Oliko vuosi 2023 woke-kulttuurin huipentuma vai ei?

23.2.2024 16:56
Warner Bros./ Barbie, 2023

Viime vuosi oli laajalti Barbien juhlaa, vaikka lopulta Greta Gerwigin ja Margot Robbien leffa jäi kassamenestyksestään huolimatta ilman parhaan ohjaajan ja parhaan naispääosan Oscar-ehdokkuutta. Toisaalta leffa tavoittelee nyt muita Oscareita, kuten parhaan miessivuosan (Ryan Gosling) palkintoa. Mutta yleisesti ottaen, oliko vuosi 2023 huippukohta, kun puhutaan naisista elokuvantekijöinä tai vähemmistöjen näkyvyydestä elokuvissa? Tunkiko woke-kulttuuri silmille joka tuutista enemmän kuin koskaan?

Seksuaalivähemmistöjen äänenkannattajana tunnettu GLAAD-järjestö on kertonut aiemmin, että vuonna 2022 kerätyn tutkimusdatan mukaan seksuaalivähemmistöt olivat edustettuina elokuvissa paremmin kuin koskaan. Tämä tarkoitti edustusta 28,5 %:ssa niistä elokuvista, jotka kuuluivat tutkimuksen piiriin. Saman tutkimuksen mukaan 40 % hahmoista oli muita kuin valkoihoisia. Tutkimuksessa huomioitiin kuitenkin myös, että yli puolet kaikista näistä vähemmistöhahmoista sai ruutuaikaa vähemmän kuin viisi minuuttia.

Viime vuoden alussa näytti siltä, että seksuaalivähemmistöjen näkyvyys saattaisi jopa lisääntyä edelleen, mutta kaikkia tutkimustuloksia ei ole vielä julkaistu. Osa jo julkaistuista tutkimustuloksista viittaa siihen, että huippulukemat jäivät mahdollisesti saavuttamatta: USC Annenberg Inclusion Iniatitiven mukaan esim. naisten ja muiden kuin valkoihoisten palkkaamisessa elokuvateollisuuteen ei näkynyt isoa kehitystä vuonna 2023 vuoteen 2022 verrattuna. Sen mukaan naisia oli suurissa elokuvaprojekteissa ohjaajina 3,1 % enemmän kuin vuonna 2022, mutta naisten osuus ohjaajista oli vain 12,1 %. Ei-valkoihoisten ohjaajien määrä taas jopa laski jopa vuoden 2021 lukemaan (27,3 % -> 22,4 %) verrattuna.

 

Lähteet: THR, MovieWeb, Rolling Stone, Digital Spy, The Guardian

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa