Rashômon - paholaisen temppeli (1950)

Pisteytyksiä: 254
Tarkka arvo: 4.274
Arvosteluja: 6
Kommentteja: 35
Alkuperäinen nimi: 羅生門
Akira Kurosawan samuraielokuvien sarjan käynnistää japanilaisen elokuvan kansainvälinen läpimurtoteos, joka kertoo metsässä tapahtuneesta murhasta - eri todistajien näkemänä aina erilaisin tuloksin.
- Tunnetaan myös nimillä:
- Rashomon, Rashômon
- Akira Kurosawa
- Akira Kurosawa, Ryûnosuke Akutagawa, Shinobu Hashimoto
- Machiko Kyô, Masayki Yori, Takashi Shimura, Toshirô Mifune
- Japani
- japani
Arvostelut
Jännittävä, mielenkiintoinen ja jopa viihdyttävä taideleffa.
Akira Kurosawa kuuluu ehdottomasti meikäläisen lempiohjaajiin. Kaikki leffat jotka olen nähnyt miehen tuotannosta ovat olleet todella hyviä, eikä Rashômon tee poikkeusta.
Puunhakkaaja löytää metsästä ruumiin 1500 luvun Japanissa. Hetken kuluttua pidätetään kuuluisa rikollinen, jota syytetään murhasta. Hän tunnustaa sen, ja kertoo tarinansa, joka ei kuitenkaan vastaa erään silminnäkijän tarinaa. Lopulta kuollut mieskin kertoo oman versionsa, vaimonsa suulla suoraan helvetistä, mutta sekin tarina on aivan eri kuin kaksi edellistä.
Leffan kässäri on suorastaan loistava, ja näyttelijät, etunenässä Toshiro Mifune aivan ylihyviä. Kurosawa on mestari, ja eittämättä yksi maailman parhaimmista ohjaajista. Rashômon on loistava historiallinen murhamysteeri, joka on hienosti rakennettu, ja jossa nähdään lähes sama tapahtuma uudestaan ja uudestaan, hieman eri versioina, eikä katsoja silti kyllästy missään vaiheessa, vaan mielenkiinto säilyy ehdottomasti loppuun saakka.
Ymmärrän kyllä jos joihinkin ei iske hitaasti etenevä tarinankerronta, mustavalkokuvaus, ja japani puhekielenä, mutta elokuvallisestihan tämä on loistokas pätkä, ja ainakin minusta jännittävä, mielenkiintoinen ja jopa viihdyttävä taideleffa on kyseessä. Suosittelen.
Pisteet: rating 90,000

Raato-A
Tykittäjä , 484 arvostelua
Arvosteltu: 16.03.2004
Katsottu: DVD

Rashomon ei ole täysin toivoton tapaus, mutta se voisi olla paljon enemmän.
John Lennonjohto 07.05.2005

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Elämää suuremmat elokuvat
Peter von Baghin poismeno on elokuvakulttuurille maailmanluokan menetys. Suomalaisille hän jätti jälkeensä valtavan perinnön: yli viisi vuosikymmentä kattaneen... Lue loput
Jussi Sandhu 25.09.2014 klo 04:52
Aiheeseen liittyvät uutiset
Deadpool 3:n yllätyspaljastus – silkkaa vedätystä vai joko viimein nähdään todelliseen klassikkoon pohjautuva tarina?
Kolmannen Deadpool -seikkailun tiedetään nyt olevan tulossa syksyllä 2024. Elokuvasarjan edellisen osan julkaisun aikaan sen nimiroolia näyttelevä Ryan Reynol... Lue loput
R: Isoviita 28.09.2022 klo 03:32
Mitä leffoja ja sarjoja huippuohjaajat suosittelevat katsomaan?
Vaikka eri mm. suoratoistopalveluista löytyy erilaisia suosituslistoja siitä, mitä kannattaisi katsoa, ne on koottu lähes poikkeuksetta algoritmien perusteell... Lue loput
R. Isoviita 02.05.2020 klo 12:11
Saman kategorian TOP-leffoja

Suosituksia
Arvostelut
Kurosawa esittää neljä näkökulmaa murhaan johtaneeseen tilanteeseen ja siinä samalla vähemmän mairittelevan kuvan ihmisluonnosta itsestään.
rating 80,000
Arsi T. Elokolikko 02.05.2010 21:39
Japanilaista taidetta murhamysteerin muodossa
rating 100,000
Leffa Timppa 25.05.2018 16:53
Rashomon ei ole täysin toivoton tapaus, mutta se voisi olla paljon enemmän.
rating 50,000
John Lennonjohto 07.05.2005 12:48