellä kesää Amityn lomasaarella tapahtuu jotakin yllättävää. Nuoren naisen ruumis löydetään palasina eräältä rannalta, levän peittämänä ja puoliksi mädäntyneenä. Kaupungin poliisipäällikkö Martin Brody (Roy Scheider) epäilee syyksi hain hyökkäystä, mutta paikan pormestari ei halua moista tietoa julkistettavan, sillä sehän tietenkin karkottaisi turistit uimarannoilta, mikä olisi isommanpuoleinen kolahdus tuolle saarikaupungille. Tulot pitää siis pitää samanlaisina, joten viralliseksi syyksi ilmoitetaan veneen perämoottorin aiheuttama silpoutuminen. Hyökkäysten lisääntyessä joutuu kaupunki kuitenkin pakokauhun valtaan, ja Brodylla alkaa olla yhä tukalammat oltavat pormestarin yhä uudelleen kieltäessä uimarantojen sulkemiset. Yllättäen paikan päälle saapuu hainpyydystäjä Quint (Robert Shaw) joka lupautuu etsimään ja teurastamaan hain, maksusta tietenkin. Haivaaran kantautuessa koko kansan korviin ja painostavan ilmapiirin käydessä yhä voimakkaammaksi , alkaa Quintin palkkaa!
minen, ja kiskurihinnan maksaminen, tuntua yhä houkuttelevammalta vaihtoehdolta.
Tappajahai on erittäin hyvä elokuva. Aivan puhdasta kauhua ei oikeastaan ole tarjolla, mutta hermoja koettelevaa jännitystä ja realistisen oloisia haihyökkäyksiä senkin edestä. John Williamsin karmiva tunnusmusiikki ja Spielbergin taidokas ohjaus yhdistettynä vedenalaisiin kamera-ajoihin, takaavat että katsoja pysyy ruudun ääressä jännittyneenä koko leffan keston ajan, paria suvantovaihetta lukuunottamatta.
Spielberg ei vielä kertaakaan uransa aikana ole pystynyt samaan kuin Tappajahaissa, vaikka tämä olikin hepun uran aikaisimpia teoksia. Benchleyn kirjalle ei olla liian uskollisia, vaan leffa on selvästi ohjaajansa näköinen. Jännitystä kehitellään pikkuhiljaa ja haitakaan ei ensimmäisen tunnin aikana näytetä juuri ollenkaan, ainakaan kovin selkeästi. Veriefektejä ja rajua toimintaa odottavat saavat siis etsiä viihdettä aivan toisesta suunnasta, Jawsissa kun ovat pääosassa henkilöhahmojen syventäminen ja hiljalleen kasvava jännitys. Toisella puoliskolla on toki tarjolla reilusti toimintaa, mutta jännityksen varaan leffa pääasiassa nojaa.
Leffan voisi helposti leimata pelkäksi viihteeksi, ellei henkilöhahmoja oikeasti syvennettäisi ja ihmissuhteita kehitettäisi. Draamalliseksi ei Jaws sentään ylly, mutta kyllä sen tietää että leffa on todella hyvä, jos päähenkilöistä ja heidän kohtaloistaan alkaa oikeasti välittää. Aluksi vastenmieliseltä vaikuttava Quint muuttuu elokuvan edessä erittäin mielenkiintoiseksi, jopa sympaattiseksi hahmoksi. Menneisyyteen ei, toisin kuin kirjassa, porauduta niinkään paljoa, mutta sellainen olisi ikävästi nakertanut leffan tehoa, jolloin hai ei enää olisi ollut pääosassa. Spielberg on onnistunut luomaan liki täydellisen kokonaisuuden syventämällä henkilöhahmoja ja näiden suhteita, mutta kuitenkin pitämällä raa'at aterioinnit ja itse tappajahain selkeästi etualalla.
Neljä ja puoli, ajattelin minä tätä arvostelua kirjoittaessani. Neljä ja puoli, oikein hyvä arvosana Jawsille, koska leffa ei kuitenkaan aivan täydellinen ollut. Mutta sitten tulin ajatelleeksi sitä, mitä tämä elokuva oli saanut aikaan. Se oli vaikuttanut elokuvahistoriaan, saanut jatko-osia ja jäljittelijöitä (Deep Blue Sea, Piranha), mutta silti sen teho ei juurikaan ole ajan saatossa hälvennyt. Tappajahai ei sitä paitsi oikeastaan ole kauhuelokuva (eikä todellakaan pelottava), vaan pikemminkin jännittävä trilleri joka loppupuolella saa seikkailuleffan piirteitä ja yltyy myös melko toiminnalliseksi. Silti kirkumisia ja raajojen irtoamisia sisältävä elokuva ei voi olla pelkkä toiminnallinen trilleri. Kyllä, leffasta löytyy myös ripaus terroria vaikkei se missään tapauksessa täysverinen kauhuelokuva ole.
Nostalgian, elokuvan vaikutuksen leffahistoriaan, ja pirun hienojen (ja ajoittain veristen) tappojen takia on pistemäärä nostettava maksimiin. Hitot, on tämä sen verran hyvä elokuva.
nimimerkki: Elokuvafriikki
Vieras
Arvosteltu: 10.08.2006
Katsottu: DVD
Steven Spielbergin ohjaamassa klassikossa seurataan kesän turistituloista elantonsa saavan pikkukylän arkea. Idyllin rikkoo ihmislihan makuun päässyt tappokone, joka tunnetaan myös valkohain nimellä. Kylän uunituore sheriffi on jo viemässä uintikieltoja rannoille, mutta pormestarin ahneus muuttaa suunnitelmat. Turisteilta on saatava rahat, vaikka sitten henki menisi.
Kyseinen elokuva on todellinen klassikko, vaikkakin ajan hammas on jo hiukan päässyt nirhaisemaan paketin pintaa. Haihin on kuitenkin saatu puhallettua sen verran energiaa, että kyllä se edelleenkin porskuttaa eteenpäin.
Näyttelijät ovat täysin asiansa osaavia ja kuvauspuoli on jo tuolloin ollut Spielbergillä tiukasti hyppysissä. Elokuvassa ei sorruta jatkuvaan veren vuodatukseen, vaan juonta ja henkilöhahmoja onnistutaan syventämään. Ihmisen ikuinen ahneus tulee mielestäni hyvin esille ja se pistää toki ajattelemaan.
Elokuvaan on päässyt luikahtamaan pari turhankin pitkää suvantokohtaa, mutta ne toimivat samalla hengähdystaukoina katsojalle. Kaikenkaikkiaan Tappajahai on yksi korea sulka Steven Spielbergin hattuun.
nimimerkki: Vega
Vieras
Arvosteltu: 06.09.2005
Katsottu: DVD
Elokuva, joka jokaisen leffadiggarin pitää nähdä ja kokea.
Pieni aurinkoinen ja iloinen kylä amerikan mailla. Tässä kylässä alkaa juuri kesä ja tietenkin lomakausi. Sääkin on mitä mainioin. Kylän asukkaat ryntäävät uimarannnoille, mutta pian rynnistävät pois. Syyksi paljastuu iso haikala joka käyttää ihmistä ravinnokseen poikkeuksellisen usein.
Kylän poliisi Martin Brody (Roy Scheider) ryhtyy tutkimaan tapausta haitutukija Matt Hooperin (Richard Dreyfuss) kanssa. Hai paljastuukin jättimäiseksi vonkaleeksi, joka on todella perso lihan perään. Ja pian alkaakin tulla lisää ruumiita hain toimesta. Martin ja Matt ryhtyvät metsästämään haita metsästäjä Quintin (Robert Shaw) kera ja koko kolmikko lähtee isolla veneellä haita saalistamaan.
Tappajahai on niitä lapsuuden suosikkielokuviani ja toki se toimii mainiosti vieläkin. Enää se ei tee sitä samaa vaikutusta uimiseen kuin ennen sillä tämä onkin hiukan vanhentunut jos vertaa nykyiseen leffatarjontaan. Mutta Tappajahai on todellinen klassikko ja se kestää vielä seuraavat vuosikymmenet.
Steven Spielberg ohjaa hyvin kuten tuttua ja näyttelijäsuoritukset mainioita. Elokuva ei keskity shokkitehosteiden näyttämiseen vaan tunnelmaan, mikä on todella hyvä ratkaisu. John Williamsin tunnusteema on varmasti kaikille tuttu ja se jää vuosiksi soimaan päähän.
Tappajahai on elokuva, joka jokaisen leffadiggarin pitää nähdä ja kokea. Tappajahai sai myös kolme jatko-osaa, mutta Spielberg ei ohjannut enää niitä ja hyvä niin. Ne olivatkin aika kuonaa kolmosesta eteenpäin. Kakkonen oli katsottava mutta kolmonen ja nelonen täyttä roskaa.
nimimerkki: Mask
Beer Master
caesar

Thespirit
21.04.13 klo 20:11
Yksi Spielbergin parhaimpia elokuvia.
Beer Master
27.03.13 klo 12:05
Kohtauksia oli niin tylsiä kuin jännittäviäkin.

caesar
24.02.13 klo 15:58
Hieno klassikko 5/5
onni
17.02.13 klo 18:37
Kaikki hehkuttavat tätä, mutta ei tämä kyllä mikään erikoinen ole. Kaikki on aika kliseistä ja välillä elokuva on puuduttavan tylsä. Hai oli toteutettu melko hyvin tuon ajan tekniikalla. katson kyllä jatko-osat.

MrHorror666
10.02.13 klo 12:19
Hyvä tunnari,selkeä juoni ja loppukohtaus tekevät tästä elokuvasta loistavan
Seppochu
03.02.13 klo 14:56
Ihan hyvä jännäri, mutta hai näytti vähän hölmöltä. Leffassa oli hyvä tunnari, jota käytettiin aina jännissä kohdissa, mikä teki elokuvasta vielä jännittävämmän. Eli siis jännä leffa, mutta ajanhampaan nakertelema.
Joginen
29.01.13 klo 23:27
Klassikko, joka aloitti lukuisten haileffojen aikakauden ja Spielbergin nousun ohjaajana. Kärsii kuitenkin ehkä vähän yliarvostuksesta eikä tämä juoneltaan nyt loppupeleissä niin ihmeellinen olekaan. Musiikki on tässä se parhain anti, joka luo leffaan mukaan oman jännittävän tunnelmansa.
Hulivili
29.01.13 klo 01:46
Kelpo jännäri, eläinhorrorien kuningas. Aika ei mielestäni ole latistanut elokuvaa, vaan päinvastoin tuonut paremmin esiin sen tehon, joka tehostetekniikan olosuhteista johtuen säästeliäällä käytöllä on (vrt. esim. Deep Blue Sea). Less is more! Ei mikään elokuvataiteen mestariteos, mutta ehta klassikko kuitenkin.
hebbu
28.01.13 klo 19:50
Mestariteos.
Larno
28.01.13 klo 19:34
Ei mitenkään erikoinen leffa ja myös todella yliarvostettu. eipä juonessa nyt niin paljoa erikoisuuksia ole . Lainkuuliainen poliisipäällikkö, pelkuri pormestari, nörtti kalatutkija ja sotaveteraani, jota maailma on opettanut ja nyt sitä ollaan niin helvetin kova äijä kuin olla voi. Hai pistelee porukkaa hengiltä, koska se on ilmeisesti tajunnut, että ihmiset uivat vedessä. Sitten lopussa räjäytetään hai taivaan tuuliin kaasusäiliöllä, jota kuvataan taustalla tai otetaan puheeksi vähän väliä- Sitten kaikki onkin hyvin ja lähdetään uiskentelemaan avomereltä rantaan ihan kuin noita haita ei olisi enempää.

Jos ei olisi ollut talvi ja asuisin meren rannassa niin Jaws olisi voinut säväyttää enemmän. Nyt kuitenkin tuntuu, että aika on kuluttanut tappajahaista sen hienouden pois.
Blooddrunk
27.01.13 klo 20:54
Edelleen toimiva elokuva ja jota voi myös suositella katsottavaksi. Hain nelikymppiset muuten lähestyy.
Reservoir Dog
18.01.13 klo 22:00
Tunnelma on katossa ja jännitystä on niin käsinkosketeltavaa että sitä voisi veitsellä leikata! Tappajahai sopii jokaiselle jolla on edes tippa seikkailua verässään!
Hohtava5
08.01.13 klo 15:52
Tappajahai on yksi kaikkien aikojen elokuvia ja myos Spielbergin paras sellainen. Muita Tappajahaita ei voi edes verrata ekaan, joka on elokuvataiteen merkkiteos. Kauhusta en Tappajahaita ottaisi, mutta ei tuossa genre-kohdassa luekkaan kauhu, joten hyva niin.
4,5
JohnieH
06.01.13 klo 16:57
Ei tämä kyllä millään tavalla kauhua ole, mutta "seikkailu elokuvana" ihan onnistunut. Vene kohtaus ehkä vähän turhan pitkä. Kyllähän tän vilkas muttei kyllä sytyttänyt mitenkään että uudestaan katsoisin..

Vasuri
05.12.12 klo 22:26
Joskus, ennen ensimmäistä katselukertaani, oli suhtautumiseni tähän ristiriitaista. Toisaalta elokuva kiinnosti, toisaalta ei. Mutta heti kun näin Tappajahain olin myyty. Joku voisi ymmärtää elokuvan idean väärin, että sillä olisi tarkoitus vain mässäillä eläinkauhulla. Päin vastoin siinä järkeen käypä ja selkeä juoni; kolmen miehen porukka aikoo tappaa rantaa ja ihmisiä uhkaava hain kuvatus. Eikä sille mitään mahda, että ihmislihalle perso kammotus on kyltymätön.
Elokuvan toteutus on onnistunut, joten ei kokonaisuuskaan kärsi. Myös tapahtumat ovat maltillisia eivätkä levottomia kohelluksia. Erityiskiitokset menevät ohjaaja Spielbergille, pääsosien esittäjille sekä Jonh Williamsille upeasta musiikista. Päätähdet Robert Shaw, Roy Schnider ja Richard Dreayfuss muodostavat hyvän tiimin, jonka kemiaa on mielenkiintoista seurata. Eniten heissä kiinnitin huomiota Schnideriin ja Dreayfussiin. Ensiksi mainittu suoriutui mielestäni hienosti ja hänen ilmeensä ja näyttelemistyylinsä olivat miehen parhaita puolia. Jälkimmäinen kaveri suoriutui tehtävästään hyvällä ja omintakeisellä tyylillään, mikä loi oman hohtonsa tapahtumien kulkuun. Miehen tyyli ja olemus elokuvassa olivat vieläpä eloisia. Ja mitä siihen kamalaan hai-kalaan tulee, se oli kieltämättä hyvin suunniteltu ja toteutettu, mutta ei se kyllä aivan aidolta näyttänyt, materiaali oli selvästi epäaitoa ollakseen haita.
Loppukaneetiksi totean, että Tappajahai on täydellistä eläinkauhua, mielenkiintoinen, koukuttava ja erittäin jännä, mutta kärsii myös yliarvostettavuudestaan. Kaikkihan sen tuntevat.
Kuu-Ukko
30.09.12 klo 18:19
Todella hyvä leffa. Paras eläinkauhuleffa ikinä!
5/5
vallu_87
Tähtääjä
19.09.12 klo 08:23
Ei ollut enää niin tehokas kuin muistin, mutta kelpo leffa kuitenkin. Poikien hai-jahti alkoi jo vähän pitkästyttää, mutta tosiaan tulihan se sieltä ja vielä ihan komian näköisena, ottaen huomioon sille kertyneet vuodet. Eläinkauhun suunnannäyttäjä.
tepi
15.06.12 klo 16:48
Pienenä pelkäsin mennä veteen tämän leffan takia (?). Se ja vilukissan ominaisuus eivät edistäneet uimataidon kehittymistä. Angstisenä teininä uivan veitsitelineen puraisut alkoivat kiehtomaan. Myöhemmin itse tarina, tapahtumat ja henkilöt olivat parasta antia. Työssään parhaansa yrittävä, vesikammoinen sheriffi (Scheiner). Nokkela ja rikas meribiologi(Dreyfuss). velmuileva, hurjia kalajuttuja kertova kalastaja (Shaw). Sekä heidän hairetkensä ja ryyppyiltansa jollotuksineen ja leikinlaskuineen ennen yhteenottoa haiperkuleen kanssa.Sekä
eloisa Amityn kaupunki jonka pormestari yrittää pitää turismia yllä.Kaiken lisäksi robohai on tarpeeksi vakuuttava uhkaavan teeman kanssa.
juoppohullu
12.05.12 klo 00:38
paras tappahai ja paras eläinkauhuleffa mutta yliarvostettuu.
Jason 4
18.03.12 klo 14:40
Ajaton klassikko.5/5
adder
02.01.12 klo 20:00
Klassikko leffa !
Krisu79
18.11.11 klo 02:41
Klassikko. Hyytävä, karmiva ja pitää otteessaan loppuun asti. Kestää monet katselukerrat, niin kuin hyvän klassikon on tarkotuskin. Good old times. 4,5/5
ilmastointiteippi
20.10.11 klo 20:39
Mahtava trilleri/seikkailuelokuva
emt
04.10.11 klo 17:56
aika hyvä
Kurt
28.09.11 klo 21:04
Yksi suosikkielokuvistani. En ole koskaan pitänyt tätä kauhuelokuvana, vaan suurenmoisena seikkailuna merellä! Robottihai näyttää nykypäivänäkin vielä vaikuttavalta ja pelottavalta. Näyttelijä kolmikon Dreyfussin, Shawin ja Scheiderin näyttelemistä on mukava katsella ja laulukohtaus veneessä on yksi lempikohtauksiani elokuvan historiassa. Mahtava seikkailu, joka jokaisen tulisi nähdä!
Chadagun
16.09.11 klo 10:42
Legenda
Salmiakkisydän
12.09.11 klo 18:22
Välillä jopa erittäin häijy ja tuskanhikeä pintaan nostattava klassikko. Tehosteet ovat aikaansa nähden hienot ja näyttelijätkin suoriutuvat työstään kelvollisesti. Tämän nähtyään sitä tuumii, uskaltaisiko lämpimämmissä maissa meriveteen astuakaan..
ShadowDragon
10.09.11 klo 15:00
Mahtava klassikko.

ossjuh
07.09.11 klo 14:28
Ohjaajanero Steven Spielbergin Tappajahai on kyllä yksi parhaimpia eläinjännäreitä. Jännitystä rakennetaan hitaasti, mutta onnistuneesti ja varsinkin musiikki korostaa sitä loitavasti. Robert Shaw vetää kenties parhaan roolin leffassa, mutta myös Roy Scneider ja Richard Dreyfuss ovat mainiota. Ainoa huono puoli on, että tätä on kerennyt katsomaan niin monesti ja olen hieman kyllästynyt tähän. Silti loistava klassikko, jonka pohjalta leffakeräilyni alkoi.
James_Bond
23.08.11 klo 17:05
Hyvä musiikki ja ohjaus, mutta loppujen lopuksi vain mainio kassamagneetti, jonka kaikki tuntevat. Hyytävän kauhutrillerin vaikutus oli aikoinaan suuri. Ei täydellinen elokuva kuitenkaan. Joka tapauksessa elävä legenda...kaikki muistavat tämän ja etenkin musiikin uimarannalla. Aina siitä jossain keskustellaan. Taisi jäädä pysyvästi suuren yleisön mieliin kummittelemaan.
Kauhuhullu
28.07.11 klo 12:21
Loistava elokuva, jossa on sopiva John Williamsin sävellys. Ohaaja Steven Spielberg teki jälleen mainiota työtä, ja loi jälleen todellisen klassikon.

Nosfecoff
24.07.11 klo 22:03
Klassikko, joka toimii ja näyttää hienolta vielä yli kolme ja puoli vuosikymmentä ilmestymisen jälkeenkin. Jaws on parhaimmillaan erittäin jännittävä, ja pari tehokasta säikäytystäkin on saatu mukaan. Verellä ei mässäillä* eikä elokuva yritäkään olla mitään kauhua. Kaikin puolin toimivaa laatuviihdettä.

(*eipä tuo olisi haitannut ollenkaan)
Kuosimodo
16.07.11 klo 14:38
Klassikko elokuva joka viehättää edelleen lähes 40 vuoden kuluttua sen valmistumisesta!
10.07.11 klo 11:30
Ei Tappajahai mikään kauhuleffa olekaan. Kuten huomaatte, genrenä^^ lukee Seikkailu, Trilleri...
mr.random
09.06.11 klo 19:12
Mua aina ahistaa vitusti kun se hai syö leffan lopussa sen yhden tyypin.
hyvä leffa 4/5
Extreme Cinema
21.04.11 klo 18:04
Paras "eläinkauhuleffa" Ja kun ottaa huomioon minä vuonna elokuva on tehty nii ei voi kyl muuta sanoo ku LAATUA!
erikaa
14.03.11 klo 11:26
Ihan kiva kauhuleffa, vaikken varmasti itse ihan kauhuksi tätä luokittelisi. Taattua ja hyvää Spielbergin kädenjälkeä.
poximus
30.12.10 klo 18:23
Tosi hyvä, mutta noi jatko-osat on aika surkeita...
Paranoid
21.12.10 klo 22:51
Ei niin hyvä kuin odotin. Yllättävän paljon tyhjäkäyntiä ja suoraan sanottuna: leffan loppu ei ollut kovinkaan hääppöinen.
Itse olisin ohjannut paremmin:)))
Anzalone
17.12.10 klo 15:54
Legendaarinen elokuva. Parhaita trillereitä koskaan. Jatko-osista yksikään ei nouse samalle tasolle.
johnny depp
22.10.10 klo 13:56
Ainoa osa tässä sarjassa joka ei ole turha.
kuperkeikka
21.08.10 klo 10:39
Spielbergin loistava klassikko. Näyttelytyö toimii pääsääntöisesti hyvin ja tunnelma on jännittävä. Tunnarista on myös annettava plussaa. Hai nyt on hieman vanhentuneen näköinen, mutta tehoja se ei silti tästä syö. Venekohtaus on aavistuksen liian pitkä ja puuduttava joten se syö puolikkaan pojon pois.
Darkman900
24.07.10 klo 19:27
Mestariteos! Muuta sanottavaa en keksi.
redspideyboy107
25.06.10 klo 20:19
Todellinen mestariteos! Klassinen tunnusmusiikki ja kaikki. Spielberg osaa hommansa loisteliaasti. Niin osaavat myös Roy Schneider ja Richard Dreyfuss ja samoin Robert Shaw karmivilla kertomuksillaan. Haikin oli hienosti toteutettu, ja näytti jopa aidolta. Paras Tappajahaista. Ei sinänsä ole pelottava, mutta tunnelma ja Nje pistävät katsojan jännityneeksi!!
vomppa
18.04.10 klo 12:32
Legendaarinen tunnusmusiikki. Todella hyvä leffa, ei pelottava mutta hyvin jännittävä. Kaikki näyttelijät tekevät hyvä työtä ja haikin on ihan onnistuneesti tehty. Miinusta tulee hieman heikosta alusta.
Key
10.03.10 klo 21:00
Taitavasti ja hienosti toteutettu seikkailu trilleri. Jawsin ensimmäinen osa oli parempi kuin luulin. Hai näyttää todella aidolta ja ohjaus on hyytävän hyvää. Näytteliätkin onnistuvat ihan hyvin. Hieno seikkailutrilleri jota voi suositella melkein kaikille.
wampira
05.02.10 klo 23:41
Ty-ty-ty-ty-ty-ty-tytytytytytytdidididididi.....!
Pelottaako? Tekeekö mielesi polskia karkuun noilta kuolleilta, mustilta silmiltä ja veitsenteräviltä, välkkyviltä hammasriveiltä? Niin minunkin.
Vaikka olen nähnyt kaiken maailman kauhuleffat suolenpätkä-splattereista perinteisiin säikyttelyihin, tämä on ainoa leffa, jota katsellessa olen kiljunut ääneen. Uskomaton tunnusmusiikki yhdistettynä kameratyöskentelyyn ja painostavaan uhan tunteeseen rintalastassa tekee leffasta mahtavan elämyksen. Juoni on simppelin nerokas ja näyttelijäntyö laadukasta. Voiko klassikolta enempää pyytää?
Btw, nähtyäni elokuvan ensimmäisen kerran 10-vuotiaana olen halunnut meribiologiksi. Ja haluan vieläkin.
julkkis
24.01.10 klo 21:19
Todella pelottava elokuva! Musiikki ja kameratyöskentely on upeaa!
kurkkuharja
13.01.10 klo 20:51
Hai on hienosti toteutettu ja elokuvan alkupuolisko paljon lupaava, mutta tuolloin alkaa pienen ikuisuuden kestävä ja käsittämättömän puuduttava venejaaritteluosuus, jonka ainoina "valopilkkuina" toimivat satunnaiset hain naarauksetkin on tunaroitu jumalattoman törkeästi. Mahtipontista voittajamusaa petokalan iskiessä ja jännityksen ollessa "katossa"? Jaa-a... Vaikka hyvä lopputaistelu pelastaakin paljon, jo tarjoillun unilääkkeen tehoa se ei pysty kumoamaan.
Mukaan tumpattu haimateriaali pureskelluista ihmisistä piristää tunnelmaa ja nostattaa niskakarvat pystyyn purukaluston hyökkäyksiä kohtaan, mutta vihaa ja kammoa lietsova "paha tunteeton tappokone" -propaganda, jonka osana nuokin toimivat, ei minulta ihastuksen huokauksia ansaitse. Mukana on myös tuttuun Spielberg-tyyliin huumoria, joka nyt on mitä on, mutta ihme ja kumma onnistuu tämän teoksen kohdalla pahemmin ärsyttämästäkään.
Tappajahaissa olisi potentiaalia todella loistavaan ja laadukkaaseen haifilmiin vaikka millä mitalla, mutta paikoitellen jonnekin aavalle ulapalle kadotetun jännityksen ja sitä korvaavan kiinnostamattomuuden vuoksi en sille tämän parempia tähtiä anna. Ja kekseliäs on muuten ohjaaja, kun ensin syvyyksien tappajan hirviömäisyyttä ja vaarallisuutta mainostetaan riesaksi asti, ja sitten polskitaan onnellisesti vertavuotavina kuin hylkeet auringonlaskuun, eikä tietenkään yksikään vesien muista saalistajista satu enää paikalle...(edit. kirjan luettuani selkesi tämäkin ongelma)

jarno
05.01.10 klo 13:43
Aika tylsä ja juoneton :[
soliantu
28.12.09 klo 17:15
Tämän tappajahain näin viimeisimpänä, vaikka tämä pitäisi varmaankin katsoa ekana
Kun oli muut osat jo nähnyt, niin ei tämä säväyttänyt juuri ollenkaan. Toivottavasti minua ei ammuta, mut tämä oli jopa tylsä.
Tappajahait on kuitenkin legendoja niin siitä plussaa.
15.12.09 klo 16:10
Uskomattoman hyvä elokuva, mieleenpainuva tunnari...

Boy From Shadows
14.12.09 klo 23:34
Toimiva kauhujännäri edelleen. Hait ovat menettäneet näyttävyytensä jo aikoja sitten, mutta tunnelma on katossa ja viihdyttävyysarvo korkealla.
Maaija
13.12.09 klo 16:50
Ehdoton klasikko joo, mutta ei kuitenkaan 5 tai 4 tähden arvonen. Hieman lapsellinen ajoittain, missä ei sinänsä ole mitään vikaa, sillä on kyse 70-luvun leffasta.
ottowW
13.12.09 klo 15:41
Kukapa ei olisi joskus nähnyt mustaa evää lipuvan vedessä uimarin perässä John Williamsin klassikkosävellyksen pauhatessa taustalla. Tappajahai, yksi maailman tunnetuimmista elokuvista, nosti maailmanmaineeseen yhden maailman tunnetuimmista ohjaajista, Steven Spielbergin. Elokuvan tunnelma on se mikä tekee leffasta näin suuren legendan. Dreyfuss ja Scheider ovat hienot valinnat rooleihinsa, mutta elokuvan kruunaa hain lisäksi Robert Shaw omaperäisenä haintappaja Quintina. Klassikko joka kuuluu lähes yleissivistykseen.
"You need a bigger boat"
Matalahiilihappoinen
13.12.09 klo 13:43
Legendaarinen elokuva, joka on myös Spielbergin uran parhaita elokuvia. Tappajahai on tunnelmallinen ja aidontuntuinen elokuva, eikä elokuvassa ole mitään sci-fi-lainauksia tai yliluonnollisia asioita. On vain hai, joka saalistaa saarikaupungin asukkaita toisensa perään, ja lopulta kolme toisistaan merkittävästi joillakin tapaa eroavaa miestä lähtee tappamaan hain. Elokuva pistää kylmät väreet; kun pahaa-aavistamaton uhri ui vedessä hain lähestyessä ja tunnelmallisen uhkaavan musiikin soidessa ei voi muuta kuin ihmetellä, kuinka p-rkeleellisen loistava elokuva tämä on. Punaista nähdään paljon, ja vaikka elokuvassa onkin K15-elokuvaksi huomattavan paljon verta, raakuuksilla ei silti mässäillä, vaan niitä sijoitellaaan juuri oikeisiin paikkoihin. Katsoja onnistuu myös kohdistamaan vihaansa pormestareihin sun muihin, jotka ovat kuin karikatyyrejä nykypäivän poliitikoista - rahanahneista ja välittävät enemmän rahasta kuin itsestään. Hai on todellisen näköinen ja jokainen näyttelijä tuo oman tärkeän tai vähemmän tärkeän osansa elokuvaan.
Yhteenvetona Tappajahai on Spielbergin parhaita elokuvia, yksi parhaita elokuvia, yksi kuuluisimpia elokuvia ja yksi niistä elokuvista, jotka jokaisen tulisi nähdä edes kerran elämässään.
moberghietanen
29.11.09 klo 20:26
Mahtava kauhujännäri ja myös pelottava etenkin tappokohtaus.
Suosittelen lämpimästi. 4/5.
horror-fan
13.11.09 klo 18:33
Spielbergin kynästä on tullut kyllä hienoa jälkeä. Piinaava musiikki muuttuu suorastaan hulluksi kiihtyessään entistäkin korkeammaksi, eikä sovi myöskään unohtaa mestarillista silmänkääntötemppua, jossa hai liikkuu niin nopeasti ja huomaamattomasti, jolloin sen luulisi olevan ihka-aito.
Tertsi
07.11.09 klo 13:02
Ekaa kertaa katsoin ja täytyy sanoa, että odotin jotain paaljon jännittävämpää. Tylsiä hetkiäkin on ja välillä leffa onkin enemmän luontodokkari kuin trilleri. Kauhusta puhumattakaan. Kuitenkin elokuva kokonaisuutena hyvä, ja kaikki näyttelijätyöstä ohjaukseen toimii mainiosti. Richard Dreyfussin nauru ja mahtava tunnusmusiikki nostavat arvosanaa yhdellä. Ja olihan se hai ihan kiva.
SquareX
03.11.09 klo 16:36
Hieno vanha klassikko, todella pidän tästä.
Felos
21.10.09 klo 21:17
Hyvä vanha kauhuleffa!! Juonikin oli ihan hyvä!!
Jack Bauer
04.10.09 klo 22:22
klassikko, tosi viihdyttävä kauhuleffa
OZMOxD
27.09.09 klo 22:12
Kun se musiikki alkaa soida, tekee mieli JUOSTA!!!
4,5/5
IronMaiden
08.09.09 klo 15:49
Huippuleffa. Spielbergin parhaimmistoa. Elokuvan musiikki on yksi elokuvahistorian parhaista.

MaidenFani
17.08.09 klo 10:04
Yksi Spielbergin parhaista leffoista! 5/5
Crank!
13.06.09 klo 22:23
Schwarzenegger
08.06.09 klo 19:00
Ei tämän pitäisikään pelottaa. Robert Shaw!
lollero
29.05.09 klo 14:30
Ei pelottanut yhtään.
Kookosbanaani
20.05.09 klo 21:43
Paras meriseikkailu ikinä! Vaikka ei näihin vuosiin ole enää kovin pelottava, on se kuitenkin kulttielokuva ja yksi parhaimmista seikkailuelokuvista.
lapio
04.05.09 klo 21:56
Elokuvahistorian tärkeimpiin elokuviin kuuluva.
Wriiviö
10.04.09 klo 09:56
Paras Tappajahai- elokuva!
Minun mielestäni on elokuvia, mitkä kaikkien pitäisi nähdä. Tämä on yksi niistä!
Elokuvan näin ensimmäisen kerran, kun olin 10 vuotias(?) ja painajaisia näin monta viikkoa!
Ei ole toista samanlaista vaikutusta ( ja toista buumia) aiheuttavaa elokuvaa. Jatko-osat on selvästi tehty rahanahneina.
Elokuva joka pitäisi löytyä jokaiselta elokuvafriikiltä!
Annan viisi tähteä, koska tämä elokuva on ainoa Hai-elokuva josta todella pidän.

milkman
26.02.09 klo 16:22
Selvästi paras Tappajahai-leffa. Ei silti mitään aivan huikeaa.
eonmc2
25.02.09 klo 16:59
Ylihypetetty teos.

DRUGS
22.02.09 klo 12:17
Klassikkohan tämä eikä jatko-osat ole mitään tähän verrattuna. Minuun tämä ei kuitenkaan kolahtanut niin hyvin että antaisin 4-5 tähteä. Jokaisen tulisi nähdä alkuperäinen tappajahai.
H
17.02.09 klo 18:58
Tämä on se ainoa ja oikea Tappajahai, mikä jokaisen vähänkin jännityksestä kiinnostuneen tulisi katsoa ainakin kerran. Ensimmäisessä Tappajahaissa ei nimittäin tunnelmaa luoda näyttämällä asioita koko ajan vaan pikemminkin yllättämällä. Tämä on suurta plussaa. Tappajahai on myös koko sarjan realistisin osa ja sisältää hienoja näyttelijäsuorituksia ja ikimuistoisia kohtauksia. Hieno elokuva, joka ei sorru liioitteluun tai turhanpäiväiseen verenroiskeeseen.
4/5
E-Mies
15.02.09 klo 14:52
Tunnelmaltaan täysi kymppi. Spielbergin nerokas kamerankäyttö nostaa jännitystä hiljalleen ja John Williamsin ikimuistoinen musiikki luo katsojalle ahdistavan tunteen. Tappajahai pysyy nerokkaasti piilossa, ja kiitos Spielbergin kamera- ja kuvaustekniikan, katsoja ei ole oikein varma siitä, mikä terrorisoi kirkkaita suolavesiä. Jatkuvasti katsojaa piinaava tunnelma saa elokuvan sanoinkuvaamattoman jännityslatauksen, joka piettää vahvasti otteessaan niin katsojan kuin melkeinpä koko elokuvankin. Lopun metsästysosio venyy vähän liian pitkäksi ja ahdistava jännitys muuttuu harmittavan kliseiseksi. Muuten jännityselokuvien parhaimmistoa ja saa todellakin ihmiset miettimään kahdesti ennen veteen menoa.
NastY`
10.02.09 klo 17:45
yli arvostettu!!
Mutta hyvä joka tapauksessa!!!
28.01.09 klo 18:03
Erittäin hyvä! Mutta tämä(kin...) on taas niitä, josta tehdään lukuisia jatko-osia. paras tappajahaista!
Hayleyy_
18.01.09 klo 15:29
Ihan mahtava elokuva, ei muuta voi sanoa.
Rambätmän
18.01.09 klo 01:24
Ei niin kauhunomainen, kuin kuvittelin. Raakuutta ja jännitystä kyllä riittää. Hienosti tehty suht vanhaksi elokuvaksi.
Hillopulla
10.12.08 klo 19:43
Aivan mahtava leffa. Upposin sohvaan heti kun lähti pyörimään.

juha82
29.11.08 klo 09:10
mahtava kauhuleffa/klassikko jaws on hieno valkohai. annan leffalle 4/5
DavidByron
08.11.08 klo 23:22
Yksi mahtavimmista kauhuleffoista. Spielbergin parhaimpia ohjaustöitä. Suosittelen kaikille kauhun ystäville.
Zanizu
05.11.08 klo 22:57
Todella hyvä elokuva suosittelen ainakin kaikille haifaneille kuin minäkin 5 tähtee
Madventur3z

06.09.08 klo 17:13
Pelottavan hyvä kauhuelokuva.

MiiCa
30.08.08 klo 09:44
Elokuva pysyy hyvin kasassa koko kestonsa ajan. Jännityskin pitää otteessaan loppuun asti. Kuuluu Spielbergin parhaimmistoon.
Villetys
28.08.08 klo 11:57
Vihdoin tuli tämäkin klassikko hommattua dvd:nä. Olen nähnyt vain tämän ensimmäisen osan, mutta oletan että jatko-osat ovat täyttä kuraa. Loistavan elokuvan kruunaa huippu tunnari.
Rocky
09.08.08 klo 16:12
Tämä elokuva on klassikko.

markus aki berg
08.08.08 klo 22:38
Tappajahai oli muuan miehen nimeltä Steven Spielberg läpimurtoelokuva. Tappajahain jälkeen herra ei ole paljon huonoja elokuvia tehnytkään. Näyttelijävalinnat ovat loistavia Robert Shaw on kolmikosta paras. Spielbergin parhaita töitä Indiana Jonesien ja Jurassic Parkin kanssa.
Ja tunnusmusiikki karmii selkääpiitä ollen samalla loistavaa kuunneltavaa.
The 666th Warrior
22.07.08 klo 03:06
Theme musiikkia myöten kristallinkirkas klassikko... Yksi Spielbergin uran kovimmista esityksistä! Jatko-osistakin II:nen sentään vielä joten kuten menetteli, mutta sitä seuraavat tekeleet taasen ovat kyllä jo niin kauheaa paskaa, että oksat helvettiin.
Manige
14.07.08 klo 19:48
Kauhuleffonjen legenda. Tämä pitää kaikilla kauhufaneilla nähdä.
DeadMan96
09.07.08 klo 22:57
Todellä hyvä leffa. parhain tappajahai elokuva
kauhufani
30.05.08 klo 09:40
TAPPAHAI on hyvä elokuva se on ehkä vähän kauhua mutta se on ehkä toiminnan puolela en oo nähnyt sitä ihan kokonaan mut oon nähny sen kohan jossa tappajahai kuolee poika syödään miehen jalka irtoo ja tippuu mereen mut oon nähny lisääki ja aika paljon tappajahai on hyvä klassikko ihan kunnon pätkä 4/5 suosittelen
buumi
28.05.08 klo 13:28
Tappajahai on hyvä elokuva mut sei oo kauhua.Se on ehkä enemmän jännitystä ja toimintaa.Säikähin kyllä siinä kohtaa ku se kuollut valkonen mies ilman silmää tuli sieltä veneen pohjasta 4/5
mauge
Tähtääjä
22.05.08 klo 20:52
Tapitsuhai tuo legendaarinen väijyjä. Williamsin piinavan jännittävä "tyy-dy-tyy-dy-ti-ti-ti-ti-tii-di-tii-di" -musa soi ja hampaat käy raajoihin kiinni jättäen punaisen verisumun jälkeensä. Shaw, Dreyfuss & Scheider miehitys on legendaarinen. Todellinen 70-luvun karski kolmikko.
-Testament-
06.03.08 klo 18:40
Klassikko
pökkelö
27.02.08 klo 22:48
Legenda. Jatko-osat täyttä kuraa.
4/5
Sepedeus
27.02.08 klo 22:13
Legendaarinen jännäriklassikko. Jos keskittyy oikein kunnolla niin vieläkin saattaa säpsähdellä.
Pandemonic
15.02.08 klo 10:52
Legendaarista!
Blondie
01.02.08 klo 14:08
Jänittävä ja samalla hyytävä elokuva kokemus. En mennyt veteen vähään aikaan tämän elokuvan nähtyäni. Steven Spielbergin kuolematon klassikko on katsomisen arvoinen. Kaiken kruunaa hyytävä musiikki.
Schwarzenegger
03.01.08 klo 01:01
Yksi parhaiten aikaa kestäneistä elokuvista ja kyseessä on Spielbergin selvästi paras ohjaus. Parhaiten esille nousee kolmen miehen venematka haita pyydystämään, kun Robert Shaw pääsee esille. "Smile you son of a..."
Peikko
24.12.07 klo 12:35
yksi sana riittää kuvaamaan tätä elokuvaa klassikko.
Jaws fanii
20.12.07 klo 15:16
Hyvä juttu että Steven Spielberg ohjas tän leffan. parempaa ohjaajaa tälle leffalle saa hakea. Mielestäni tämä on paras tappajaahai leffa. Kakkonen toistaa tän juonta Kolmoses taas 3-D kikkailut meni päin mäntyä. Kostossa kumi hai ei pelota ketään jos ei ole kattonu tappajahai leffoi ja haluu kattoo vaan yhen kattoo tän
mou
31.07.07 klo 15:04
tosi hyvä elokuva 3 on paras paljon jännitystä:)
mothergoose
17.07.07 klo 17:14
Tämä raina on todellinen klassikko, tarina jota voi katsoa yhä uudelleen ja uudelleen. Yritäpä monella nykyelokuvalla! Ja nykypäivän tietokonekikkailuita katsellessa on välistä mukava nähdä vanhan liiton malliin tehtyjä trikkejä, se oli aikaa se...tässä paketissa pelaa kaikki hyvin yhteen, ja musiikki on se lopullinen liima koko setille. Tämä elokuva muutti monia asioita, eikä vähäisimpänä voi mainita että uiminen ei ollut enää entisensä
Lore
13.07.07 klo 19:57
Loistava. Jos ei elokuvallisesti, niin tunnearvoltaan ainakin. Jännitys ei ole enää näin usean katsomiskerran jälkeen läsnä, mutta v*ttuako siitä? Toimi ensi kerralla katsoessa, ehkä toisella ja viidennelläkin, ja sehän riittää. Elokuvan loppu on varmasti parasta ikinä.
Mitä kakkoseen tulee, turhaan ykkösosan vuoksi rienattu! Vai olisiko reilua yhtyä yleiseen mielipiteeseen, vaikka olin lähes paskat housussa sitä katsoessa? Ja olin kuitenkin reilusti vanhempi kuin ykkösen nähdessä. Mortal Kombat-lainauksin: "I don't think so..."
Jaws fani
06.07.07 klo 15:34
Oli tosi hyvä leffa ja tunnari oli aika pelottava hai oli vähän syönyt liikaa koska hän oli läski pirulainen. Tosin joissain kohdissa hain anatomia oli vähän pielessä, mutta minkäs mahtaa, vuonna 1975 tehdyltä elokuvalta ei voikkaan odottaa mitään kauhean hienoja grafiikkoja yms. Tämä on tosin vain mielipiteeni, luonto/eläin friikki nyt kun olen. Leffa oli aika raaka joissain kohdissa eli tämä oli aika kypsä leffa niin sanotusti jos huumoria halutaan teksteihin.
worms
08.06.07 klo 11:20
Loistava veto Spielbergiltä. Roy Scheider oli hyvä sanoessaan lopussa "Hymyile paskiainen!". On klassikko ja tulee olemaan klassikko ikuisesti.
Jorma Teräs
26.05.07 klo 10:20
Todella hyvä leffa. Robert Shaw on paras
Hännänpidike
20.05.07 klo 12:21
Hieno hai-elokuva. Pidin kovasti.
Junnu_95
05.04.07 klo 18:27
Tää on hyvä leffa...Ei kylläkään kamalan jännä...mun pikkuveli tykkää tost kolmosesta eniten...
hai
19.03.07 klo 10:46
Mestariteos. Ainut huonopuoli oli et ois saanu olla pikkusen enemmän toimintaa. Vaikka onki näin vanha ni silti todella hyvä elokuva. Kyllä se Spielberg osaa ;)
helokkihessu
10.02.07 klo 21:01
yksi parhaimpia elokuvia mitä on ikinä tehty! suosittelen lämmöllä ja satun yllätys yllätys omistamaan tämän elokuvan.
tappaja-ei tosin hai
11.01.07 klo 18:42
Tosi jännä elokuva. Välillä ihan pelottaa se hai. Yhen kerra muute putosin penkiltä ku säikähin sitä haita.
Likka
31.12.06 klo 14:14
Jännittävä ja todella hyvin toteutettu elokuva. Vaikka siitä taitaa olla muutama vuosi kun viimeksi katsoin Tappajahaita, muistan edelleen tärkeimmät kohdat. Elokuva jää mieleen, ja vaatii katsomaan uudestaan ja uudestaan...
Halusin katsoa Tappajahai 3, mutta se tuli niin myöhään (23:30) etten sitä jaksanut/ uskaltanut katsoa. Lehden ja Leffatykin kommentit leffasta ovat lisäksi olleet huonoja. Joten turhaa aikaa olisi kai ollut se kaksituntinen, kun olisi voinut nukkua...
Vaikka tappajahai on jo yli 35 vuotias papparainen, niin terästä se on vieläkin! Nykyaika ei pysty päihittämään lahjakuutta, vaikka se olisi miten vanha! Eläköön, vanha kunnon Tappajahai!
Pisteitä 4,5 sen takia, etten ole nähnyt tätä leffaa pitään aikaan...
make
15.12.06 klo 12:10
Tää on ihan hiton hyvää kamaa, alussa pölistään paljon haista ja mihin kaikkeen se pystyy. Sitten lopussa elukka iskee suoraan telkkarin läpi ja katsojien mieleen loppuiäksi!
julle
11.12.06 klo 16:52
musiikki oli aivan hirvee se kuulostaa nii hirveelt!!!!jo leffan puolvälis kyl tietää mitä lopus käy.aika surkee ku tietää mitä käy mut vähän jännä!!
t. juho ,m. 9.v
10.12.06 klo 10:21
tämä elukava oli todella pelottava, koska sen musiikista tietää että kohta tapahtuu!!! mutta vielä pelottavammaksi sen tekee se, ett välillä hai ei oikeasti hyökkääkään. katoin leffan pikku veljen (7.v) kanssa ja katottiin lopputekstejä myöten loppuun... en kyllä enää koskaan enää kato tappaja haita ja mene etelään, merelle uimaan.
Gootti
11.08.06 klo 12:31
Juoni on tuttu, mutta silti katson tämän aina kun se tulee.Loistava jännäri.
Sir Integral Hellsing
23.07.06 klo 19:26
Tässä on todellakin maineensa arvoinen leffa. "Tappajahain" teema on kerrassaan täydellinen tähän ja vain tähän! Nimimerkki cujolle vaan tiedoks, ettei jatko-osat todellakaan ole tätä parempia ja nimimerkki batmanille: kyllä tää vielä 70-luvulla olikin pelottavimpia koskaan.
cujo
11.07.06 klo 10:22
kun kuulin, että sangen suosittu "Tappajahai" tulee maanantaina maikkarilta, ajattelin että se on pakko katsoa. Petyin kovasti. Toivon mukaan jatko - osat ovat PAREMPIA. Suurin osa leffasta kertoo siitä, kuinka kolme miestä munaa kerta toisensa jälkeen Hain pyydystämisen. Hai itse on kyllä hieno, ja kokonaisuudessa leffa on jännittävä. Syömiskohtaukset olivat niin yököttäviä ja niin aidon näköisiä, että olisi voinut olla totta. se, kuinka hai hyökkää rannalle, on mestarin työtä, ja kaikki syömäkohtaukset. karseeta kun vesi värjäytyy punaiseksi. inhoan haita tämän jälkeen.
Killershark
23.05.06 klo 16:08
Ihan huippu. näyttelijät hoitavat hommansa hyvin mallikkaasti ja haikalakin on toteutettu tosi hyvin kun viel ajattelee että tämä on 70-luvun leffa. Steven Spielberg rulez.
batman
03.05.06 klo 20:18
mainettaan huonompi elokuva... mitä mä oon kuullu niin tän ois pitäny olla yks kaikkien aikojen pelottavimpii elokuvii mutta ei. ihan hyvät henkilöhahmot muuten ja yleisesti ottaen hyvä elokuva, mutta mun mielestä mainettaan huonompi...
Tappajahai, alias Jaws
22.04.06 klo 09:49
Arvostelin tappajahai kakkosen ja sanoin siinä että pitää hommata ykkösosa ja kun nyt tuli anttilassa kahden levyn juhlajulkaisu hintaan 11,95 vastaan, niin pakko oli ostaa. Elokuva oli todella hieno. Siis kun ajattelee että tämä on tehty 1975. Tämä oli kyllä raaempi ja pelottavampi kuin kakkonen. Loppu taistelu hain ja kolmen päähenkilön välillä veneessä oli leffan parasta antia. Myös hyvä näyttelijä kaarti tekee tästä elokuvasta klassikon. Williamsin musiikki on samoin loisteliasta. Kyllä se on sanottava että Spielber on paras ohjaaja kautta aikojen. Miettikää nyt mitä huippuja tämä mies on tehnyt. Tappajahai on hieman parempi kuin kakkonen, ja dvd:n hienot ekstrat kruunaavat tämän hienon elokuva kokemuksen.
Puuma
17.04.06 klo 17:36
El Classico! Musiikki ja tunnelma ovat elokuva maailman kärki tasoa.
meeeety
17.03.06 klo 08:02
Tosi hyvä verrattuna kolmoseen. Virheitä on kyllä aika paljon!!!!!
Leffaaja
28.01.06 klo 18:11
Ihan jännittävä leffa. Vaikka vanha elokuva, niin silti ihan realistinen. Tosin leffasta huomaa heti todella paljon virheitä.
Neva
25.01.06 klo 21:27
Kun katsoin elokuvan ja näin itse hain, en voinut usko että tämä leffa on tehty 70 luvulla. Uskomattoman hienosti tehty petokala. Ja leffakin oli ihan hyvä
...
04.01.06 klo 14:12
tässä täydellinen leffa... suosittelen!
S kidi
23.12.05 klo 13:19
Mahtava elokuva vaikka ei pelottanutkaan hirveän paljon niin oli erittäin mielenkiintoinen ja viihdyttävä. Loppupuolella oli aika paljon onneksi jännitystä ja hai oli hyvin tehty.
Giga
22.12.05 klo 16:48
Miksei nykyään enää tehdä tällaisia hienovaraisia jännäreitä, jossa ei turvauduta loputtomaan tehostetulvaan, vaan yksinkertaisen onnistuneeseen kässäriin ja ohjaukseen? Toki tekohai on välillä hassu, mutta tunnelma on leffassa paikallaan. Klassikko tämä on ilman muuta.
mie
21.12.05 klo 13:57
olenko tosiaan ainut johon tämä elokuva ei t4ehnyt kummoista vaikutusta? Ei ollut aivan sitä mitä itse odotin näkeväni.
Hartsa
21.12.05 klo 13:47
Paras tappajahai. Jännitystä onnistuttiin luomaan mitä hienoimmalla tavalla. Olisivat jättäneet jatko-osat sikseen.
Hattiwatti
21.12.05 klo 04:12
Klassikko-leffa, mutta ajan hammas on tähän jo jättänyt jälkensä. Ei tehoa enää niin kuin ennen.
Tietäjä
20.12.05 klo 22:54
Sainpa viimein tämän klassikon katsottua ja ei se mielestäni kaiken ylistyksen arvoinen ollut. Ei juurikaan pelottava, mutta jännitystä luotiin juuri sillä että haita ei aluksi näytetty. Ja aika häijyn näköinen se lopulta olikin. Ei täyttänyt ihan odotuksia mutta kohtuuhyvää viihdettä kuitenkin.
Markus
20.12.05 klo 22:03
Klassikko.
mud
20.12.05 klo 21:49
hieno jännitys-elokuva joka päihittää muut hai-elokuvat mennen tullen. hahmoista saa paljon irti ja kerronta on hienoa.
Kaifu
20.12.05 klo 20:01
Retropetro tappajahai ehdottomasti on.Vaikka vuonna 75 käytettävissä ei ollutkaan tietokonetekniikkaa ja muita hyperlaitteita, on hai kohtuu aidon näköinen.Ei tämä nin sykähdyttäviä pelkotiloja saanut minussa aikaiseksi, mutta loppupuolella hain hampaissa roikkuneet lihanpalat kyllä muistuivat mielessä vielä yön pimeimpinä hetkinä.Klassikko.
kyllä
20.12.05 klo 16:34
parempiakin on.. Kyllä tämän nyt kerran pari katsoo
mirska
20.12.05 klo 15:08
Todella hyvä. Ei järin pelottava, mut ihan jännittävä.
Quint
20.12.05 klo 11:14
Tappajahai vahvisti käsitystäni siitä, että parhaat elokuvat tehtiin 60- ja 70-luvuilla. Vaikka kyseessa onkin jännäri, ei siinä sorruta turhaan verellä mässäilyyn. Onneksi.
Hieno elokuva.
tyttönen
20.12.05 klo 08:55
hyvähyvähyvä!!! ei oltu liioteltu tappamisella, niinkuin useissa haileffoissa!
total brainwash
23.11.05 klo 21:55
vanhan ajan kauhu leffa, jossa pysytään hyvän maun rajoilla
saku
23.09.05 klo 21:19
mu mielest kakkone o iha paska ykköne o todelline ykkönen
pasa
17.09.05 klo 15:29
Yksi parhaista trillereistä kokaan.
Ana
09.09.05 klo 17:28
Tämä on klassikko leffa!
koomikko
07.09.05 klo 00:28
klassikko
Jk
21.08.05 klo 16:55
Tämä taisi olla ensimmäinen kauhuleffa, jonka näin. Silloinhan tämä oli aivan kauhea, olinhan sentään silloin 5v. Mutta tätä pakettia on kyllä puraissut iso ajan hammas. Elokuva jännitä tippaakaan missään vaiheessa, eikä pelota. Mutta näyttelijät ovat hyviä ja tehosteet aikaansa nähden loistavat. Se joka ei tätä ole nähnyt hävetköön. Ehdoton klassaikko joka kaikkien pitäisi nähdä.
tsippidippi
28.06.05 klo 15:00
Tämä on näitä, mikä jokaisen pitää nähdä. Siltikin elokuva oli mielestäni huono, se kesti aivan liian pitkään ja sisälsi liikaa keskusteluja ja omituisia suhteita henkilöiden välillä. Haielokuvien pitäisi olla toimintaa, ei riitä että hai vilahtaa pari kertaa ruudussa ja loput kaksi tuntia keskustellaan henkeviä.
Ridge
25.06.05 klo 22:10
Pelottavan todenmukainen.
Myers13
05.04.05 klo 15:59
Hyvä hai leffa oikeastaan paras niistä kaikista ja näyttelijät sopivat rooleihinsa todella hyvin.
Vapaat radikaalit
10.03.05 klo 10:19
Miksikään pelottavaksi tai jännittäväksi tätä en kyllä menis sanoo... mut hyvää toimintaa kuitenki. Leffan tunnelma on sitte ihan huippu luokkaa.
jade
08.01.05 klo 12:34
On kai tää klassikko, mutta haita ois saanu näkyä enemmän. Harvinaista kyllä, kakkososa on parempi ku tämä. Mut ihan hyvä, oikeestaan todella hyvä.
Leffariikkitys
10.12.04 klo 18:13
Mahtava leffa, huolimatta siitä, että Jaws oli oikeasti ei juuri porakonetta vaarallisempi kone, tai oikeastaan robotti.
miquel
05.07.04 klo 14:18
tappavan pureva klassikko.harmi että spielberg on tehny tämän jälkeen et:tä lukuunottamatta täyttä paskaa,taitoja olisi ollut vaikka mihin.
Ville
04.07.04 klo 21:44
Yksi parhaimpia kauhuleffoja.
allu
01.07.04 klo 11:55
ihan ok
Hymni
22.06.04 klo 20:57
Scary vaikka on vanha. Tappajahai kuuluu katsoa ainakin kerran.
late
13.06.04 klo 20:56
hyvä pätkä, joskin se antaa valkohaista vääränlaisen kuvan
pepe ubr
25.03.04 klo 22:02
Tappaja hai 1 on kyllä reilusti paras tappaja hai leffa,koska ohjaajana on steven spielberg. Tässä on tunnelmaa.
Space Cadet
06.03.04 klo 20:19
Wohoo! Aivan hervottoman pelottava toimintapläjäys! Syvä kumarrus erikoistehosteosastolle! Jatko-osia en ole nähnyt, mutta se on selvää ettei ne millään voi yltää tämän kultakimpaleen tasolle.
leuat
06.01.04 klo 23:53
Tämä on klassikko, ostan elokuvan kyllä DVD versiona jossain vaiheessa. Muut osat ovat olleet ihan pöhköjä. Tässä elokuvassa on riittävästi tunnelmaa ja elokuva on ainoa ja oikea haielokuva.
leffa_mies
10.10.03 klo 13:47
tää on se ainoa oikea hai elokuva
geisha
18.09.03 klo 20:49
Tää leffa rullaa!!Spielberg osaa kyllä ohjata.
Hai on tehty hyvin ja vanhaksi elokuvaksi tämä on laatu kamaa!!
Cuomi
22.07.03 klo 18:48
Klassikko joka on kylläkin hieman vanhahtava.Mutta hyvä silti hyvä ja jännä leffa
-Tappajahai-
07.07.03 klo 17:42
Tämä elokuva on klassikko ja Spielberg on tehnyt hyvää työtä. Ei tämä aivan mestariteos ole, mutta todella viihdyttävä leffa jota jaksaa katsoa moneen kertaan. Harmi vain, että tällekkin elokuvalle on tehty paljon huonompia jatko-osia jotka pilaavat osaltaan leffan mainetta. Sääli. Tämä kaikkien hai-leffojen äiti on laatutavaraa ja ansaitsee monen kerran katsomisen jälkeekin vielä 4 tähteä.
Mä
29.04.03 klo 11:55
Tylsä, mutta klassikko. En pidä, mutta suosittelen.
rhobe
25.03.03 klo 14:15
Parhain näkemäni hai-leffa, mutta aikansa elänyt. Spielberg teki hyvää työtä.
from finland
25.03.03 klo 00:11
Legenda elokuva.
J.O.
24.03.03 klo 09:27
Legendaarinen klassikko! Tehosteetkin ovat kestäneet yllättävän hyvin aikaa. Hienot roolisuoritukset ja legendaaristakin legendaarisempi teemamusiikki!
Jani
23.03.03 klo 08:47
Tappajahai on se elokuva, joka teki Steven Spielbergista kuuluisan. Ajanhammas ei ole purrut tätä klassikkoa yhtään. Tunnusmusiikki on jo klegendaarinen ja se soi päässä koko ajan. Elokuva sai kolme jatko-osaa, jotka olivat huonompia kuin ykkösosa. Kakkonen oli ainoa joka onnistui ja muutenkin se on ihan hyvä. Kolmonen on ihan katottava, mutta nelonen ei onnistunut viehättämään. Siinä oli ihan eri näyttelijät.
Anselmi
22.03.03 klo 21:38
Loistava! Ehkä kuitenkin hieman kulunut ajan saatossa... Mutta yksi parhaita jännitysleffoja ja se tunnari on kyllä aivan mahtava!
Criiticco
22.03.03 klo 15:48
Spielbergin läpimurto filmi Tappajahai kertoo kai nimestä jo mistä on kysymys. Ennen heittäytymistään satusedäksi Spielberg ohjaili jännäreitä (kauhun kilometrit) ja tappajahai osui naulan kantaan 70-luvun puolivälissä. Tappajahai kasvattaa jännitystä äärimmileen upean teema-musiikkinsa ansiosta ja itse haikin nähdään vasta lopussa kunnolla. Roy Scheider vetää ihan hyvän roolin mutta ei tullut tappajahain jälkeen enää kuuluisaksi yrityksistä huolimatta. Klassikko jota kenenkään ei tulisi missata.
Ash
22.03.03 klo 12:13
Steven Spielbergin loistava haielokuva, joka sai parikymmentä jäljittelijää, ei ole vanhentunut yhtään. Roolisuoritukset ovat loistavia ja ohjaus rautaa. Budjetti oli todella pieni, mutta se ei haittaa ollenkaan. Tappajahai on edelleen yksi parhaimmista elokuvista ikinä!