Fahrenheit 9/11 (2004)

Michael Mooren ohjaama kohudokumentti ruotii ankaralla kädellä USA:n kehitystä ja asemaa presidentti George W. Bushin toimintakauden aikana. Moore paljastaa Bushin ja bin Ladenin perheen kytkökset sekä syyt USA:n Irakin sotaan kohtalokkaan terrori-iskun jälkeen syyskuussa 2001.
- Genret:
- Dokumentti
- Valmistusvuosi:
- 2004
- Pituus:
- 122 min
- Ohjaajat:
- Michael Moore
- Käsikirjoittajat:
- Michael Moore
- Pääosanäyttelijät:
- George W. Bush, Michael Moore
- Maat:
- USA
- Kielet:
- englanti, arabia
Kommentit
Uytp7
Tähtääjä
26.08.18 klo 14:18
Moore provoaa ja öyhkää, mutta tarkistuksen perusteella joihinkin faktoihin mies on myös törmännyt. Ohjaajan tyylistä joko pitää tahi ei, kovin tasapuolinen, saati sitten objektiivinen Moore ei edelleenkään edes yritä olla. Massasta erottuva dokumentti kumminkin ja kyllähän mies tunteiden herättelyn sekä rytmityksen osaa. Ja merkittäviä asioita nostetaan esille eikä nuoremman Bushin sekä Irakin sodan kritisoimisessa voi mennä temaattisesti pieleen.
öhman
Käyttäjä
23.04.16 klo 13:55
En voi sille mitään mutta Michael Mooren olemuksessa on jotain käsittämättömän rasittavaa. Hän on täysin puhdas oman asiansa demagogi, joka esiintyy jonain totuuden ylimpänä profeettana. Valitettavasti Mooren kertomat totuudet ovat varsin yksipuolisia. Häntä ei tunnu myöskään haittaavaan valheitten sekoittaminen "ultimaattiseen totuuteen". Hän ikään kuin esittää Saddam Husseinin Irakin jonain sosialidemokraattisena hyvinvointivaltiona, jossa meno oli kuin Olof Palmen Ruotsissa, kunnes ilkeät anglo-imperialistit pilaavat kaiken onnen. Viis siitä miten tavallisia kansalaisia ja eritoten kurdeja maassa kohdeltiin ... En siis haluaisi puolustaa Bushin ja Tony Blairin toimia Irakissa, mutta lähtökohtaisesti U.K:n ja U.S.A:n hallintojen esittäminen Saddamia suurempina rikollisina on väärin. Positiivista elokuvassa toki on ainakin kolme asiaa: Siinä kuvataan Saudi-Arabian öljymahdin korruptoiva vaikutus lännessä, kriittinen suhtautuminen median pelonlietsontaan ja tavallisten sotilaitten perheiden kuvaaminen. Tosin tuntuu kuin Moore käyttäisi elokuvassa poikansa menettäneen äidin surua omien tarkoitusperiensä ajamiseksi, mutta menettämisen suru on todellista ja sai itsellenikin palan kurkkuun. Suosittelen siis suhtautumaan niin vasemmisto/oikeisto kuin liberaali/konservatiivi propagandaan varauksella ja suosittelen ottamaan selvää elokuvassa esiintyvistä asiavirheistä vaikkapa Wikipediasta.
HAL9000
Käyttäjä
01.04.16 klo 18:07
Moore onnistuu tekemään dokumentistaan hämmästyttävän komediallisen, melkeinpä farssin (muista bongata Bonanza remix!). Muutaman vuoden Yhdysvallat pärjäsi ilman ideologista vihollista Neuvostoliiton tultua tiensä päähän. Jotain oli saatava tilalle. Kommunismin tilalle tuli islamilainen terrorismi. Maassa alkoi 50-luvun kommunismihysterian kaltainen terrorismihysteria. Ja miten Irak siihen liittyi? Ei mitenkään, mutta johonkin se hysteria piti purkaa, ja Irak oli hyvä tekosyy. Siellä olevat ihmiset (lue: öljy) piti vapauttaa sinänsä jalon syyn eli demokratian nimissä. Miten siellä Irakissa nykyään meneekään?




OneMoreGoddamnHippieAndMyHeadWillExplode
Käyttäjä
31.10.15 klo 17:27
Todella viihdyttävä gonzo-pätkä. Michael Moorea parhaimmillaan. Bushin hallinnolle irvailun taakse kätkeytyy paljon asioiden ytimeen pureutuvaa länsimaista yhteiskuntakritiikkiä.
Polarisoi ja provosoi, kuten pitääkin.
Niilo22
Käyttäjä
19.10.15 klo 20:30
Tylsä ei piteis olla 9/11 vaan korkeintaan 3/5 kun ei oikeinkiinnosti Shoos dabuljuu pussin jutut
Edellinen sivu | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... 12 | Seuraava sivu