Summaleffa Uudet nimikkeet Aakkosittain abcdefghijklmnopqrstuvwxyååäö09 Genret KomediaSci-fi DraamaFantasia ToimintaWestern SeikkailuDokumentti TrilleriAnimaatio KauhuMusikaali RikosMusiikki SotaAnime

L.A. Confidential (1997)

L.A. Confidential
Tuotantovuosi:
1997
Curtis Hanson
Brian Helgeland, Curtis Hanson, James Ellroy
Pääosissa:
Danny Devito, David Strathairn, Guy Pearce, James Cromwell, Kevin Spacey, Kim Basinger, Ron Rifkin, Russell Crowe
Maat:

Keskiarvo

Arvostelut (4): ****½
Pikatuomiot (190): ****

Oma pikatuomio

"The Usual Suspectsin rinnalla parhaita 90-luvun rikoselokuvia ja yksi parhaimpia elokuvia koskaan."

Aloin katsomaan elokuvaa odotukset täysin nollassa, ja sekin lähinnä ohjaajan takia. Curtikselta olen muutaman pätkän katsonut, mutta lähinnä keskinkertaisia ovat nekin olleet. Tämä filkka kuitenkin räjäytti tajunnan ja kovaa, L.A. Confidential on siis todella kaukana keskinkertaisuuden harmaasta maasta.

L.A. Confidential kertoo 50-luvun Los Angelesista, Enkelten kaupungista, jossa lähes kaikki mitataan rahalla ja poliisivoimien julkisivu on siisti. Mitä syvemmälle Losin sisäpiiriin tunkeudutaan, sitä korruptoituneemmaksi meno etenee.
Elokuvan kolme päähenkilökyttää ovat kaikki erilaisia; kaikilla on oma tapansa hoitaa asiat, kaikilla omat heikkoudet ja vahvuudet. Kun nämä kolme kyttää lyödään yhteen, saadaan kaivettua Enkelten kaupungin synkkä totuus pintaan.

Paikallinen Nite Owl -niminen kahvila ryöstetään ja kirsikkana kakun päälle asiakkaat sekä henkilökunta murhataan erittäin raa'asti. Muutaman rikollisen nappaamisen jälkeen asia on niin sanotusti loppuunkäsitelty, mutta kun pengotaan lisää, asia ei todellakaan ole sitä.
Kovaotteinen, naistenhakkaajia halveksuva Wendell "Bud" White (Russel Crowe) tutkii kahvilassa tapahtunutta murha-ryöstö -tapausta voimalla, ei niinkään älyllä. Kun Bud lyöttäytyy yhteen nuoren ja älykkään nousukkaan Edmund "Ed" Exleyn (Guy Pearce) kanssa, asioiden todellinen laita alkaa selvetä.
Mukana häärii myös Oscarin arvoisesti vetävä Kevin Spacey parrasvaloissa paistattelevana Jack Vincennesinä. Jack on kimpassa Danny DeViton erittäin komeasti tähdittämän Sid Hudgensin kanssa, jolla on oma roskalehti Hush-Hush. Hush-Hush on kuin Suomen Alibi, mutta lehden tapaukset ovat täysin näyteltyjä poliisin osalta, vaikkakin aitoja. Sid heittää Jackille aina viiskymppisen, jotta Jack ottaisi rysän päältä kiinni jonkun lööpin arvoisen tapauksen. Sid saa etusivunsa koreaksi, Jack saa eläkeskassaansa ylimääräistä. Kuitenkin elokuvan edetessä asiat mutkistuvat tältäkin kantilta.

Elokuvan juonta on hankala, ellei jopa mahdoton alkaa yksiselitteisesti kertomaan. Se ei ole varsinaisesti monimutkainen, mutta matkassa on silti todella paljon mutkia ja käänteitä.

Ohjaus toimii kuin kunnon sumppi aamulla. Hanson näyttää, että hänessä on todella paljon ainesta luomaan ikimuistoisia klassikoita. Elokuvan tunnelman kannalta tärkeä tekijä on myös musiikista vastaava Jerry Goldsmith.
Kaikki elokuvan päätähdet vetävät erittäin komeat roolisuoritukset. Kukaan ei olisi Crowea parempi Budin rooliin, Pearcea parempi Edin rooliin eikä varsinkaan Spaceyta parempi Jackin rooliin. Ainoa, josta on hieman hankalampi sanoa mitään on Basinger. Hyvän roolin vetäisee periaatteesa juu, mutta jotenkin jää niin mitäänsanomaton tunnelma kun häntä miettii jälkeenpäin.

Elokuva ei tunnu vähän päälle kahden tunnin rikospätkältä, vaan aika menee kuin siivillä. Tylsää hetkeä ei tule, eikä tunnelma latistu hetkeksikään. L.A. Confidential on The Usual Suspectsin rinnalla parhaita 90-luvun rikoselokuvia ja yksi parhaimpia elokuvia koskaan.
Suosittelen, mutta aivoja ei sitten sovi jättää narikkaan!

Pisteet: *****
Arvosteltu: 24.09.2008

rillijulle
15 arvostelua

"Täydellinen mestariteos."

Alkuasetelma on paras mahdollinen. 1950-luvun Los Angeles, korruptio kukoistaa ja huumeet täyttävät kaupungin, mitä vallanpitäjät koittavat parhaansa mukaan peitellä. Ja kolme täysin erilaista poliisia; Crowen tulkitsema äkkipikainen naistenpuolustaja Bud White, Pearce rillipäisenä mustana lampaana Ed Exleyn roolissa sekä julkisuudessa paistatteleva Jack Vincennes, jota Kevin Spacey loistavasti näyttelee. Alun ruusuisen esittelyjakson jälkeen elokuva menee seuraavassa kohtauksessa suoraan asiaan. Tästä kohtauksesta saa vähän tietoa siitä millainen mies Bud White on. Samalla esitellään yksi tärkeä sivuhahmo, Dick Stensland, joka tulee olemaan melko olennaisessa osassa.

Tästä elokuva jatkaa hahmogallerian esittelyä. Tutuksi tulevat kapteen Smith, Vincennes, Sid Hudgens, Ed Exley, Lynn Bracken sekä moni enemmän tai vähemmän tärkeä sivuhenkilö. Elokuvan edetessä nimet kannattaa muistaa.

Juonta ei kannata koittaa selittää paljon, sillä eniten tästä saa irti mahdollisimman vähällä tiedolla. Sen verran voin kertoa, että päätarina käynnistyy yökahvilan ryöstömurhilla, jonka selvittelyyn jokainen henkilö jotenkin liittyy.

L.A. Confidential käyttää loistavasti hyväkseen tapahtumapaikkaansa Hollywoodia. Valoisat kadut vaihtuvat äkkiä pimeisiin kujiin. Myös Jerry Goldsmithin tunnelmallinen musiikki sopii kohtauksiin kuin nakutettu.

Ohjaaja Curtis Hansonin ura on ollut sanalla sanoen epätasainen. Tätä leffaa voi hyvillä mielin pitää miehen parhaana työnä, vaikka leffan suurimmat ansiot löytyvät jostain ihan muualta kuin ohjauksesta. Brian Helgeland on jalostanut James Ellroyn tekstistä ällistyttävän monitasoisen käsikirjoituksen. Näyttelytyö on myös huippuluokkaa. Hahmojen väliset jännitteet ja suhteet ovat suuressa osassa, ja ajavat muutamassa kohdassa jopa varsinaisen tarinan edelle.

Elokuvassa on kaikki kohdallaan. Suosittelen katsomaan keskittyneesti - monta kertaa. Kokonaisuus on yksi Hollywood-elokuvien virstanpylväistä, täydellinen mestariteos, jonka luen yhdeksi maailman parhaaksi elokuvaksi.

Pisteet: *****
Arvosteltu: 07.03.2008

mbay
11 arvostelua

"Korruptuneisuutta ja väkivaltaa näissä tyylikkäissä kuvioissa piisaa."

Seuraava nimilista kertoo jo paljon: Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce, Danny DeVito, Kim Basinger ja James Cromwell. Paljoa hienompaa ja sopivampaa listaa ei rikosdraamaan löydy. Kun mukaan lisätään vielä pirullista juonittelua alamaailman ja poliisin välillä, ohjaaja Curtis Hansonin perusvarma ote ja Jerry Goldsmithin vähäeleinen, mutta tunnelman pilviin nostava ääniraita, on tuloksena hieno elokuva nimeltä L.A. Confidential.

L.A. Confidential perustuu James Elroyn kirjaan ja sijoittuu 1950-luvun Los Agelesiin. Niin poliisi, rikolliset kuin mediakin pelaavat omaa peliään kulissien takana, ja lisäävät omat mausteensa kehkeytyvään soppaan. Korruptuneisuutta ja väkivaltaa näissä tyylikkäissä kuvioissa piisaa.

Bud White (Crowe) on kovamaineinen poliisi, joka ei pelkää käyttää väkivaltaa missään tilanteessa. Ei etenkään naisiin kohdentuvan väkivallan edessä. Hänen viraltasyrjäytetty parinsa tapetaan raa’asti kuusi henkeä vaatineessa ryöstössä. Syyllisiä etsimään laitetaan mm. televisiomaailman avustajanakin toiminut ja skandaaleissa ryvettynyt Jack Vicennes (Spacey) ja urallaan nousujohtoisesti etenevä älykkö komisario Exley (Pearce). Edessä on kiemuraa jos jonkinmoista, ja yllätyksekäs loppu kimurantille tarinalle. Mitä osaa kuvioissa mahtavatkaan näytellä skandaaleilla elävä S. Hudgens (DeVito), hienostohuora Lynn Bracken (Basinger), rahoissaan uiva Pierce Patchett (Strathairn) ja ansioitunut ylikomisario Dudley Smith (Cromwell)?

L.A. Confidential on hieno elokuva oikeudenmukaisuuden ja epäoikeudenmukaisuuden välisestä häilyvästä rajasta. Niin rotusorto, kostonhimo kuin korruptuneisuus ovat voimakkaasti mukana ja poliisin motiiveja tehtävään pohdiskellaan oikein urakalla. Näyttelijäjoukko on rautaisen kova, etunenässä Guy Pearce, joka syöksyilee juttujen perässä posket lommoilla ja on todella hyvä, sekä Spacey, joka jaksaa vakuuttaa joka kerta. Mitäpä sitä siihen enää lisäilemään, parasta lienee, että jokainen tarkastaa leffan ja toteaa itse sen loistavuuden.

Pisteet: ****½
Arvosteltu: 22.08.2004

Arsi T. Elokolikko
Ylläpitäjä
696 arvostelua

"Leffan juoni on tavallaan niin mutkikas, että tapaus voi vaatia toisen katsomiskerran ennen kuin homma aukenee."

Kysymyksessä varsinainen mestariteos, jossa liikutaan 50-luvun Los Angelesissa. Niminäyttelijöiden tähdittämä leffa, jonka katsominen saa uppoutumaan täysin sen maailmaan. Leffan käsittelee "hyvä poliisi. paha poliisi" -asetelmaa.

Jouduin olosuhteiden pakosta katsomaan tämän kahdessa osassa. Nautinto olisi ollut varmasti vieläkin suurempi mikäli olisin kerralla pystynyt tapauksen toteamaan. Tässä pläjäyksessä pätee itse aurinkokuninkaan prinsiippi "95% keskittyminen saa aikaan vain 50% tuloksen". Leffan juoni on tavallaan niin mutkikas, että tapaus voi vaatia toisen katsomiskerran ennen kuin homma aukenee. Juoni ei sinällään ole varsinaisesti monisäikeinen, mutta itse asiaan liittyvää sälää on niin paljon. Tuo on hyvää ja huonoa... mikäli etsit viihdettä jonka katsomisen jälkeen voit laittaa sen perään pisteen ja siirtyä seuraavaan tapaukseen niin tämä ei ole silloin oikea valinta.

Kim Basigner on sexy ja Russel Crowe kova naisia intohimoisesti puolustava äijä. Danny DeVito aika pienessä roolissa ei hössötä tällä kertaa. Kevin Spacey on loistava ja varsinkin äijän roolihahmon kuoleminen on vakuuttuva osoitus miehen mielettömistä näyttelijän lahjoista. Ainakin minulle hiukan tuntemattomampi Guy Pierce on uskottava jätkä uralla keinoja kaihtamatta eteenpäin pyrkivänä kyttänä. Jätkä on niin vittumainen alussa, että oksat pois. Tyyppi paljastuu kuitenkin varsin reiluksi kaveriksi, joka älyää käyttää poliisilaitosta hyväksi niin kuin laitos käyttää tätä.

Täysiä pisteitä en voi antaa johtuen hiukan liian paljosta asiasta. Tämä leffa voi olla järkevää ostaa omaksi ja katsoa se kahteen kertaan... suosittelen!

Pisteet: ****½
Arvosteltu: 02.06.2001