Hitman (2007)
- Tuotantovuosi:
- 2007
- Xavier Gens
- Pääosissa:
- Dougray Scott, Henry Ian Cusick, Olga Kurylenko, Robert Knepper, Timothy Olyphant, Ulrich Thomsen
- Ranska, USA
- Pituus:
- 100 min
- Genret:
- Toiminta, Trilleri
Jokainenhan tuntee Hitman-pelisarjan. Nyt siitäkin pelistä on tehty elokuva ja pakkohan se oli katsoa. Pelin tarkoitus on tappaa ihmisiä, niin kuin elokvuassakin. Elikkä elokuva on tyypillinen aivot narikkaan -elokuva. Muitakin huonoja puolia on, sillä elokuvan päärooliin valittiin kivikasvo Timothy Olyphant. Muita näyttelijöitä ovat Robert "Pako" Knepper ja Dougray Scott.
Agentti 47 kuuluu järjestöön nimeltä organisaatio. Organisaation tehtävä on tapaa pahat ihmiset. Agentti 47 lähetetään tappaamaan Venäjän presidentti. Tehtävä kumminkin epäonnistuu, sillä organisaatio pettää hänet ja jättää hänet uhrattavaksi. Siitä asti agentti 47 vaatii kostoa ja alkaa yksin sotimaan organisaatiota vastaan. Agentti 47 ja organisaation välinen sota vaatii paljon uhreja, muun muassa Venäjän presidentin ja hänen veljensä. Elokuva on välillä aika mielenkiintoinen, mutta vain hetken ajan.
Kyllähän elokuvassa jotkin asiat onnistuivat. FSB:n agenttia Juri Marklovia näytellyt Pako sarjasta tuttu Robert Knepper onnistuu roolissaan hyvin. Hän on ainoita jotka ovat valmistautuneita elokuvaan, sillä hän kuulostaa aivan oikealta venäläiseltä. Timothy Olyphant oli ennen tätä elokuvaa näytellyt Die Hard 4.0:n pahista Thomas Gabrielia. Tämänkin elokuvan hän vetää itselleen tyypisellä tavalla, eli yksi ilme kasvoillaan koko elokvuan ajan. Juontakin olisi voitu miettiä hiukan tarkempaan. Elikkä jos jokaista osa-aluetta olisi mietitty tarkempaan, olisi Hitman-pelisarja saanut arvoisensa elokuvan. Elokuva on tyypillinen aivot narikkaan -elokuva jonka voi katsoa viikonloppuna jos muuta tekemistä ole, mutta ei se montaa katselu kertaa kestä.
Kauanhan tätä oltiin jo suunniteltu ja odotettu, Hitman pelisarjaan perustuvaa elokuvaa nimittäin. Itse näin leffan trailerin jo viime vuoden puolella ja pakkohan se oli sitten katsastaa itse leffakin.
Hitmanin, eli agentti 47:n roolin valittiin melko yllättäen Timothy Olyphant. Itse olin hänet aikaisemmin nähnyt vain Die Hard 4.0:ssa pahis Thomas Gabrielina, jossa Olyphant ei onnistunut oikein vakuuttamaan, mutta odotin silti tältä leffalta paljon enemmän.
Agentti 47 kuuluu "organisaatioon" joka kouluttaa orpolapsia valioluokan tappajiksi. Agentti 47 on organisaation paras tappaja, joka kuitenkin epäonnistuu eräässä tehtävässä, jonka kautta hän onnistuu sekaantumaan salaliittoon, jossa on mukana jopa itse venäjän presidentti. Tämän takia hän saa peräänsä Interpolit, FSB:t sun muut huippu tiedustelupalvelut.
Hitman ei onnistu vakuuttamaan kunnolla. Onhan siinä jossain määrin hyviä räiskintä-, tappelu- ja takaa-ajo -kohtauksia, mutta ei sitten mitään muuta. Ainoa valopilkku näyttelijöiden listassa on Pako-sarjastakin tunnettu Robert Knepper. Hän onnistuu roolissaan FSB:n salaliittoagentti Juri Marklovina hienosti. Knepperiltä irtoaa hyviä kommentteja useaan kertaan leffan aikana. Muut näyttelijät eivät vakuuta. Olyphant selviytyy kohtalaisesti Agentti 47:n roolista, mutta ilmeitä tai hauskoja kommentteja ei tältä kivinaamalta juurikaan irtoa.
Hitman olisi voinut olla niin paljon enemmän, mutta ei. Näyttelijät olisi pitänyt valita huolellisemmin, esimerkiksi Jason Statham tai Vin Diesel sopisivat paljon paremmin pääosaan. Leffa jää pelkäksi aivot narikkaan räiskintä- ja äijäleffaksi, kun siitä oltaisiin voitu saada jännittävä ja hieno elokuva pienellä panostuksella.
Hitman-elokuva perustuu huippusuosion saaneeseen samanimiseen tietokonepeliin. Pelissä pelataan palkkamurhaajalla nimeltä "Agentti 47", ja tarkoituksena on luonnollisesti tappaa. Pelistä tehty elokuva "Hitman" pyörii myös samalla kaavalla. Pääosan, eli agentti 47:n esittäjäksi, tulikin yllättävä nimi: Timothy Olyphant. Itse olen Olyphantin nähnyt Die Hard 4.0:ssa, ja Deadwood-televisiosarjassa. Olyphantin roolisuoritus pysyy siinä keskitasolla -samoin kuin koko elokuvakin: ei mitään surkeaa, mutta ei myös mitään täydellistäkään.
Maailmassa on virasto nimeltä "Organisaatio". Tämä kyseinen virasto kouluttaa salamurhaajia, jotka ollaan valittu jo lapsina. He ovat kaljuja, viivakoodeilla merkittyjä. Heillä ei ole nimiä, vain numeroita. He ovat geenimanipuloituja ja erittäin tappavia. Elokuvassa seurataan yhtä tappajaa - Agentti 47:aa - joka on muita tappavampi. Hän on tappanut satoja stragetisia kohteita ympäri maapalloa. Kuitenkin yhden keikan epäonnistuttua, agentti 47 vedetään mukaan kieroihin salaliittotaisteluihin ja kansainvälisiin valtapeleihin. Hänestä tulee kohde ja hänen täytyy paeta ja selvittää kuka petti hänet.
Hitman onnistuu olemaan paikoin erittäin jännitävä ja mielenkiintoinen, ja näin olleen myös hyvin maittavaa katseltavaa. Kuitenkin loppua kohti tahti alkaa hiipumaan. Hitman jää kuin jääkin tavalliseksi räiskintää pursuavaksi toimintarainaksi. Timohty Olyphant on ihan kohtalainen valinta. Hän sopii jokseenkiin roolinsa, mutta välillä saa pienet epäilykset nousemaan. Onneksi tämän agentti 47:n rooli on sen verran vähäilmeinen, että Olyphant sopii siihen hyvin.
Hitmanissa on myös pari muuta mainittavaa näyttelijää. Esimerkiksi agentti 47:aa kauan jäljittänyt poliisi Mike Whittier, jota näyttelee Dougray Scott. Scott on myös perustasoa. Hän tekee sen mitä vaadittiin, ja pysyi omalla tasollaan. Yksi näyttelijä erottuu kuitenkin joukosta. Nimittäin Pako-sarjasta kuuluisuuten ponnahtanut Robert "T-Bag" Knepper. Knepper esittää Venäjän salaisen poliisin FSB:n kieroa agenttia Juri Marklovia. Kehuttuvaa löytyy Knepperin roolisuorituksesta, samoin myös valmistautumista. On hienoa kuulla Knepperin puhuvan elokuvassa venäläisellä korostuksella. Muut näyttelijät ovat keskitasoa, jotkut vähän alempana.
Hitman oli pieni pettymys. Itse odotin tältä elokuvalta hiukan enemmän. Yksi pieni, harmittava seikka on elokuva pituus. Hitman jää liian lyhyeksi kestäessään vain vajaat puolitoistatuntia. Samoin myös juonessa on pientä huomautettavaa. Motiivit jäävät yleensäkin koko tarinassa hiukan epäselviksi. Niitä ollaankin koitettu paikata järisyttävällä toiminalla. Räiskintää ja väkivaltaista aksöniä tosiaankiin piisaa. Hitmanistä kuitenkin huomaa ranskalaisen ohjaaja Xavier Gensin kokemattomuuden. Toimintaan panostetaan likaa, muut seikat jäävät puolivalmiiksi. Yksi pieni asia saa pientä plussaa. Nimittäin kameroiden sijoitus elokuvassa. Elokuvassa kuvataan usein päähahmoa takaa - tai ylhäältä, millä yritetään jäljitellä Hitman-tietokonepeleistä tuttua tunnelmaa.
Loppujen lopuksi Hitman on äijämäistä toimintaa pursuava toimintaraina, joka ei yllä keskitasoa paremmaksi. Kestää kuitenkin muutaman katselukerran, ja on mukavaa illan vietettä jos muistaa jättää ensin aivonsa sinne kuuluisaan narikkaan.
Videopelien pohjalta tehdyt elokuvat ovat olleet yleensä melkoista kuraa, mutta toissavuoden Silent Hill rikkoi pintaa olemalla suhteellisen onnistunut päivitys pelistä elokuvaksi. Agentti 47 aka Hitman-elokuvaversiota alettiin suunnittelemaan melkein heti ensimmäisen pelin ilmestymisen jälkeen vuonna 2000. Jason Statham kieltäytyi roolista heti, jonka jälkeen Vin Diesel oli seuraaja, mutta Dieselin kiiret jättivät hänetkin pois laskuista, joten lopulta 47-rooliin asteli Timothy Olyphant. Ohjauksesta vastaa Ranskalainen Xavier Gens, jolle Hitman on ensimmäinen suurempi elokuva ja rahoittajana toimii Luc Besson, joka tätä nykyä toimii pelkän tuottajan hommissa.
Interpolin Agentilla Mike Whittierillä (Scott) on pitänyt kiirettä muutaman viimeisen vuoden, kun salaperäinen salamurhavyyhti on pistänyt vipinää kinttuihin. Samoilla apajilla liikkuu myös Venäjän salaisen palvelun agentti Yuri Marklov (Knepper). Tapausten päätekijänä toimii uskonnollisen salaliiton luoma mies, jolla on vain numero 47 niskassaan (Olyphant). Hän on päästämässä erästä venäläistä korkea-arvoista politiikkoa Mikhail Belicoffia (Thomsen) hengestään. Tapaukselle löytyy silminnäkijänainen nimeltään Nika (Kurylenko), jonka 47 pitäisi päästää päiviltä, mutta pian 47 joutuukin itse kohteeksi tekemästään murhasta.
Hitman on ihan viihdyttävä toimintamysteeri elokuva, mutta jää kuitenkin loppupeleissä keskinkertaiseksi viihteeksi. Alussa lyödään kysymyksiä pintaan kovalla vauhdilla, joihin sitten vastataan vieläkin kovemalla ryminällä. Agentti 47 hoitaa tässäkin strategisia tehtäviään melkein yhtä tyylikkäästi kuin peleissäkin, mutta valitetavasti loppua kohden tarina muuttuu vain pelkäksi tavanomaiseksi, mutta onneksi R-ratingilla varustetuksi toimintaelokuvaksi. Xavier Gens osaa luoda muutamia visuaalisen hienoja toimintakohtauksia, mutta sudenkuoppia löytyy hieman liikaa joihin kokonaisuus on vaara pudota.
Hitmanin tapahtumapaikat tuovat mukavan tuulahduksen ainaiseen Amerikkaan, kun tällä kerralla seikkaillaan Venäjän ja Turkin välimaastossa. Käsikirjoittaja Skip Woods on kynäillyt Agentti 47 -tarinasta pelien henkeä tavoittelevan mysteerin, jonka ideasta tulee kuitenkin liikaa mieleen viime vuoden Mark Wahlbergin tähdittämä Shooter. Kummankin elokuvan päähenkilöt päästelevät ihmisiä päiviltä, mutta sitten alkaa askaruttaa, että miksi. Timothty Olyphant tekee 47-roolissa ihan kelpoista työtä, vaikka uhkaavuutta olisi voinut olla enemmänkin. Robert "T-Bag" Knepper ja Dougray Scott ovat varmalla rutiinilla ajojahdissa mukana, mutta pahiksen rooliin satsattu Ulrich Thomsen jää pelkäksi statistiksi.
Kokonaisuutena Hitman on kelvollinen videopelifilmatisointi tanskalaisesta Hitman-pelistä ja sujuva toimintrilleriviihdyke, muttei missään vaiheessa keskitasoa parempaa sellaista. Ai niin se elokuvan hupaisin kohtaus. Kun 47 hyppää hotellissa seuraavaan huoneeseen, jossa hän näkee kun pari poikaa pelaa pleikkaria, jossa mustiin pukeutunut mies tähtää kiväärillä talon katolta ja pojat jähmettyvät paikalleen nähdessään oikean agentti 47:n.
nimimerkki: andy