Fanileffan tekijät vailla oikeuksia

14.3.2016 10:28

Satojatuhansia dollareita joukkorahoituskampanjoillaan kerännyt fanileffa Star Trek: Axanar on joutunut yhä syvemmälle ongelmiin. Tieteissarja Star Trekin oikeudet omistava elokuvayhtiö Paramount ja televisioyhtiö CBS haastoivat fanielokuvan tekijät jo kuukausia sitten oikeuteen, koska ne eivät halunneet Axanarin tekijöiden käyttävän elokuvassaan Star Trek -franchiseen kuuluvia elementtejä. Nyt suuryhtiöiden lakimiehet ovat täsmentäneet kantaansa ja ilmaisseet, että yhtiöiden tekijänoikeus ulottuu myös Star Trek -universumissa yleisesti käytettyyn klingonien kieleen.

Paramount ja CBS ovat jo vuosikymmeniä katsoneet suopeasti, kuinka niiden Star Trek -sarjoja ja -elokuvia fanittavat ovat pukeutuneet franchisen hahmoiksi, tehneet omia elokuvia tutuin hahmoin ja kirjoittaneet jopa käännöskirjallisuutta fiktiivisellä klingonien kielellä. Sarjan uuden juhlavuoden ja elokuvan takia tällaista toimintaa voi otaksuttavasti nähdä myös lisääntyvässä määrin – vastaavaa pöhinää havaittiin yleisesti esim. Disneyn omistaman Tähtien sodan ympärillä. Näin ollen Paramountin ja CBS:n tiukentunut kanta vaikuttaa erikoiselta: ne haluavat klingonien kielen lisäksi kieltää fanielokuvan tekijöitä käyttämästä leffassaan vulcanuslaisen rodun tunnusmerkkejä, kuten suippoja korvia ja sarjan ikonisia univormuja.

Jos yhtiöt saavat tahtonsa läpi, Star Trek -fanit joutuvat tiukkaan paikkaan. Pahimmassa tapauksessa jokainen heistä voi pelätä joutuvansa pulittamaan korvauksia jo siitä, että tervehtii fanitapaamisessa toistaan klingoniksi. Axanarin tekijät ovat jo aiemmin vastanneet saamaansa haasteeseen ja kertoneet elokuvansa käsittelevän ajanjaksoa ja hahmoja, joilla ei ole Paramountin ja CBS:n Star Trek -sarjojen ja -elokuvien kanssa vahvaa yhteyttä. Näillä näkymin asiaa puidaan kuitenkin Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa asti.

Lähteet: THR, CinemaBlend, Kickstarter, IndieGoGo

Kuva: Axanar Productions

Lisää luettavaa