Painajainen Elm Streetillä 4: Unien valtias
- 1988
- Renny Harlin
- Brian Helgeland, Jim Wheat, Ken Wheat
- Pääosissa:
- Alice Wilcox, Danny Hassel, Ken Sagoes, Robert Englund, Rodney Eastman, Tuesday Knight
- englanti
- Pituus:
- 99 min
- Genret:
- Kauhu
- Elokuvasarja:
- Painajainen Elm Streetillä, Painajainen Elm Streetillä 2: Freddyn kosto, Painajainen Elm Streetillä 3: Unien soturit, Painajainen Elm Streetillä 4: Unien valtias, Painajainen Elm Streetillä 5: Painajaisten lapsi, Painajainen Elm Streetillä 6: Freddyn kuolema, Painajainen Elm Streetillä 7: Uusi painajainen
Suomalainen Hollywood-ohjaaja Renny Harlin tekee Painajainen Elm Streetillä 4: Unien valtiaassa ehkäpä yhden uransa harvoista kohokohdista. Harlin on hyvin keskittänyt tarinan itse murhaaja Freddy Kruegeriin.
Lähtökohdat ovat hyvät. Freddy ottaa kohteekseen ujon Alicen, jota kukaan ei taaskaan usko ja he saavat itse kokea Freddyn kynsien voiman. Niinpä niin teinejä alkaa taas kuolla kupsahtaa yksi toisensa jälkeen. Freddy tavalliseen tapaansa heittelee one-linereita ja tekee ällöttävän näköisiä murhia.
Painajainen Elm Streetillä 4 oli nuoren Alice Wilcoxin filmi-debyytti ja Renny Harlin ohjasi kolmanneksi parhaan elokuvansa (parhaita olivat Die Hard 2 ja Cliffhanger). Teininäyttelijät eivät tässä osassa ole niin hyviä kuin kolmososassa, eihän Kristeninkään näyttelijä enää ole edes kolmosessa näytellyt Patricia Arquette, mutta parhaan suorituksen tekee kuitenkin ilmiömäinen Robert Englund. Nelososa on mielestäni pelastaa paljon Elm Streettien maineen surkealta kolmososalta, tiedän että se oli suosittu, mutta omasta mielestäni juoni oli niin saamarin tökerö. Tällä kertaa Rennyn tapaan elokuvaan ei ole laitettu perinteisiä viittauksia Suomeen.
Tämän leffan DVD-lätyssä ei riitä kyllä paljon ekstroja, mitä nyt normaalisti ja traileri, mutta jos näet tämän elokuvan alelaarissa alle kympillä niin suosittelen lämpimästi ostamaan, vaikka ihan vaan Rennyn takia.
nimimerkki: FilmSanteri
Arvostelija
FilmSanteri
Vieras
Suomalainen, yliarvostettu ohjaaja Renny Harlin on neljännen Freddy-elokuvan puikoissa, jossa on mukana kolmosesta henkiin jääneet nuoret. Kristen ei vieläkään usko, että Freddy on kuollut ja vetääkin vanhat unitaistelijakaverinsa mukaan uniinsa. Muut eivät usko Freddyn olevan elossa mutta Kristen sataprosenttisen varma, että pirullinen ukko odottaa unissa vanhoja kavereitansa, eikä hänellä ole mukavia asioita mielessä. Freddy on palanut tappaakseen vanhat ystävykset sekä saalistaen uusia sieluja.
Freddy-sarjan neljäsosa on saanut Suomessa kulttiaseman juuri Renny Harlinin takia. Itse en kylläkään tajua, mistä Harlinin suosio oikein on. Eihän ukko ole tehnyt kuin pari hyvää leffaa ja muut ovat surkeata tasoa, siis mistä kohu? No, ehkäpä Nightmare on Elm Street 4 kuuluukin Harlinin parhaimpiin töihinsä, muttei se silti yllä ykkösen tai kolmosen tasolle (seitsemättä osaa en ole vielä nähnyt). Tosin nelososa tarjoaa muutaman loistokohtauksen, esim. Freddy rannalla. Sekä Freddyltä löytyy enemmän hauskoja one-linereita, jotka todellakin ovat hauskoja. Mutta jälleen kerran hahmot jäävät taka-alalle, lukuun ottamatta Robert Englundia. Samat hahmot kuin kolmosessa, ovat yhä aika surkeita ja vieläpä Kristenin näyttelijä ehti vaihtua tähän osaan mennessä, eikä hänkään suoriudu kunnolla. Mutta eipä tämä kauan ala haittaamaan, kun porukkaa kuolee kaatamalla.
Robert Englund on vieläkin sarjan sielu ja henki, ja ilman häntä ei olisi Freddy-elokuvia. Ja eikö näitä elokuvia katsota juuri hänen takia? Nimittäin jos kauhua hakee, niin sitä saa hakea muualta. Freddy-elokuvat on pelkästään teinikauhupätkiä, jotka eivät pysty pelottelemaan kuin niitä, jotka eivät katso pelottavia kauhupätkiä. Toki pari pelottavaa hetkeä leffoista löytyy, mutta silti leffojen suosio riippuu Englundista. Englund on Freddy, ja Freddy ei olisi Freddy ilman Englundia.
Nigtmare on Elm Street 4 kuuluu Freddy-sarjan parhaimmistoon, muttei ole se paras. Pienenä triviana sanottakoon, että juuri tämä neljäsosa oli Freddy-elokuvien tuottoisin, ja tämä ei johtunut Harlinista.
Freddy on kuollut ja kuopattu. Edellisestä osasta selvinneet Kristen(Tuesday Knight), Kincaid(Ken Sagoes) ja Joey(Rodney Eastman) viettävät nyt normaalia elämään, mutta Kristenilla on edelleen tapana vetää heidät mukaan uniinsa. Kristen on ruvennut muutenkin epäilemään Freddyn kuolemaa. Hän näkee ihme unia, mutta pojat eivät usko hnätä(yllätys, yllätys!). Eräänä yönä Kincaid päätyy kumminkin omituiseen uneen ja herättää Freddyn vahingossa. Tapa on sangen erikoinen, mutta sopii Freddyyn. Freddy pääsee mellastamaan vanhojen tuttujen luokse, mutta pian ne loppuvat ja hänen täytyy saada uutta lihaa...
"How sweet fresh meat!"
Painajainen Elm Streetillä 4 on ensimmäinen elokuva, joka näyttää alkuteksteissä "Robert Englund in" Tämä voi olla vain hyvä merkki, koska se osoittaa, että Freddylle annetaan nyt uskomattoman paljon tilaa ja on itse elokuvan sydän. Harlin on siis tajunnut miten tärkeä Freddy on.
Näyttelijöistä Kristenin edellinen tulkitsija Patricia Arquette on vaihdettu ja tämä suututtaa uskomattomasti. Neiti teki hienon työn osa kolmosessa ja nyt häntä ei saatu edes neloseen. Mikä liene ollut syynä. Tässä osassa sankarittaren rooli siirtyy kumminkin Lisa Wilcoxin hahmolle Alicelle. Leffan alussa Alice nähdään hiljaisena tyttönä, mutta kokee täyden muodonmuutoksen lopussa. Kiinnostavammaksi hahmoksi nousee kumminkin hänen veljensä, kung-futa harrastava Rick.
Harlin oli palkattu extrojen mukaan kiireellä tähän leffaan ja lankoja nykivillä kihoilla ei tahtonut mennä kaaliin miksi tämä "omituinen" suomalainen ohjaaja palkattiin tekemään kauhuleffaa. Renny näytti kumminkin mitä hän oli ajatellut ja tuottajat miettivät: "Hei tämä saattaa toimia!" Ja kyllä se toimikin. Ohjaus ei ole yhtä hyvää kuin edellisen osa, mutta läheltä liippaa. Freddyn herääminen on kyllä aika hyvä idea. Joidenkin kohtausten visuaalinen puolikin mukavaa katsottavaa. Varsinkin "Freddy luokassa" kohtaus. Elokuvan ruumislaskurikin näyttää ihan mukavaa lukemaa. Ettei olisi ihan sarjan korkein...
Robert Englund ei saanut olla kuvausten aikana rauhassa vaan kuvauspaikalla virtasi järjetön määrä faneja, jotka halusivat nähdä vilauksenkin kauhun ikonista. Kun verrataan sarjoihin niin Englund alkaa juuri nyt viljellä niitä ilkikurisia ja mustaa huumoria pursuavia vitsejä. Harlin oli varmaan ensimmäinen ohjaaja, joka ymmärsi miten cool hahmo Freddy on. "Kuin James Bond, mutta tykkää tappaa ihmisiä." Freddylle on annettu tästä johtuen aivan uskomattomia kohtauksia. Freddy rannalla, Freddy luokassa, Freddy kirkossa, Freddy syömässä "lihapullaa"
Painajainen Elm Streetillä 4 on hyvä lisä sarjaan eikä todellakaan mikään häpeä, kuten osa 2. Homma sujuu kaikilta osapuolilta, mutta visuaalinen puoli ei nyt vain ole yhtä komea kuin kolmosessa. Miljöökin on vaihtunut takaisin turvalliseen koululaisympäristöön. Se tuntuu jotenkin oudolta mielisairaalan jälkeen. Tuesday Knightkaan ei pysty näyttelemään Alicen roolia samanlaisella tavalla kuin Arquette. Muuten tämä on kyllä toimiva horroripläjäys ja arvojräjestyksessä sanoisin kolmanneksi tai neljänneksi paras Elm Street-leffa. Jatkaa hyvin kolmosesta, mutta minkälainen pudotus onkaan vitonen, jota ovat monet kehuneet heikoimmaksi lenkiksi.
No, sehän nähdään.
Suomenpoika Renny Harlin astui legendaarisen Elm Street-sarjan neljännen osan ohjaajapallille ja hoitaa hommansa erinomaisesti tässä sarjansa toiseksi parhaassa osassa. Paras on tietenkin ensimmäinen.
Harlin oli mukana laatimassa myös elokuvan käsikirjoitusta. Rennyn ideoita olivat mm. se, että Freddy herää eloon koiran kusesta. Lisäksi Freddy laukoo enemmän vitsejä ja on muutenkin hauskempi hahmo kuin aikaisemmin.
Juoni: Edellisestä osasta hengissä selvinneet Kristen (Knight), Joey (Eastman) ja Kincaid (Sagoes) saavat nopeasti elokuvan aikana surmansa jolloin Kristenin paras kaveri Alice (Wilcox) päättää käydä taisteluun Freddy Kruegeria (Englund) vastaan. Kuten lukijat jo varmaan huomavaat juoni ei ole hääppöinen ja se onkin elokuvan vika. PES4 on yllätyksetön elokuva ja muutamat elokuvan hahmoista ovat täysin turhia ja ärsyttäviä.
Näyttelijät ovat poikkeuksellisen hyviä ja etenkin Alicea näyttelevä Lisa Wilcox on oikein taitava. Koko shown varastaa tietenki itse herra Krueger. Elokuvan tehosteet ovat hienoja ja erittäin mielikuvituksellisia. Hienoin kohtaus on alussa jossa Freddy herää eloon.
Yhteenveto: Painajainen Elm Streetillä on onnistunut kauhuelokuva jossa on hyviä näyttelijöitä, hienoja tehosteita ja hyvä ohjaaja. Tämä on toiseksi paras Elm Street ja toiseksi paras Renny Harlin -elokuva (paras on Vankila). Tämä on loistavaa viihdettä!
nimimerkki: Ash