Summaleffa Uudet nimikkeet Aakkosittain abcdefghijklmnopqrstuvwxyååäö09 Genret KomediaSci-fi DraamaFantasia ToimintaWestern SeikkailuDokumentti TrilleriAnimaatio KauhuMusikaali RikosMusiikki SotaAnime

Day of the Dead (1985)

95 min
Genret:
Kauhu
Elokuvasarja:
Elävien kuolleiden yö, Dawn of the Dead, Day of the Dead, Kuolleiden Valtakunta, Diary of the Dead

Keskiarvo

Arvostelut (4): ***½
Pikatuomiot (184): ***½

Oma pikatuomio

# "Miellyttävän synkkä ja edeltäjiensä tapaan suurta ihmiskuntakritiikkiä sisältävä. "

Kukapa itseään kunnioittava leffafriikki ei olisi koskaan kuullut miehestä nimeltä George A. Romero, tai hänen kuuluisasta Living dead -sarjastaan. Jostain käsittämättömästä syystä allekirjoittanut itse oli kumminkin onnistunut missaamaan alunperin trilogiaksi tarkoitetun leffasarjan päätösosan Day Of The Deadin erääseen viskin katkuiseen perjantai iltaan asti, jolloin kaveriporukalla kyseisen pätkän viimein päätin katsastaa. Siinä missä sarjan ensimmäinen osa, Night Of The Living Dead vakuutti hienolla tunnelmallaan, Dawn Of The Dead puolestaan sai melkein nukahtamaan nojatuoliin yli yhteiskuntakriittisellä otteellaan, sijoittuu Day Of The Dead puolestaan näiden kahden välimaastoon, ollessaan ehdottomasti Living dead -sarjan toiseksi paras osa loistavan Night Of The Living Deadin jälkeen.

Niin kuin jo Dawn Of The Deadissa maalailtiin, ovat kuolleet ottaneet tyystin vallan pitäen samalla pakokauhun vallassa niitä harvoja selviytyneitä ihmisiä, jotka epätoivoisesti yrittävät pitää moiset aivojen imijät loitolla. Elokuvan miljöönä toimii maanalainen armeijan tukikohta, jossa kourallinen sotilaita ja tiedemiehiä pyrkivät pääsemään sopuun siitä, miten väistämättömän tuhon partaalla tulisi tehdä. Niinhän siinä sitten lopulta käy, että kahden niinkin erilaisen ajatusmaailman kohdatessa, ei tahdo syntyä muuta kuin rupia molempien osapuolin takalistoon ja kaaos on viimeistään siinä vaiheessa väistämätön, kun hulluuden partaalle ajautuneet ihmiset alkavat taistella toinen toistaan vastaan.

Day Of The Dead on miellyttävän synkkä ja edeltäjiensä tapaan suurta ihmiskuntakritiikkiä sisältävä pätkä, jonka ansiot eivät piile ainoastaan sen väkivaltaisuudessa. Elokuvan hahmot on kirjoitettu mukavan itsekkäiksi, ja mikä parasta ketään ei nosteta elokuvan aikana minkään pyyteettömän Hollywood-sankarin saappaisiin. Kaikki ovat enemmän tai vähemmän idiootteja, niin kuin ihmiset oikeastikkin tuppaavat olemaan. Visuaalisesti elokuva on hienoa katseltavaa ja näyttelijät hoitavat hommansa kohtuullisen hyvin, vaikka pientä ylinäyttelemistä paikoin havaittavissa onkin.

Romeromaiseen tyyliin edes elokuvan lopussa ei anneta minkäänlaista toivoa ihmisten selviytymisestä zombie epidemiaa vastaan, joka nostaa entisestään Day Of The Deadin osakkeita kohdallani. Tulevaa Diary Of The Dead -pätkää odotellessa suosittelen tätä oikein lämpimästi.

Arvosteltu: 20.05.2008
Katsottu: Kotona

Nutipää pohjolasta
9 arvostelua

# "Käsikirjoitus sisältää melko mielenkiintosita pohdiskeltavaa."

Kourallinen tiedemiehiä, toinen kourallinen sotilaista, pilotti, radionkäyttäjä ja tuhansittain zombeja pienessä sotilastukikohdassa maan alla. Kyseessä on siis George A Romeron (tällä hetkellä) neliosaiseksi paisuvan zombiesaagan kolmas osa.

Vaikka Romeron elokuvaa ensisijaisesti pidetäänkin kauhuelokuvana tarjoaa se huomattavasti enemmänkin. Elokuva tutkii toivottomassa tilanteessa elävien ihmisten käyttäytymistä paineen alla. Samalla se on myös sukellus ihmismielen pimeimpiin kolkkiin ja esittääkin kysymyksen ovatko verenhimoiset zombiet sittenkään meitä ihmisiä pahempi uhka meille itselleen. Vaikka elokuvan hahmot ovatkin vedetty melkoisiin ääripäihin antavat ne silti hyvän vaikutelman ja onnistuvat olemaan mielenkiintoisia. Tätä kuvitelmaa tukee tietysti myös hyvät näyttelijät, jotka viihtyvät rooleissaan. Oman mielenkiintoisen lisänsä hahmokaartiin tuo ihmismäisiäpiirteitä oppiva zombie Bub. Oikeastaan loppua lukuunottamatta zombiet tuntuvat jäävän melko taka-alalle (joka ei oikeastaan ole tälläkertaa yhtään paha asia kun hahmoja syvennetään) ja oikeastaan zombejakin enemmän ihmisten puolesta saa pelätä päivän päivältä hullumaksi käyviä sotilaita.

Käsikirjoitus sisältää siis melko mielenkiintosita pohdiskeltavaa, mutta mitä olisikaan zombie-elokuva ilman George A Romeron mestariilista ohjausta ja Tom Savinin tehosteita. Goreilu on harvoin näyttänyt näin vakuuttavalta. Savini osaa hommansa, mutta niin osaa myös Romero, joka kuvaa syömiset ja tappamiset jopa inhottavan läheltä. Romero saa muutenkin pidettyä tarinansa hyvin kassassa ja rullaa sitä eteenpäin sopivalla vauhdilla. Oikeastaan vain yhdessä kohtaa esiintyy turhan pitkä puheluosuus, joka ei sinänsä kehitä tarinaa eteenpäin. Muutamat musiikkivalinnat pääsevät vähän ihmetyttämään, mutta eivät ne nyt varsinaisesti huonoja ole. Romerolla on riittänyt hyviä ideoita niin paperilla kuin käytännössäkin ja tämä näkyy elokuvassa hyvin positiivisella tavalla.

Kokonaisuutena Day of the dead on hyvä elokuva. Niinkään kauhutunnelmaa ei saada vireille, mutta tämä ei liene ollut pohjimmainen tarkoituskaan. Pientä hassua komediaakin annostellaan sopivissa määrin ja kaikenkaikkiaan Day of the dead on varsin kunniakas teos Romeron zombie-elokuviensarjaan.

nimimerkki: Siperia Jones

Arvosteltu: 15.06.2005
Katsottu: DVD

Siperia Jones
52 arvostelua

# "Oivallinen tutkielma siitä mitä tapahtuu, kun joukko erilaisia ihmisiä joutuu työskentelemään alati kasvavassa paineessa."

Night of the Living Dead aloitti vuonna 1968 kauhutrilogian jonka on huhuttu kuolleen kolmanteen elokuvaan eli Day of the Deadiin. Uusimmat tiedot kuitenkin osoittavat,että Romero on käsikirjoittamassa ja ohjaamassa neljättä osaa tälle kauhuspektaakkelinsa sarjalle. Elokuva tulee olemaan nimeltään Land of the Dead. Mutta nyt Day of the Deadiin.

Elävät kuolleet ovat päässeet valloilleen ihmisten ankarasta aseellisesta vastarinnasta huolimatta. Samaan aikaan Floridassa maanalaisessa sotilastukikohdassa pieni joukko stressaantuneita tiedemiehiä ja sotilaita yrittää löytää ratkaisua siihen että miksi näitä olioita on olemassa. Ammukset ovat loppumassa,tiedemiesten ja tiedenaisen (Cardille) kemialliset aineet ovat loppumassa ja tutkimusolosuhteet ovat toivottomia, ryhmän radisti Billy McDermott ei saa vanhalla radiollaan yhteyttä Washingtoniin, joka hermostuttaa sotilaiden esimiestä, kapteeni Rhodesia(Pilato). Rhodes ja hänen komentamansa sotilaatkin ovat vain ihmisiä ja alkavat hitaasti mutta varmasti murtumaan alati kasvavasta paineesta.

Elokuva on mielestäni oivallinen tutkielma siitä mitä tapahtuu, kun joukko erilaisia ihmisiä joutuu työskentelemään alati kasvavassa paineessa. Romero ei tarkoittanut kuvata ketään elokuvan henkilöä toista huonommaksi vaan toteaa Eino Leinon tapaan:"Ei kenkään ole toista huonompi, heikompi vain". Nämä toisia heikommat ihmiset ovat ne sotilasparat jotka hiljalleen menettävät järkikultansa. Zombitkaan eivät ole sen kummempia kuin uhreja kuten Howardin esittämä hyvä zombie Bub osoittaa. Elokuvalla on symbolistakin arvoa. Symbooleja ovat muun muassa kaikki tukikohtaan varastoitu turha roina, jonka on tarkoitettu symbolisoivan sitä että me ihmiset olemme turhamaisia ja sitä että onko maallisilla hyödykkeillä minkäänlaista arvoa kun tulee tilanne joka muistuttaa maailmanloppua. Elokuvan erikoisefektispesialistina toiminut Tom Savini ei ole toiminut yhtään kehnosti vaan lopputulos on välillä hätkähdyttävän aitoa, esimerkiksi elokuvan lopun verilöylytyksessä. Joidenkin zombienmaskeeraus on kieltämättä huvittavaa ja parodista katseltavaa, sen Savini-faninaki voi sentään myöntää. Loppujen lopuksi elokuva on hyvää ajanvietettä, mutta myös aitoon Romero-tyyliin tärkeitä ajatuksia ja oivalluksia sisältävä kokonaisuus. Suosittelen jokaiselle Zombie-kauhun ystävälle.

nimimerkki: Galeazzo

Arvosteltu: 25.02.2005
Katsottu: DVD

Galeazzo
28 arvostelua

# "Päättää Romeron komean vuorokausi-trilogian ikävän vaisusti."

Zombiet ovat valloittaneet maailman. Pieni joukko tiedemiehiä ja sotilaita ovat piilossa maan alla. He yrittävät löytää muita eloonjääneitä ja keksiä parannuksen kaamealle zombiepide-mialle. Tunteet kuumenevat ja hermot kiristyvät. Lopulta armeijan pojat kaappaavat vallan.

Day of the Dead päättää Romeron komean vuorokausi-trilogian ikävän vaisusti. Juoni on aika simppeli ja näyttelijät paikoitellen erittäin huonoja. Yksi näyttelijä erottuu joukosta, nimittäin loistava Howard Sherman joka esittää inhimillistä zombieta. Day of the Dead olisi muuten kahden tähden elokuva ellei mukana olisi Romeron tiukka ohjaus ja Tom Savinin loistavan veriset tehosteet.

Day of the Dead on näkemistäni zombie-elokuvista hunoin, mutta silti ihan hauskaa viihdettä. Elikkä jos olet nähnyt Night of the Living Deadin ja Dawn of the Deadin, mutta et tätä katso tämä pikimmiten, koska Day of the Dead on ihan katsottava päätösosa. Suosittelen elokuvaa myös goren ystäville.

nimimerkki: Ash

Pisteet: ***