Kaiken teoria

(2014)

Elokuvasta

Elokuvan nimi: Kaiken teoria
Genret:
Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:The Theory of Everything
Valmistusvuosi:2014
Pituus:123 min
Pisteytyksiä: 133
Tarkka arvio: 3.64

Kaiken teoria kertoo yhdestä maailman merkittävimmistä ajattelijoista, edesmenneestä astrofyysikko Stephen Hawkingista. Se on myös tarina kahdesta ihmisestä, joiden rakkaus oli kyllin väkevää uhmaamaan kovintakin kohtaloa.

Vuonna 1963 maineikkaan Cambridgen yliopiston lahjakas kosmologian opiskelija Stephen (Eddie Redmayne, Les Misérables, My Week with Marilyn) etenee tiedemaailmassa pitkin harppauksin. Stephenin oma maailma mullistuu kun hän rakastuu humanistiin, kirjallisuustieteitä opiskelevaan Jane Wildeen (Felicity Jones, The Invisible Woman – Kielletty rakkaus).

Järkytyksekseen Stephen saa kuitenkin vain 21-vuotiaana kuulla kärsivänsä harvinaisesta motoneuronisairaudesta. Edetessään se tulee lamauttamaan hänen raajansa, rappeuttamaan hänen lihaksensa ja viemään puhekyvyn. Elinaikaa hänellä ennustetaan olevan jäljellä korkeintaan kaksi vuotta.

Janen rakkaus ja määrätietoisuus eivät järky vaan pari menee vihille ja perustaa perheen. Tuoreen vaimonsa tukemana Stephen ei suostu alistumaan kohtaloonsa. Jane kannustaa häntä tekemään loppuun väitöskirjansa, jossa on mukana hänen teoriansa universumin synnystä. Stephen käynnistää kunnianhimoisimman tutkimushankkeensa, jossa keskitytään juuri siihen, mitä hänellä on kovin vähän jäljellä – aikaan.

Miehensä tavoitellessa läpimurtoa tutkimuksessa perheen arkea kannatteleva Jane joutuu kohtaamaan oman jaksamisensa rajat. Vastoinkäymisten kautta he tulevat yhdessä saavuttaneeksi enemmän kuin mistä olisivat koskaan uskaltaneet edes uneksia.

Elokuva perustuu Jane Hawkingin kirjoittamiin muistelmiin Travelling to Infinity: My Life with Stephen.

Arviot

Enemmän käytäntöä kahden ihmisen pitkästä ja haastavasta suhteesta kuin teoriaa Hawkingista, saati kaikesta.

Mies ja rullatuoli. Robottimainen ääni. Moni lapsikin tunnistaa Stephen Hawkingin hahmon. Rillit huurussa -sarjassa vierailleeksi fyysikoksi, jossei muuksi. Sen sijaan tuon Lou Gehrigin tautia sairastavan ja sen kaikki elinaikaodotteet ”päihittäneen” kolmen lapsen isän taustoista tiedetään paljon vähemmän. Jo siksi on hyvä, että Kaiken teoria on olemassa. Kaiken teoria pohjaa tarinansa Hawkingin ensimmäisen vaimon kirjoittamaan kirjaan. […]

Arvosteltu: 22.02.2015

Kommentit & Pisteytykset

Mustaoinas
Termis85
sloth
lenny
barros
norman_bates
Arwin
Also Starring
Hanhihannu
ratisti
korkkinado
Beer Master
epee
cronenberger
Punakuu
UltimateJT
Miliisi
Niklas K.
Nimetön
TeeP
Sgt.Rane
rise_above_hate
Elmo000
Lorcan
M16
Etana
K@ltsu
Dickey
Linkous
Pertsa69
Limet
henna183
Dainis Kula

Lisää luettavaa