Aronofskyn Nooa-tulkinta ei miellytä uskovia

Ohjaaja Darren Aronofskyn (Black Swan, The Wrestler - Painija) Nooan arkki -raina Noah on joutunut toistamiseen vastatuuleen. Leffan kuvauksien aikaan Sandy-hurrikaani teki tuhoja sen suurikokoisille lavasteille ja nyt elokuva on joutunut uskonnollisten ryhmien mielipiteiden ristiaallokkoon. The Hollywood Reporter kertoo Aronofskyn uutuuselokuvan herättäneen mm. juutalaisista ja kristityistä koostuvissa koekatsojaryhmissä paljon närää.

Russell Crowen tähdittämä Noah on Aronofskyn ensimmäinen suurprojekti 125 miljoonan dollarin budjetillaan. Samalla se on yksi suurimmista Raamattu-aiheisista elokuvista sitten Mel Gibsonin The Passion of the Christin vuodelta 2004. Gibsonin Jeesus-rainan budjetti oli vain 30 miljoonaa dollaria, mutta Noah-tarina vaatii toisaalta hyvin erilaiset puitteet vedenpaisumuksineen kaikkineen.

Aronofsky laati ennen Noahin kuvauksia tarinasta sarjakuvaromaanin, jotta hänen ja elokuvan toisen käsikirjoittaja Ari Handelin perinteisistä Nooa-kuvauksista poikkeavat näkemyksensä tulisivat ajoissa hyvin esille. Hitflix-sivuston mukaan heidän näkemystään on vaikea kytkeä kenenkään uskontoon, mutta kumotessaan kunnioitettuja kuvia tämä versio saattaa olla kuviteltua vahvempi. Elokuvan on kerrottu käsittelevän päähenkilöään paljon muunakin kuin vain arkin rakentaneena jätkänä.

Noahin tuotantoyhtiö Paramount Pictures on koeyleisön antaman palautteen takia helisemässä, sillä se ei halua karkottaa uskovia katsojia lippuluukuilta. Pelkästään kristittyjä on Yhdysvalloissa kuitenkin PewResearch -tutkimusyhtiön mukaan liki 80% koko aikuisväestöstä. Paramountin harmiksi Aronofsky, joka ei enää ole mikään tuntemattomuus alallaan, on määrätietoinen näkemyksensä suhteen.

- Darrenia ei ole luotu tekemään studioelokuvia. Hän ei välitä Paramountin mielipiteestä, toteaa The Hollywood Reporterille asemansa vuoksi nimettömänä lausunnon antanut lähde. Jos kaikkia osapuolia tyydyttävä versio elokuvasta saadaan leikatuksi, sen on määrä olla ensi-illassa ensi vuonna.


Kuva: Niko Tavernise/ © 2012 Paramount Pictures

Z.E 16.10.2013 klo 18:01

Uusimmat uutiset

Viruspelko sulkee leffateattereita ja huvipuistoja

Suomessa vastaaviin toimiin ei ole vielä ryhdytty.

R. Isoviita

Muistatko vuoden 2003 Hulk-tähden? Kehittelee elämäkertaelokuvaa

Eric Bana aikoo toimia kameran molemmin puolin.

R. Isoviita

Netflix laajentaa listauksiaan

Kuumat nimekkeet paremmin esille.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...