Esa ja Vesa - auringonlaskun ratsastajat (1994)
- Valmistusvuosi:
- 1994
- Aleksi Mäkelä
- Aino Seppo, Antti Litja, Emmi Prviainen, Juha Veijonen, Kari Hietalahti, Minna Pirilä, Remu Aaltonen, Risto Tuorila, Santeri Kinnunen, Teemu Lehtilä, Vesa Mäkelä, Vesa Vierikko
- Suomi
- Pituus:
- 88 min
- Genret:
- Komedia, Toiminta
- Sijoitus:
Leffatykin 2157. paras elokuva.
Arvostelut (4)
Mukavaa iltaviihdettä, joka laittaa positiiviselle mielelle.
Aleksi Mäkelä on ohjannut paljon hyviä suomi-elokuvia. Nyt on kyseessä hänen vuoden 1994 tuotoksensa, Esa ja Vesa - Auringonlaskun ratsastajat.
Vesa Rajala (Kinnunen) on työssään menestyvä tavallinen suomalainen mies. Hän työskentelee tietokonealalla, IPC:llä, ja hän tienaa hyvin. Tästä huolimatta Vesan vaimo, Sanna, on kyllästynyt hänen ainaiseen matkusteluunsa. Hän on löytänyt uuden rakkaan, Georgioksen (Lehtilä), ja on päättänyt jättää Vesan. Sanna on lähdössä Georgioksen kanssa Kreikkaan, jonka seurauksena tiedosta järkyttynyt Vesa lähtee oikopäätä ajamaan kohti Helsinkiä, saadakseen vielä välit sovittua vaimonsa kanssa. Matkaan tulee suuri mutka, kun Vesa ajaa autolla ajatuksissaan miehen päältä. Selviää, että mies on rikollinen, Esa Haanpää (Veijonen). Väärinkäsityksen seurauksena Vesa sotkeutuu pankkiryöstöön, ja hän lähtee pakomatkalle pitkin Suomea Esan, ja hänen tyttöystävänsä kanssa.
Elokuva on monella tapaa hyvin viihdyttävä. Se sisältää muutaman tylsän hetken, mutta lähes koko ajan ollaan vauhti päällä. Santeri Kinnunen tekee loistavaa työtä näytellessään ennakkoluuloista Vesaa. Myöskin Juha Veijosen roolisuoritus menomies Esana toimii mahtavasti. Huumoria leffaan on sotkettu tarpeeksi, ja nauraakin saa makeasti muutamissa kohdissa. Itse ainakin nauroin kippurassa "Etelä-Suomen kovimman jätkän", Vesa Vierikon tulkitseman Ossi Kemppaisen ponnahdettua ruutuun.
Toimintakohtaukset ovat myös hyviä, ja elokuvan lopussa päästään jopa hieman jenkkifiilikseen, hyvänä esimerkkinä Esan ja Vesan ajettua harrikoilla lasin lävitse. Kliseitä leffassa valitettavasti on, mutta kokonaisuus ei silti horjahda missään vaiheessa järkyttävästi. Se pysyy hienolla tavalla kasassa viimeistään hyvien näyttelijöiden ansiosta.
Esa ja Vesa on mukavaa iltaviihdettä, joka laittaa positiiviselle mielelle jo keskinkertaisessa mielentilassa.
Woody
Käyttäjä, 27 arvostelua

Arvosteltu: 18.06.2008
Arvostelun pisteet
Kun turhat kliseet ja huono huumori kuoritaan pois, leffan arvoista asiaa jää jäljelle vähän.
Aleksi Mäkelä tuo oman kädenjälkensä hyvin esiin tässäkin leffassa. Ehkäpä liikaakin, sillä paikoin ärsyttävyyden rajat ylittänyt Häjyt tulee Auringonlaskun ratsastajista turhan hyvin mieleen.
Päähenkilö on taas lain väärällä puolella kulkeva ketale (Juha Veijonen), jonka tempaukset ovat enemmän ja (useimmiten) vähemmän hauskoja. Siinä sivussa Santeri Kinnusen näyttelemä nörtti, jolla ei ole ollenkaan tajua rikollisen ihanista elämäntavoista, joutuu mukaan pankkiryöstöön, ja samaan aikaan vaimokin suuntaa hassusti puhuvan miehen kanssa Kreikkaa ja etelän lämpöä kohti. Näistä kliseisistä raaka-aineista Mäkelä yrittää vääntää elokuvan mittaista rutistusta siinä onnistumatta.
Leffassa on tukku isojakin tähtiä, jotka pyörittävät hommaa ihan kivasti. Sivurooleissa vilahtaa muutama makea hahmo, jotka oikeasti naurattavat ja viihdyttävät. Kuitenkin kokonaisuus puuroutuu, ja päähenkilöiden matkan kiinnostavuus tippuu kokoajan alemmaksi. Lopussa Vesa Vierikon pikkurooli ja lopun hurja keikkabussitakaa-ajo piristävät hyytyvää kokonaisuutta, mutta eivät nekään tätä teosta pelasta.
Kun turhat kliseet ja huono huumori kuoritaan pois, leffan arvoista asiaa jää jäljelle pelottavan vähän. Pisteet tulevatkin Airbag-sanasta väännetystä läpästä ja tahattomasta komiikasta. Niiden ansiosta jaksoin viettää Esan ja Vesan seurassa yhden maanantai-illan. Toista en viettäisi.
Arsi T. Elokolikko
Ylläpitäjä, 741 arvostelua

Arvosteltu: 25.02.2004
Arvostelun pisteet
Aleksi Mäkelän elokuvista olin nähnyt Häjyt, Lomalla ja Pahat Pojat. Varsinkin Häjyt teki vaikutuksen, joten pitihän tämä miehen toinen pitkä elokuvakin katsoa sen tullessa telkkarista.
Vesa on menestyvä ATK tukihenkilö, joka ollessaan työmatkalla maaseudulla, saa tietää että vaimolla on suhde naapurin nuoreen kreikkalaismachoon, ja että tämä aikoo parin päivän päästä muuttaa uuden miesystävänsä kanssa Kreikkaan. Tämähän ei käy, ja Vesa lähtee matkaan kohti pääkaupunkia, mutta ajaa vahingossa junttiroisto Esan yli. Vesa lupaa heittää Esan, jolle ei ihme kyllä käynyt kummemmin, Helsinkiin. Esa pyytää pysähtymään matkalla, ryöstää aseella uhaten pankin ja ottaa panttivangin. Tästä lähtee matkan alamäki... Leffan aikana tavataan hauskoja sivuhahmoja, kuten Vesa Vierikon esittämä "Eteläsuomen kovin jätkä" Ossi Kemppainen, ja vanhan Hurriganesfanin iloksi Remu Aaltosen esittämä harrikkamyyjä.
Esa ja Vesa - Auringonlaskun ratsastajat ei jätä ketään kylmäksi. Joko siitä ei tosiaan pidä yhtään, tai siitä pitää ihan kympillä. Täytyy sanoa, että nautittuna näin tylsänä maanantai-iltana, aivot narikassa, pidin itse todella paljon. Loistoviihdettä. Mäkelä ohjaa ihan hyvin, ja näyttelijät ovat hyviä. Myös henkilöhahmot ovat harvinaisen hauskoja. Leffa on kyllä toteutustavaltaan niin lähellä amerikkaa, että lähemmäs ei pääse menemättä sinne. No so what, tarvitaanhan tällaisiakin pläjäyksiä. Viihde-elokuvissa (jollainen Esa ja Vesa on henkeen sekä vereen), kuuluu olla räjähdyksiä, ampumista, varkaita, poliiseja, hyvää musiikkia, hauskoja sidekickejä, venäläisiä roistoja ja harrikoita. Kaikkia näitä "toimintaleffan perusaineksia", joita minäkin jossain toisessa mielentilassa kutsuisin kliseiksi, hyödynnetään Esassa ja Vesassa.
Vaikka minäkin olen vakava elokuvaharrastaja, ja pidän useimmiten eniten elokuvallisestikin hyvistä elokuvista, niin välillä täytyy vaihtaa vapaalle ja tuulettaa aivoja. Siihen tarkoitukseen tämä pätkä sopii loistavasti. Älkää siis uskoko pahantahtoisia elitistejä. Esa ja Vesa on hauska elokuva, josta ainakin minä diggasin.
PS: Voi olla, että jonakin toisena päivänä olisin pitänyt leffaa ihan kurana. Onneksi näin sen sopivassa mielentilassa, positiivisia katselukokemuksia ei ikinä voi olla liikaa.
Raato-A
Tykittäjä, 389 arvostelua

Arvosteltu: 24.02.2004
Arvostelun pisteet
Homma menisi juuri ja juuri vitsinä ilman Vesan korneja, surkupianon säestämiä perhetragedioita.
Vesan (Kinnunen) vaimo on lähtenyt minkälie miehen kainaloon. Rouva aikoo lähteä uuden poikaystävänsä kanssa Kreikkaan, joten Vesanhan täytyy tehdä asialle jotakin. Matka Helsinkiin perheen luo saa tuskastuttavia mutkia, kun Vesa lähes liiskaa autollaan jäbän nimeltä Esa (Veijonen). Esa hyppää kyytiin, nappaa poliisit kintereilleen, ja miehet saavat seikkailustaan tietenkin uutta näkökulmaa vaikka ja mihin.
Aleksi Mäkelän uudemmat leffat ovat olleet meikäläisen mielestä ihan letkeää katseltavaa, mutta Esa ja Vesa - auringonlaskun ratsastajat ei oikein sytytä. Ehkäpä leffa olisi kymmenen vuotta sitten ollut hauska, mutta nyt räpellyksessä naurattavat vain ja ainoastaan ne draamakohdat joissa Mäkelä oli ilmeisesti tosissaan. Homma menisi juuri ja juuri vitsinä ilman noita Vesan hillittömän korneja, surkupianon säestämiä perhetragedioita. Paljolti viljelty vintiömäinen huumori ei sekään oikein säväytä - kumma kyllä, kun Mäkelän Vintiöt-sarja kuitenkin naurattaa yhä.
Pläjäys ei vaadi remmiltään paljoa, joten näyttelijöitä ei kovin käy moittiminen. Kinnunen ja Veijonen ovat kyllä ihan passeleita Suomen Butch ja Cassidy-vastineiksi. Vesa Vierikon kaltaisia, täysin aivottomia sivupeesaajia olisi voinut olla enemmänkin. Biisivalintoina on kasa suomirokkia, kuten täkäläiseltä road movielta odottaa kuuluukin. Kamerankäyttö on vauhdikasta, ehkäpä turhankin sekavaa. Suomalaiset kesämaisemat ovat toki lämpimän oloiset.
Niin paljon kuin Esasta ja Vesasta löytyisikin veijarimeininkiä, ainakin tämä katsoja nauraa ihan väärissä kohdin filkkaa. Kymmenen vuoden jälkeen moinen säväyttää korkeintaan campina, jos sellaisenakaan. Joihinkin varmaan kyllä, mutta allekirjoittaneeseen ei tämä nyt vaan uppoa.
Pingutyyppi

2,4% | |
0,0% |
Saman genren leffoja
Driven
Itseään kunnioittava ammattilainen ei koskisi Drivenin tapaiseen käsikirjoitukseen pitkällä tikullakaan.

Eetu Nortiainen 12.09.2001 17:47
Kommentit (20)
Jules WinnfieldKäyttäjä |
06.09.09 klo 01:06
Elokuva on hieno elämys jossa saa nauraa! Kliseinen "kahden maan kansalaista kohtaa" -juoni toimii, vaikka leffassa on joitakin pikku asioita jotka hi... Lue loput
SuodatinpussiKäyttäjä |
29.07.08 klo 00:34
Ei mikään varsinainen laatufilmi, mutta kyllähän tämän kohtuullisena roadmoviena katsoo. Joidenkin mielestä huonolla huumorilla höystetty - saattavat olla oikea... Lue loput
ManigeKäyttäjä |
26.07.08 klo 15:47
Hyvä komedia. Remu tekee ihan mukavan cameo.
![]() mauge |
11.08.06 klo 18:14
Vierikko veti roolinsa ihan improna ja tuloksena yksi suomalaisen elokuvan parhaista hahmoista. Etelä-Suomen kovimman leffan voisi tiivistää näihin sanoihin: ko... Lue loput