Killers of the Flower Moon

(2023)

Elokuvasta

Elokuvan nimi: Killers of the Flower Moon
Genret: , ,
Maat:
Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Killers of the Flower Moon
Valmistusvuosi:2023
Pituus:226 min
Pisteytyksiä: 8
Tarkka arvio: 4.38

1900-luvun alussa öljy vaurastutti Osage-kansaa. Heistä tuli yhden yön aikana yksiä maailman rikkaimmista ihmisistä. Alkuperäiskansan vauraus herätti mielenkiintoa valkoisissa onnenonkijoissa, jotka manipuloivat, kiristivät ja varastivat Osageilta niin paljon kuin kykenivät, kunnes lopulta turvautuivat murhiin. Tositapahtumiin perustuva Killers of the Flower Moon on eeppinen rikos-western-saaga, jossa todellinen rakkaus risteää julman petoksen kanssa. Tarinan keskiössä nähdään Ernest Burkhartin (Leonardo DiCaprio) ja Mollie Kylen (Lily Gladstone) epäsovinnainen rakkaustarina. Elokuvassa nähdään myös Robert De Niro ja Jesse Plemons. Killers of the Flower Moon -elokuvan on ohjannut Oscar-palkittu Martin Scorsese ja se perustuu David Grannin kirjan pohjalta Eric Rothin ja Scorsesen luomaan käsikirjoitukseen.

Arviot

Killers Of The Flower Moonia voi nimittää elokuvatapaukseksi

Scorsesen leffojen fanina herran nimi ohjaajana kiinnostaa aina kun uusi tuotos on ilmestynyt. Lisäksi kun kaksi suosikkinäyttelijääni Leo DiCaprio ja Bob De Niro ovat mukana niin ei tätä voi jättää väliin kestosta huolimatta. Killers Of The Flower Moonia voi nimittää elokuvatapaukseksi, joka perustuu traagiseen tositarinaan. Tarina ei ole missään nimessä miellyttävä eivätkä roolihahmot ole inhimillisiä… […]

Arvosteltu: 25.10.2023

Kommentit & Pisteytykset

harr1v

Scorsesen leffat eivät petä vaikka aina ei voikaan antaa täyttä viittä tähteä kuten ei nytkään. Ilmeenkään värähtämättä Jesse Plemons jatkaa edelleen kovaa suoritusta Clint Eastwoodin tyyliin. Vähemmälle huomiolle helposti jää musiikki joka oli tässä 100% perfetto!

The Man with No Name

4

Vilperi

8/10 ⭐⭐⭐⭐

Heavyjuuseri

8/10

Scorsesen edellisen tapaan tämäkin on rapian tunnin verran liian pitkä, mutta onneksi jälleen taidolla tehty ja ilman kaikkea nykyajan politiikkahöttöä, adhd-sukupolven pauketta ja mekkalointia, multiversumeja ja cinematic universeja, remakeja, rebootteja, jatko-osia, somelle suunnattua provoilua ja typerää supersankarointia. Tuntui harvinaisen hyvältä katsoa vanhan hyvän ajan elokuvaa, jossa on ihan tarina ja hahmojakin.

Mitä noituutta tämä on!?

On muuten melkoisen oireellista, että Hollywoodin kaltaisesta laitoksesta tulee nykyään vuodessa ehkä kaksi tällaista kunnollista ja katsottavaa ei-poliittista leffaa (toinen on Oppenheimer), kun ennen vanhaan vastaavia tuli melkein viikoittain, monesti useampikin samana päivänä.

Pelimies

Taas yksi loistava ja tyylikäs leffa ala Scorsese ja hieman ihmetyttää, kun leffan pituudesta valitettu, vaikka onkin 3 minuuttia lyhyempi kuin The Irishman.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Joku

Killers of the Flower Moon on uskomattoman väkevä ja paikoin lähestulkoon hypnoottinen suoritus ohjaajalegenda Martin Scorseselta. Kun elokuvaa oli kulunut vasta murto-osa niin ei ollut epäilystäkään, etteikö Scorsesella olis edelleenkin homma hallussa. Killers of the Flower Moon on massiivinen western/rikosdraama, joka kertoo synkän tositarinan epäoikeudenmukaisuudesta, rasismista ja ihmisen puhtaasta ahneudesta. Leffa sijoittuu siis 20-luvun Oklahomaan, tarkemmin ottaen Fairfaxiin jota asuttivat Osagit, Amerikan alkuperäiskansaan kuuluvat ihmiset jotka vaurastuivat alueen öljylöydöksien myötä. No siellä missä on öljyä on tietenkin rahaa, ja siellä missä on rahaa on aina haaskalintuja vaanimassa. Tähänkin rahaan valkoisten riistäjien oli mahdollista upottaa paskaiset näppinsä mitä kieroimman juonen kautta. Mennään naimisiin intiaaninaisten kanssa ja tapetaan häikäilemättömästi heidän sukunsa muut mahdolliset perijät, ja tehdään näinollen helvetisti tuohta. Tälläistä kuviota kulisseissa harrastelevaa William Hale -nimistä sutta lampaan vaatteissa esittää Scorsesen luottomies Robert De Niro. Tämän sodasta palaavaa ja kuvioihin sotkeutuvaa sisarenpoikaa puolestaan Leonardo DiCaprio, jonka roolisuoritusta on lytätty useammassa arvostelussa jota olen lukenut, mitä en voi kyllä käsittää. DiCaprio vetää elokuvassa nimittäin sen verran moniulotteisen roolin erittäin sujuvasti, etten voi kun ihmetellä mitä elokuvaa nämä arvostelijat on katselleet. Äärimmäisen vahva on myös DiCaprion hahmon kanssa avioon astuvaa intiaaninaista Mollieta esittävä Lily Gladstone. Oikeastaan hänen roolinsa oli kenties se koko elokuvan väkevin. Alun pienestä epäilyksestä huolimatta toiveikas nainen joka saa sitten kokea suoranaisen helvetin lähisukunsa menettämisen sekä jatkuvasti kiristyvän paranoian muodossa. Scorsese rakenteleekin hienosti jännitettä siinä, miten silmukkaa alkaa kiristyä vähitellen päähenkilöiden ympärille. Otteessaan pitävää tarinaa säestää hieno score sekä upea kuvaus. Leffa on moninpaikoin maalauksellisen kauniisti kuvattu. Edes kolmen ja puolen tunnin kesto ei tunnu ainakaan itselleni mitenkään perustelemattomalta. Oikeastaan leffa tuntui katsoessa enemmänkin parin tunnin filmiltä. Niin hyvin sen tarina ja hahmot imee katsojan mukaansa. Etenkin itselle true crime -juttujen ystävänä elokuvan tarina oli erittäin kiehtova ja mielenkiintoinen. Sekä ennenkaikkea sellainen joka on syytäkin entistä enemmän tuoda ihmisten tietouteen. Ilmeisesti tämäkin on vähän niitä aiheita, joista ei edes jenkkien historiantunneilla kovasti keskustella. Alkuperäiskansojen sorto on kuitenkin taannut monille jenkkiläisille mahtisuvuille elatuksen ihan näihin päiviin saakka, erilaisten öljy-yhtiöiden ynnä muiden muodossa. Asuminen ja luonnonvaroista hyötyminen suoraan sanoen ryöstetyillä mailla lienee aiheena melkoinen ampiaispesä, johon on nyt onneksi tapauksesta kertovan kirjan lisäksi myös loisteliaan elokuvan muodossa sohaistu jälleen isolla kepillä!

Nykypäivän normikatsojalle Killers of the Flower Moon on aivan taatusti liian kova pala purtavaksi. Tässä ei ole sitä jatkuvaa virikettä ja tapahtumaa räjähdyksien tai koheloivan toiminnan muodossa. Sen sijaan vanhanliiton elokuvan ystävälle Scorsese toimittaa sellaisen herkkupalan joka kyllä palkitsee kärsivällisen katsojansa. Tämä on aitoa, tärkeitä aiheita käsittelevää mestarillista elokuvaa jonka kaltaista soisi enemmänkin näkevän nykyään. Toivossa on hyvä elää. Killers of the Flower Moon tulee taatusti katsottua myöhemmin uudestaan ja uudestaan. Se liittyy Scorsesen klassikkoteosten seuraan, vaikkei miehen älyttömän kovatasoisessa filmografiassa ihan kärkileffoihin mahdukaan. Lähestulkoon täysosuma on kyseessä joka tapauksessa ja mielestäni vuoden paras

Haahuilija

Loistava leffa!! 🤩 Ehdottomasti vuoden parhaimmistoa!

Lisää luettavaa