Jake Gyllenhaalin tulevassa leffassa otetaan miehistä mittaa, mutta myös elokuvan ympärillä kiehuu

2.3.2024 23:55
Amazon/ Road House, 2024

Tässä kuussa myös Amazon Prime Video -suoratoistopalveluun saapuva Jake Gyllenhaal -toimintaelokuva on saanut alkuperäisen Road House -käsikirjoittajan sotajalalle. Käsikirjoittaja R. Lance Hill, joka käyttää myös nimeä David Lee Henry, katsoo Amazonin polkeneen hänen oikeuksiaan.

Uudessa leffassa seurataan Gyllenhaalin näyttelemän ex-vapaaottelijan uutta elämää floridalaisen kapakan järjestyksenpitäjänä. Alkuperäisessä vuoden 1989 elokuvassa asetelma oli samankaltainen: Patrick Swayzen tulkitseman karatetaiturin tehtävä oli pitää kuria yllä kehnomaineisen seudun juottolassa. R. Lance Hillin yhdessä Hilary Henkinin kanssa kynäilemä raina nauttii nykyisin kulttisuosiota.

Hill on nyt haastanut Amazonin sekä sen omistuksessa olevan elokuvayhtiö MGM:n oikeuteen. Hänen mukaansa nämä nykyisin myös alkuperäisen Road House – kuuman kapakan oikeudet omaavat yhtiöt ns. viittasivat kintaalla hänen vuonna 2021 jättämälleen anomukselle. Tuon anomuksen olisi Yhdysvaltain lakien mukaan pitänyt suoda vuoden 1989 elokuvan käsikirjoituksen tekijänoikeuden palautuminen Hillille. Oikeuksien palauttamisen sijaan yhtiö kiirehti uuden elokuvan tekemistä. Sille haettiin erityislupa, jonka avulla elokuvan tuotannon jatkuminen oli mahdollista myös viime vuoden lakkojen aikana.

Hill väittää Amazonin käyttäneen kiireessä jopa tekoälyä näyttelijöiden oman äänen korvaamiseksi otoksissa, joissa alkuperäinen äänitys oli epäonnistunut. Tekoälyn käyttäminen oli yksi käsikirjoittajien ja näyttelijöiden lakkojen kiistakapuloista. Hilln näkemyksen mukaan Amazon pyrki tällä tavoin saamaan uuden Road Housen varmasti valmiiksi ennen kuin tekijänoikeutta koskeva deadline umpeutuisi sen osalta.

Amazon on kieltänyt Hillin väitteen tekoälyn käytöstä. Se on täsmentänyt, ettei tekoälyllä tuotettuja repliikkejä kuulla lopullisessa elokuvassa. Se on ilmoittanut Hillin väitteiden olevan vailla todellisuuspohjaa.

Aiemmin myös uuden Road Housen ohjaaja Doug Liman esitti oman eriävän mielipiteensä Amazonin toiminnasta. Ohjaaja oli toivonut elokuvalle laajaa teatterijulkaisua, mutta suoratoistojätti on tuomassa leffan julki liki tuoreeltaan omassa palvelussaan.

 

Lähteet: LA Times, THR

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa