Etusivu › Foorumit › Leffat yleisesti › Leffakliseet ja -troopit
- Tämä aihe sisältää 2 vastaukset, 2 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 viikkoa, 4 päivää sitten Brutus toimesta.
-
JulkaisijaArtikkelit
-
-
15.06.2023, 17:09 #150231BrutusOsallistuja
Vanha tuttu ketju kaikille leffakliseille ja -troopeille.
Yksi omista suosikkitroopeista on valheen tai pienen rötöksen ympärille rakennettu tarina, jossa sankari tyypillisesti pyristelee alussa ulos jostain tilanteesta. Mitä pidemmälle tarina etenee, sitä enemmän päähenkilö joutuu sepittämään lisää valheita, mikä aiheuttaa vain enemmän onnettomuuksia.
Tämä kuvio on aika peruskauraa monissa humoristisissa televisiosarjoissa, kuten South Parkissa. Muistan joskus 2000-luvun alussa nähneeni tällaisen parodian Takaa-ajetusta, missä päähenkilö koittaa tehdä alussa jonkun pienen jäynän, mutta jää kiinni ja valehtelee tiensä ulos. Seuraavaksi homma muuttuukin poliisiasiaksi, mistä päähenkilö pyristelee irti keksimällä päästään mahdollisimman äärimmäisen rikollisen, ettei sellaista voi olla olemassakaan. Seuraavaksi koukkukätinen silmä- jalka- ja käsipuoli bodari karkaakin vankilasta murhaamaan päähenkilöä, joka on siis lavastanut tämän johonkin ihan naurettavaan pikkurikokseen. Muistaakseni tarina päättyi jonkinlaiseen paljastukseen, että linnakundi onkin pohjimmiltaan ihan hyvä tyyppi, mutta ainoastaan vielä pahemmin sekaisin valheiden verkossa, ja päähenkilö jäi henkiin.
-
07.08.2024, 00:57 #153024DekkariOsallistuja
Jos rikosaiheisissa tv-sarjoissa joissa on jokin ”mastermind”-rikollinen, niin tällä on yleensä jokin henkilökohtainen side häntä tutkivaan poliisiin.
Antaa esimerkiksi kryptisiä vihjeitä piilopaikastaan mistä hänet voisi löytää ja vain tämä poliisi osaa löytää paikan. Yleensä tilanne päättyy jonkinlaiseen kaksintaisteluun.
-
07.11.2024, 18:36 #153665BrutusOsallistuja
Sota-aiheista kirjallisuutta viime aikoina lukiessa tuli mieleen tällaisia juttuja, joista ainakin ensimmäisten osalta aikoinaan kritisoitiin jopa alkuperäistä Länsirintamalta ei mitään uutta -romaania.
Sotaleffoissa ei yleensä näytetä pelastushenkilöstöä toiminnassa tai esimerkiksi muita sotilaita antamassa ensiapua haavoittuneille tovereilleen tai kantamassa näitä turvaan. Sotaleffoissa sotilaat kuolevat yhdestä laakista ja unohdetaan heti silleen. Vankeja ei sotaleffoissa oteta, vaan kaikki tapetaan armottomasti aina ja mieluiten päähän ampumalla.
Todellisuudessa vankeja tulee taisteluissa melkein enemmänkin kuin vainajia. Ludendorffin ja Hindenburgin muistelmissa jopa kerrotaan, kuinka sotilaita jäi toisinaan tahallisesti vangiksi tuhatpäisinä laumoina ihan vain päästäkseen pois rintamalta. Siviilien keskuudessakin sotilaskarkureita kohtaan koettiin yleisesti sympatiaa, eikä näiden pidättämiseksi siksi nähty paljoakaan vaivaa. Sotaleffoissa ei tätä monimutkaista karkuruus-aspektiakaan juuri koskaan käsitellä yhtään.
Pelastuskoiria ei sotaleffoissa milloinkaan nähdä. Ei niitä haavoittuneita nyt sodissakaan ihan summamutikassa etsitä, etenkään kun valon heiluttelu pimeässä houkuttelee yleensä vihollisen ampumaan takaisin. Pelastuskoiratoiminta oli erityisesti ensimmäisen maailmansodan aikaan niin näkyvä ilmiö, että tuohon aikaan virisi keskustelua eläinten palkitsemisesta ihmisille tarkoitetuin urhoollisuusmitalein. Tietty sankarikoiran arkkityyppi on pitkälti perua näistä sota-ajan sattumuksista; monesti koirat pelastivat ihmishenkiä ottaen samalla itse nahkaansa osumia. Mm. Rin Tin Tinin emo oli pelastuskoirana länsirintamalla.
Varmasti kaikista löytyy aina jotain yksittäisiä poikkeuksia, mutta nämä on kliseinä vähän tällaisia yleisen tason juttuja.
-
-
JulkaisijaArtikkelit
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.