Suuri hiljaisuus (1968)

- Tunnetaan myös nimillä:
- Suuri hiljainen, The Great Silence
- Sergio Corbucci
- Bruno Corbucci, Mario Amendola, Sergio Corbucci
- Frank Wolff, Jean-Louis Trintignant, Klaus Kinski, Luigi Pistilli, Vonetta McGee
- Italia, Ranska
- italia
Arvostelut
Tapahtumat kiinnostavat enemmän ja enemmän sekä lopuksi kaikki huipentuu arvoisellaan tavalla.
Sergio Leone ei suinkaan ollut ainoa spaghettiwesternien ohjaaja, mutta hänen teoksensa ovat monin verroin tunnetumpia kuin saman genren muiden ohjaajien. Leonelle ihan varteenotettava kilpailija oli Sergio Corbucci. Suuri hiljaisuus poikkeaa siitä tutusta westernistä (johon minä olen tottunut) etenkin jo pelkästään tapahtumapaikkojen takia. Juoni, joka ei kovin erikoinen ole, sijoittuu vuoristoiseen ja lumiseen ympäristöön, jossa kaksi palkkionmetsästäjää ja rosvojoukko muodostavat ainekset leffalle. Elokuvan kaksi keskeisintä hahmoa ovat hiljainen palkkionmetsästäjä Silenzio (Trintignant) ja säälimätön Tigrero (Kinski). Silenziossa on havaittavissa niitä maneereita, joita Clint Eastwood myöskin harrastaa - Hän on yksinäinen, hiljainen mies, joka on armoton ampuja.
Suuri hiljaisuus liikkuu sutjakasti eteenpäin, eikä laahaile yhdessäkään kohtaa. Paukuttelukohtaukset toteutetaan nopeasti, väkivalta on raakaa ja tarina traaginen. Klaus Kinski nousee koko poppoon karismaattisimmaksi tyypiksi ja voitanee väittää, että hänen roolisuorituksensa on ikimuistoinen. Mitä tulee itse ohjaajaan, niin kyllä Corbuccilla ote on kunnossa. Suurin ero Corbucciin ja Leoneen on se, että Leonen elokuvat ovat tunnelataukseltaan eri luokkaa (pitkät kohtaukset, lähikuvat) ja Corbuccilla taas puolestaan toteuttamistapa on brutaalimpi.
Corbucci on rakentanut elokuvan niin kuin ammattilainen elokuvan rakentaa. Tyyli on sellainen, että loppua kohti tapahtumat kiinnostavat enemmän ja enemmän sekä lopuksi kaikki huipentuu arvoisellaan tavalla. Synkkien ja toivottomien elokuvien ystävät nauttivat varmasti Suuresta hiljaisuudesta. Tunnelma on lohduton, juoni karkea, hahmot epätoivoisia. Hienoa työtä.
DVD:n julkaisija (Force Video?) on tehnyt ihan ok-työtä. Ekstroina web-linkki, vaihtoehtoinen loppu ja traileri. Ääniraita on italiaksi ja englanniksi, itse suosin italiaa ja tekstitys englanniksi, mutta dialogi on helppoa. DD 2.0.
nimimerkki: Viisas
Pisteet: rating 70,000

Viisas
Käyttäjä , 111 arvostelua
Arvosteltu: 01.01.2005
Katsottu: DVD

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Elokuvat kostajan takana
Sanotaan, että jokainen luo edeltäjänsä. Quentin Tarantinoa on jo pitkään pidetty tästä elokuvantekijöiden malliesimerkkinä; jos Reservoir Dogsia vielä mätkitt... Lue loput
Jussi Sandhu 17.01.2013 klo 04:12
Saman kategorian TOP-leffoja

Suosituksia
Arvostelut
Pirun hieno leffa ja kuuluu etenkin jokaisen westerndiggarin yleissivistykseen.
rating 100,000
Cuomi 09.08.2005 00:18
rating 70,000
Viisas 01.01.2005 15:47
Tyly, tylympi, tylyin western.
rating 80,000
Jurpo 02.06.2013 00:21