Lakon uhri? Ylistetyn Joker-leffan tuotantoyhtiö kaatui

21.7.2023 16:54
Warner Bros./ Joker, 2019

Kohutun The Idol -sarjan, mutta myös sellaisten suitsutettujen elokuvien kuin Joker, Ghostbusters: Afterlife ja Licorice Pizza taustalla ollut tuotantoyhtiö BRON on ajautunut konkurssiin. Kanadalaisyhtiön perustajiin kuuluva ja sen toimitusjohtajaksi nimetty Aaron L. Gilbert on tiedottanut mm. yhteistyökumppaneilleen osoittamassaan kirjeessä, että BRONin viime ajat ovat olleet vaikeita:

– [A]siat ovat vain mutkistuneet viime kuukausina. Koronapandemia ja monet muut seikat ovat iskeneet media-alaan viime vuosina, aivan viimeisimpänä [näyttelijäin ja käsikirjoittajien liittojen] lakot, tehden BRONin kyvyn jatkaa ja olla mukana liiketoiminnassa mahdottomaksi.

Gilbertin mukaan yhtiössä yritettiin löytää ratkaisuja toiminnan ylläpitämiseksi, mutta turhaan. Toukokuun alusta käynnissä olleelle käsikirjoittajien killan eli WGA:n lakolle ei vielä näy loppua, ja viime viikolla käynnistyneen näyttelijöiden yhteenliittymän, SAG-AFTRAn, lakon on povattu jatkuvan ehkä jopa tämän vuoden loppuun. Molemmat ammattiryhmät pyrkivät neuvottelemaan aiempaa paremman aseman itselleen suurten toimijoiden, kuten Netflixin, Disneyn, Warner Brosin ja Universalin tuotannoissa.

Vaikka SAG-AFTRAn jäsenet eivät työnseisauksensa vuoksi saa nyt esiintyä mediajättien projekteissa, mm. näyttelijä Mark Ruffalo (The Avengers) on rummuttanut sosiaalisessa mediassa kollegojaan mukaan indie-tuotantoihin. Pienten yksityisten toimijoiden elokuvatuotannoissa tulonjako tapahtuu hänen mukaansa oikeudenmukaisemmin ja auttaisi kaikkia pärjäämään. Pienempiin toimijoihin lukeutuvaa BRONia Ruffalon kampanjointi ei kuitenkaan ehtinyt pelastaa.

Konkurssin julkistamisen aikaan BRON oli mukana Warner Brosin Joker: Folie à Deux -jatko-osassa, Blondin kosto -elokuvasarjan uudessa tuotannossa ja MGM:n osatuottamassa Robocop-versioinnissa. Yhtiö oli saanut jo loppuvuodesta 2021 miljoonahaasteen, kun se ei kyennyt maksamaan takaisin lainojaan, joilla oli rahoitettu mm. tosipohjaista Nicole Kidman -leffa Bombshellia.

 

Lähteet: Deadline, The Wrap, IndieWire, Variety

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa