Hobitti – Smaugin autioittama maa

(2013)

Elokuvasta

Elokuvan nimi: Hobitti – Smaugin autioittama maa
Genret: ,
Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:The Hobbit: The Desolation of Smaug
Valmistusvuosi:2013
Pituus:161 min
Pisteytyksiä: 305
Tarkka arvio: 3.59

J.R.R. Tolkienin klassikkoteokseen perustuvan elokuvatrilogian toisessa osassa Bilbo Reppulin (Martin Freeman) seikkailut Gandalfin (Ian McKellen), 12 kääpiön ja heidän johtajansa Thorin Tammikilven (Richard Armitage) kanssa jatkuvat seurueen selvittyä odottamattoman matkansa jännittävästä alusta. Retkikunta jatkaa taivaltaan itää kohti ja tapaa matkan varrella mm. nahanvaihtaja Beornin (Mikael Persbrandt) ja lauman jättiläismäisiä hämähäkkejä.

Paettuaan vaarallisten metsähaltioiden kynsistä retkikunta matkaa ensin Järvikaupunkiin ja lopulta Yksinäiselle vuorelle, jossa se joutuu kohtamaan vaaroista kaikkein kauheimman. Lohikäärme Smaug – hirvittävistä olioista hirvittävin – koettelee perinpohjin paitsi matkalaisten rohkeutta myös heidän ystävyytensä rajoja ja saa heidät kyseenalaistamaan koko matkansa järkevyyden.

 

Leffasarjan osat: Hobitti – Odottamaton matka (2012), Hobitti – Smaugin autioittama maa (2013), Hobitti – Viiden armeijan taistelu (2014)

Liittyy: Taru sormusten herrasta – elokuvasarja (2001-2003)

Arviot

Erittäin hyvä.

Thorin Tammikilven (Richard Armitage) johtama ja Gandalfin (Sir Ian McKellen) neuvosta koottu retkikunta mihin kuuluu myös hobitti Bilbo Reppuli (Martin Freeman) pakenee örkki Azogin (Manu Bennett) takaa-ajamina Beornin (Mikael Persbrandt) talon suojiin ja vaikka hän ei pidä kääpiöistä hän vihaa örkkejä enemmän. Synkmetsän rajalla Gandalf joutuu lähtemään omille asioilleen ja niin retkikunta joutuu jatkamaan matkaa […]

Arvosteltu: 14.12.2013

No kun se lohikäärme.

Pikkuista Hobitti eli sinne ja takaisin-kirjaa lukematon voi olla hyvin tyytyväinen Odottamattoman matkan jatko-osaan, sillä paketti on todella viihdyttävä. Se sisältää valtaisan, rikkaan maailman ja hauskoja viitteitä Taru Sormusten Herra-trilogiaan, joita voi bongailla hahmoissa, vuorosanoissa ja kuvissa. Vaikka filmin kesto on pitkä, kuten Jacksonin ohjaamalta voi odottaa, se ei tule tätä pläjäystä haittaamaan. Bilbo, Gandalf […]

Arvosteltu: 15.12.2013

Pelatkaa Skyrimiä, säästätte rahanne

Uudella hobittielokuvalla, nimeltänsä Smaugin autioittama maa, ei ole kirjan kanssa paljoa muuta tekemistä kuin samannimiset henkilöhahmot ja muutama sama juonenkäänne. Muuten luvassa on melkoista Keskimaa-Tamriel-akselilla liikkuvaa hardcore-fantasiamättöä: taistelua, komeita maisemia ja kaupunkeja ja kaikki asiaankuuluvat fantasiaolennot örkeistä lohikäärmeeseen ja fraktaali-Sauroniin. Liioittelin toki hieman, kyllähän Hobitti-kirja on selvästi ollut pohjana elokuvalle. Pitäisin yhteyksiä kuitenkin varsin löyhinä, […]

Arvosteltu: 16.12.2013

I am fire… I am death.

Tie vain jatkuu jatkumistaan kohti Ereboria Hobitti-elokuvatrilogian toisessa osassa Hobitti – Smaugin autioittama maa. Jo ensimmäinen osa teki selväksi sen, että luvassa on nimenomaan ohjaaja Peter Jacksonin kuvaus J.R.R. Tolkienin Hobitti-kirjan tapahtumista, joka pohjautuu vain pääpiirteiltään Kirjailijan (tai pikemminkin Bilbon) näkemyksiin seikkailun tapahtumista. Tämän realiteetin kun pitää mielessä, voi elokuvasta oikeasti nauttia! Leveällä pensselillä maalaten […]

Arvosteltu: 23.12.2013

Kommentit & Pisteytykset

Miihkali

Hobitti-trilogian kakkososaa riivaavat ensimmäisen elokuvan ongelmat: ylipituus, hidas tempo, tarpeeton rönsyily ja mauttomuuksiin asti liioiteltu mahtipontisuus. Koska suuri osa romaanin muistettavimmista kohtauksista nähtiin jo ensimmäisessä osassa, ei kakkososa jaksa pitää mielenkiintoa yllä senkään vertaa kuin ensimmäinen.

Elokuvan ehkä suurin ongelma on, ettei se edes yritä syventää 13-miehistä kääpiökatrasta, vaan päättää sen sijaan tuoda estradille lukemattomia uusia hahmoja, joista katsoja ei välitä ja jotka vain sotkevat sinänsä simppeliä juonta ja hämärtävät sen ytimessä olevaa kasvutarinaa. Päähenkilöt ja teemat jäävät lapsipuolen asemaan, kun vekkuli seikkailutarina väen vängällä muunnetaan tympeän synkäksi esiosaksi aivan toisenlaiselle tarinalle.

Benedict Cumberbatch ansaitsee kuitenkin kiitosta hämmentävän hyvästä motion capture -suorituksesta lohikärmes Smaugina. Tosin Smaugin herkullisen paha hahmokin pilataan tekemällä juonikkaasta, kärsivällisestä ja sanavalmiista hirviöstä pelkkä raivoava mörökölli. Elokuvan kohtauksissa ei ole jännitettä, koska ne on tupattu täyteen jatkuvaa mutta pohjimmiltaan yhdentekevää liikettä. Suuren, hitaasti jännitettään kasvattavan vaaran sijaan katsojan silmille vyörytetään loputon sarja merkityksettömiä vaaroja, jotka syövät tehon kohtauksen ydinsisällöltä.

Bean
QT
Tx4
kim91

Lisää luettavaa