Eastern Promises
- 2007
- David Cronenberg
- Steven Knight
- Pääosissa:
- Armin Mueller-Stahl, Donald Sumpter, Naomi Watts, Sinéad Cusack, Viggo Mortensen, Vincent Cassel
- Iso-Britannia, Kanada, USA
- Kielet:
- Englanti
- Pituus:
- 100 min
- Genret:
- Draama, Rikos
Elokuva alkaa kun venäläinen Tatjana synnyttää tytön ja kuolee synnytyksessä. Kätilö Anna(Naomi Watts) haluaa auttaa tyttöä, mutta saa venäjän mafian peräänsä.
Elokuva on raaka kuvaus venäjän mafiasta. Tappoa, väkivaltaa ja prostituootiota. Elokuvaa ei todellakaan suositella herkille katsojille ja suomessakin kanteen lätsäistiin oikeudenmukaisesti K-18 leima.
Viggo Mortensen palaa valkokankaalle menestyksekkään TSH-trilogian jälkeen raakalaismaisena mafian kuljettajana joka alkaa kuitenkin loppua kohti rakentaa erikoista suhdetta Annaan ja Christine vauvaan. Myös Naomi Watts vetää hyvän roolisuorituksen orpoa lasta hoitavana kätilö Annana. Kohtuullisen tuntematon Armin Mueller-Stahl tekee loistavan suorituksen säälimättömänä mafiapomona joka on valmis ilmiantamaan jopa oman poikansa, jotta säilyy itse turvassa.
Kliseet (esim. suihkutappelukohtauksessa miehelle on isketty puukko rintaan mutta pystyssä vain pysytään.) ja muiden näyttelijöiden hienoinen alisuorittaminen vievät tältä loistavasti tehdyltä mafiakuvalta puoli lättyä.
Suosittelen tosiaankin katsomaan, jännitys pitää otteessaan koko puolitoistatuntisen. Hyvää viihdettä jota ei todellakaan luokitella aivot narikkaan osastolle joten aivot kantsii pitää katsoessa mukana.
Pitkästä aikaa nähdään Viggo Mortensen ruudussa. Erinomaisen History Of The Violencen ja TSH-trilogian jälkeen Viggo on siirtynyt astetta kovempaan leffaan. Eastern Promises on hyvin väkivaltaisen brutaali, karu ja verinen kuvaus venäläisen mafian häikäilemättömyydestä. Kauan ollaan saatu odottaa tarinaa Venäjän mafiasta. Kun italiaanojen ja jenkkien mafialeikit ollaan katsottu monien uusintojen kera melkeinpä jo kyllästymiseen asti, on hyvä katsastaa hiukan erilaisen tunnelman luovaa Venäjää.
Nuori tyttö synnyttää tytön, mutta kuolee itse synnytyksen jälkeen. Kätilönä työskentelevä Anna (Naomi Watts) alkaa huolehtimaan vauvasta. Löydettyään vauvan synnyttäneen tytön päiväkirjan, missä on kovaluokkaisia ja karuja paljastuksia mafiasta, joutuu Anna mukaan vaaralliseen peliin. Mafia haluaa päiväkirjan tuhotuksi keinolla millä hyvänsä ja ihmishengistä välittämättä. Mukaan sotkeutuu myös mafian kuskina toimiva mies Nikolai (Mortensen). Tästä alkaakin tappamisen ja petoksien loputon kierre.
Eastern Promises on juuri sen tyylinen minkälaista siitä oletetaankin. Ohjaaja David Cronebergin karu ja väkivaltainen tyyli sopii tähän elokuvaan kuin nenä päähän. Tai "Eastern Promises -mielessä" puukko selkään. Viggo tekee työnsä tuttuun, loistokkaaseen tapaan. Myös Naomi Watts onnistuu omassa suorituksessaan ihan kiitettävästi. Muut näyttelijät pysyvät neutraalilla keskitasolla. Ainoa huono puoli elokuvassa on kesto. Puolitoistatuntia ei ole tarpeeksi, ja pitempikin tästä olisi saatu hiukan lisää kehittelemällä. Siitä jäikin pienoinen paha maku suuhun ja pisteitä se myös rokotti. No pieneksi lohdutukseksi tarina ainakin rullaa hyvin sen vaivaisen puolitoistatuntisen ajan.
Eastern Promises on synkkä, verinen, karu ja väkivaltainen kuvaus. Mitään ei peitellä, eikä katsomista suositella herkille. Kuitenkin kaiken tämän verisyyden alla piilee huolella valmistettu erinomainen elokuva. Suosittelen hyväksi viihteeksi, jos on kyllästynyt niihin tuttuihin mafiakuviin. Jälleen kerran Muumipappa kiittää ja kuittaa.
Elokuvan alussa erään parturissa olevan miehen kurkku viilletään auki. Samaan aikaan eräs teinityttö synnyttää tyttövauvan, mutta kuolee itse. Kätilö Anna (Watts) alkaa huolehtimaan vauvasta ja selvittelemään teinitytön menneisyyttä. Homma alkaakin muuttumaan pian rumaksi, kun venäläismafiosot sotkeutuvat mukaan.
David Cronenberg on saanut jälleen aikaiseksi tyylilleen ominaisen karun ja brutaalin elokuvan. Jo alun kurkunviiltämis- ja synnytyskohtaukset antavat osviittaa siihen, mitä on odotettavissa. Karua ja väkivaltaista meininkiä on luvassa. Väkivaltaa ei tässä ole kovin paljon, mutta kun väkivaltaa on, niin se esitellään erittäin brutaalisti, ja mitään ei kaunistella. Jotkut kohtaukset voivat saada herkät katsojat vääntelehtimään väkivaltaisuuden takia. Meininki on todella karua, ja tunnelmakin on saatu synkänpuoleiseksi.
Venäläismafia esitäyttyy tässä elokuvassa todella karussa valossa. Mitään ei kaunistella, vaan mafiosojen hommat ovat varsin ikäviä. Porukka harrastaa säälimättä murhia ja raiskauksia. Eikä mikään muukaan rikos tunnu olevan heille vieras. Ulkoapäin he vaikuttavat lainkuuliaisilta kansalaisilta, mutta kulissien takana pelataan todella rumaa peliä. Ja he puukottavat toisiaankin selkään, joskus jopa kirjaimellisesti.
Myös näyttelytyö on loistavaa. Naomi Watts ja Viggo Mortensen tekevät todella upeaa työtä. Eikä muistakaan näyttelijöistä ole mitään valittamista. Saavatpa näyttelijät aikaiseksi jopa ihan uskottavankuuloisen venäjänkorostuksen aikaiseksi.
Eastern Promises on erittäin karu ja paikoitellen brutaali kuvaus venäläismafiasta. Harvoin näkee rikolliselämää kuvattavana näin brutaalilla tavalla. Kyllä tämä hyvin pitää otteessaan reilun puolitoista tuntia. Lopussa olisi kyllä ollut hieman hienosäädön varaa, mutta on tämä silti erittäin toimiva rikosdraama.
Erikoisia hahmoja, erikoisissa ympäristöissä kuvaava kanadalaismaestro David Cronenberg on jälleen paukauttanut laadukkaan teoksen Eastern Promises. Hienolla urallaan outoa tv-lähetystä, kärpäsen ja ihmisen muodonmuutosta ja väkivallan käytöstä perheen sisällä ja sen seuraamusta kuvannut Cronenberg, on tällä kerralla mafiahenkisessä rikosdraamassa Lontoon alamaailmassa. Ja tuloksena on syntynyt tyylikäs Cronenbergin näköinen elokuva.
Mieheltä viilletään kurkku auki salongissa ja nuori nainen kuolee synnytyksessä. Sairaanhoitaja Anna (Watts) löytää naiselta päiväkirjan, joka johdattaa hänet Venäjän mafian pitämään ravintolaan ja sen johtajan Semyonin (Stahl) luokse. Semyon on helpottunut saadessaan kirjan sisällön takaisin, mutta Anna jatkaa ominpäin pieneen vauvaan liittyvien asioiden tutkimista, vaikka hänen tiukat vanhempansa varoittavatkin Annaa mafiaan sekaantumisesta. Semyonin uskolliset apurit Nikolai (Mortensen) ja Kirill (Cassel) peittelevät murhat ja ruumiit täysin tunnistamattomiksi, mutta tällä kerralla on päässyt käymään pieni virhe ja se voi olla kohtalokasta mafiapiireissä, jopa omassa
perheessä.
Eastern Promises on päältä kuvan kaunis ja sisältä hyvinkin raadollinen mafiakuvaus Lontoosta. Cronenbergin elokuvista Eastern Promises on varmaankin helpoiten ymmärettävä ja inhimillisin tarina tähän menessä. Sykähdyttävän verisellä kurkunviillolla alkava tarina ottaa heti luulot pois. Väkivalta on jälleen taattua Cronenbergia, jota nähtiin jo History of Violencessä. Väkivaltaa on kuitenkin niukasti mukana, mutta ne vähäiset kohtaukset ovat täydellistä rujoutumista. Monelle Eastern Promises saattaakin olla pettymys hitaan tarinan rakentamisen vuoksi, mutta kun pystyy olemaan mukana maltilla, niin kokonaisuudesta muodostuu erinomainen elokuva ihmissuhteista, rikollisuudesta ja anteeksiannosta.
Cronenberg kuvaa Lontoon katuja ja sivukujia täysin antaumuksella ja laittaa melkein katsojan itsensä Lontoon sekaan. Eastern Promisen tunnelma on kuristavan rankka, kun äkilliset väkivaltakohtaukset saattavat tulla eteen minä hetkenä hyvänsä ja mafiaympäristö voi olla hyvinkin petollinen. History of Violencessä vakuuttanut Viggo Mortensen ja Vincent Cassel tekevät loistavaa roolityötä uskollisina mafiamiehinä, vaikka heidän Venäjän aksentista voikin olla montaa mieltä. Naomi Watts tekee myös kelpo roolin, vaikka onkin välillä hieman vaisu. Armin Mueller-Stahl tekee hyvän roolin mafiajohtajana. Musiikki on sopivan vähäeleistä ja hyvinkin Cronenbergin tapaista.
Kokonaisuutena Eastern Promises on David Cronenbergin hieno ja tunnerikas rikosdraama mafiapiireistä Lontoon alamaailmasta, ja yllättävän inhimillinen kuvaus ihmisyyden arvosta ja perhesiteistä rikollisorganisaatiossa. Cronenberg pitää Easternin lupauksen. Tämä on erinomainen elokuva ja paras mafiapätkä pitkään aikaan.
nimimerkki: andy