Jake Gyllenhaalin uuden leffan ohjaaja boikotoi omaa elokuvaansa

25.1.2024 17:15
Amazon/ Road House, 2024

Road House – kuuma kapakka elää nykyään lähinnä kasaritoiminnan suurkuluttajien keskuudessa. Patrick Swayzen tähdittämä baaritappelustoori on kuitenkin versioitu nyt uudelleen Doug Limanin luotsaamana. Uuden Road Housen ohjaaja on kuitenkin ryhtynyt boikotoimaan leffaansa.

Liman, joka muistetaan myös mm. Medusan verkko -elokuvasta, kieltäytyi kunniasta olla mukana Road Housen ensi-illassa South by Southwest -tapahtumassa maaliskuussa. Ohjaajalla ei tiettävästi ole mitään tätä Teksasissa järjestettävää tapahtumaa vastaan, eikä hän myöskään ole huonoissa väleissä esim. Swayzen roolin baariaan puolustavana taistelijaluonteena elokuvassa perineen Jake Gyllenhaalin kanssa. Leffan tasokaan ei ole Limanin yllättävän päätöksen takana:

– Elokuva on fantastinen, ehkä parhaimpani, ja olen varma, että se ottaa yleisönsä ja saa ehkä ihmiset panemaan tanssiksi lopputekstien rullatessa. Mutta minä en ole sitä todistamassa.

Liman on perustellut yllättävää boikottiaan viihdejätti Amazoniin liittyvillä syillä. Amazon, joka osti aiemmin mm. James Bond -elokuvien studiona tunnetun MGM:n, ei Limanin mielestä ole pysynyt lupaustensa takana.

– He ilmoittivat lohkaisevansa miljardi dollaria elokuvateatteritasoisiin tuotantoihin, julkaisemalla ainakin 12 [sellaista] vuodessa. He kuuluttivat sen olevan suurin internetyrityksen satsaus elokuviin. Voin kertoa, mitä he tekivät minulle ja elokuvalleni Road House – se oli aivan päinvastaista […]. On fakta, että allekirjoitin MGM:lle sopimuksen teatterilevitykseen tehtävästä elokuvasta. Amazon osti MGM:n. Amazon kehotti tekemään komean elokuvan ja sitten katsottaisiin tilanne. Minä tein komean elokuvan. Me teimme Road Housesta ”hittiainesta” – tämä on muuten Amazonin ilmaisu, ei minun. Road House pärjäsi koekatseluissa paremmin kuin suurin kassamenestykseni Mr. & Mrs. Smith. Se pärjäsi Medusan verkkoakin paremmin. […] Mitä muuta olisin voinut antaa studiolle? Ilmeisesti en mitään. Vastoin heidän julkisia tiedonantojaan Amazonilla ei ole kiinnostusta tukea elokuvateattereita. Amazon aikoo julkaista Road Housen erityisoikeudella Amazon Primessa, Liman ryöpyttää.

Ohjaaja toteaa Amazonin loukkaavan päätöksellään elokuvantekijöitä ja elokuvien tähtiä. Hän hehkuttaa Jake Gyllenhaalin roolisuoritusta, joka Amazonin päätöksen takia saattaa nyt jäädä ilman muunlaista tunnustusta. Monissa alan palkintokilpailuissa on säännöt vaativat, että kilpailuun osallistuva elokuva on julkaistu myös teatterilevitykseen tiettynä aikana. Esim. Oscar-mittelöön pääsevät ehdokkaiksi vain ne elokuvat, joilla on ollut ainakin yhden viikon ajan maksullisia teatteriesityksiä Los Angelesissa 1.1. – 31.12. kisavuoden aikana.

 

Lähteet: Deadline, Oscars.org

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa