Viihteen taivaalta katosi tällä viikolla kaksi rakastettua tähteä. Lontoolaislähtöinen pitkän linjan teatteri-, elokuva- ja tv-näyttelijä Angela Lansbury nukkui pois tiistaina 11.10., vain joitakin päiviä ennen 97-vuotispäiväänsä Los Angelesissa. Hänen muhkea skotlantilaiskollegansa Robbie Coltrane kuoli perjantaina 14.10. 72-vuotiaana, sairasteltuaan jo jonkin aikaa.
Molemmat heistä ovat painuneet katsojien mieliin ikonisissa rooleissa: Laajalti Lansbury tunnettiin yli 260 jaksoa kestäneen Murhasta tuli totta -sarjan henkirikoksia selvittelevänä Jessica Fletcherinä. Coltrane puolestaan tuli tutuksi erityisesti nuoremman polven katsojille Harry Potter -elokuvasarjan lempeänä puolijätti Rubeus Hagridina.
Näiden seikkojen lisäksi molempien näyttelijöiden taustalta löytyy asioita, jotka saattavat jopa yllättää. Kokosimme alle joitakin niistä.
Angela Lansbury: Verenperintö
Lansburyn uravalinta seurasi hänen äitinsä viitoittamaa tietä: Moyna Macgill oli näyttelijä. Sotavuodet saivat Lansburyn perheen muuttamaan Yhdysvaltoihin. Perheen isä, Edgar, ei ollut kuitenkaan mukana. Myös Hakekaa kätilö! -sarjan kuvaaman Poplarin alueen pormestarina toiminut ja kommunismia kannattanut Edgar Lansbury kuoli syöpään 1935. Lopun perheen matka vei erinäisten vaiheiden kautta Los Angelesiin asti, jossa Lansbury solmi pitkän elokuvasopimuksen jo 17-vuotiaana 1944 loisteliaista tuotannoistaan kuulun MGM:n kanssa.
Robbie Coltrane: Taiteilija ja mekaanikko
Coltrane ei perinyt lavanimeään. Anthony Rober McMillanina Glasgow’ssa syntynyt näyttelijä nappasi esiintyjänimensä ihailemaltaan saksofonistilegenda John Coltranelta. Opettajaäidin ja lääkäri-isän poika halusi taidemaalariksi ja opiskeli alalle, muttei kokenut itseään Rembrandtin veroiseksi. Erään esiintymistilaisuuden myötä saadut kehut kannustivat häntä kuitenkin pyrkimään näyttelijänä eteenpäin ja hakemaan paikkaansa mm. Lontoon näyttämöiltä. Toisaalta hän olisi voinut käyttää aikansa rassaamalla autoja. Myös ajopeleihin liittyviä kirjoja julkaisseen Coltranen kerrotaan rakastaneen tutkia, miten koneet toimivat ja esim. purkaneen autosta kaasutinta saadessaan tarjouksen yhdestä tunnetuimmista rooleistaan.
Angela Lansbury: Vaikuttavaa työtä
Lansbury sai ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa vuonna 1944 valmistuneesta jännityselokuvasta Kaasuvalo. Siinä hän on kiero palvelijatar, joka auttaa isäntäänsä tämän pyrkimyksissä. Jos leffasta onkin aikaa, sen vaikutus heijastelee yhä näinä päivinä käytettävään kieleen. Elokuvan alkuperäisnimestä ja sen päähenkilön käytöksestä on jäänyt elämään sana gaslighting. Se tarkoittaa jonkun manipuloimista niin, että tämä alkaa epäillä omaa mielenterveyttään. Vaikka Lansburyn ura lähti näin räjähtävästi käyntiin, hän ei elinaikanaan voittanut lopulta yhtään Oscaria tietystä roolityöstään, saati Emmyä, vaikka Murhasta tuli totta -sarja toi hänelle peräti 11 Emmy-ehdokkuutta. Hänet palkittiin kuitenkin kunnia-Oscarilla urastaan vuonna 2014.
Robbie Coltrane: Palkintosuma
Coltrane ei ehkä päässyt pätemään kuvataiteilijana, mutta roolit toivat hänelle menestystä. Esim. rikossarja Fitz ratkaisee toi hänelle kolme parhaan miespääosan BAFTAa vuosina 1994-1996. Rikospsykologi Fitzin huuruisessa ja kosteassa elämäntavassa oli paljon näyttelijää itseään. Kolmen peräkkäisen BAFTA-voiton suora oli myös aikansa ennätys.
Angela Lansbury: Ennätystenkirjaan painettu
Lansburyn nimi löytyy parista kohtaa Guinnessin ennätystenkirjan listauksia. Hänelle ojennettiin kaikkiaan neljä näyttämötaiteen huipuille luovutettavaa Tony-palkintoa. Ennätyksellisen tästä kunniasta tekee se, että ne annettiin kaikki musikaalipäärooleista. Lansbury näytteli pitkään lavoilla mm. Sweeney Todd -teoksen leipuri Lovettia, jolla oli tapana kätkeä murhanhimoisen naapurinsa uhrit piirakoihinsa. Toinen maininta Lansburysta ennätystenlistalla liittyy Murhasta tuli totta -sarjaan. Lansburyn näyttelemä kirjailija Fletcher on nostettu kaikkein tuotteliaimmaksi amatöörietsiväksi mm. ohi Agatha Christien neiti Marplen. Etsivärooli on ollut niin merkittävä, että se heijastelee vielä uuden Knives Out -mysteerileffan sisältöön: Lansbury on mukana elokuvassa, viimeistä kertaa valkokankailla, ja nyt omana itsenään.
Robbie Coltrane: Lämpimät jäähyväiset
Vaikka Coltrane nähtiin esim. Bond-elokuvissa KGB-taustaisena hämäräveikkona jopa kahteen otteeseen (1995 & 1999), hänen eittämättä tunnetuimmaksi työkseen jäi Harry Potter -elokuvasarjan Hagrid. Yksityiselämässään alkoholismista kärsinyt Coltrane päätti tämän roolin takia myös ryhdistäytyä, huomattuaan leffasarjan kasvavan suosion:
– Lapset tulevat luoksesi ja pyytävät sinulta nimikirjoitusta isoine silmineen. Siinä on vakava vastuu.
Viimeiseksi jääneessä esiintymisessään Harry Potter -elokuvien 20-vuotisjuhladokumentissa hän totesi näin:
– Näiden elokuvien perintö on se, että lasteni sukupolvi näyttää ne omille lapsilleen. Joten saatat katsella niitä helposti 50 vuotta eteenpäin. Surullista kyllä, minä en ole täällä, mutta Hagrid on.
Lähteet: The Guardian, Vulture, BBC, Guinness World Records, NY Times, Deadline, Telegraph
Kuva: Eva Rinaldi (CC)/Angela Lansbury & clogdancer (CC)/Robbie Coltrane