Leffoja ähkyksi asti – näyttelijöiden liiton lakon päättyminen panee julkaisukalenterit uusiksi

10.11.2023 17:17
© 2018 Twentieth Century Fox FIlm Corp. All Rights Reserved. (Deadpool 2)

Monen elokuva- ja tv-alalla toimivan työläisen osalta jopa piinalliseksi kehkeytynyt odotus päättyi virallisesti torstaina klo 12.01 Yhdysvaltain länsirannikon aikaa. Peräti 118 päivän mittaiseksi venynyt näyttelijöiden liiton eli SAG-AFTRA:n työnseisaus loppui. Liitto pysyi tiukkana suurten toimijoiden kanssa neuvotellun sopimuksen osalta – se piti loppuun asti tiukasti kiinni palkankorotusvaatimuksistaan ja mm. tekoälyn käyttöön liittyvistä yksityiskohdista.

Vaikka näyttelijöiden lakko ei pysäyttänyt täydellisesti kaikkia tuotantoja, valtaosa tekeillä olleista elokuvista ja tv-sarjojen jaksoista jäi odottamaan lakon päättymistä. Esim. Beetlejuice-kauhukomedian jatko-osan kuvaukset hyytyivät vain pari päivää ennen niiden päättymistä juuri työnseisauksen takia. Nyt edessä on kiireisiä aikoja, kun kaikki kynnelle kykenevät pyrkivät varaamaan kuvauspaikkoja, työvoimaa ja muita resursseja yhtä aikaa. Valistuneiden arveluiden mukaan kysyntä on kuukausien odotuksen jälkeen niin kovaa, että jopa esim. tavallista kehnommalla näyttelijällä työkalenteri voi täyttyä ääriä myöten.

Keskeytyneistä projekteista edellä mainitun Beetlejuice 2:n lisäksi jatkuvat mm. Deadpool 3, kaksiosainen Wicked-musikaali, Ridley Scottin Gladiator-jatko-osa ja Disneyn uusi Lumikki-versiointi. Tuotantoja on tekeillä niin paljon, että niiden ensi-illat uhkaavat jyrätä toisensa alleen. Monen elokuvan ensi-iltapäivä on toistaiseksi vielä epävarma, sillä lakon kestoa oli hankala arvioida. Toisaalta lakon päättyminen käynnisti melkoisen kilpajuoksun. Tiettyä elokuvaa odottavan kannattaa olla tarkkana, jottei odotettu julkaisu mene kaikessa rytinässä ohitse. Esim. Deadpool 3:n osalta maailmanensi-iltaa on näillä näkymin lupailtu kesäkuun 2024 jo sijasta jo n. kuukautta aiemmin.

 

Lähteet: IndieWire, The Wrap

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa