Vanhat animaatiokonkarit takaisin hommiin

17.1.2016 17:03

Vaikka animemestari Hayao Miyazaki (75 v.) vaikuttaa todella viimein jättäneensä pitkien piirrettyjen tekemisen nuoremmille sukupolville, kaikki alan ikämiehet eivät ole siirtymässä sivuun. Mm. animaatioista Maa aikojen alussa, Fievel matkalla Amerikkaan ja NIMH – rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa tunnetut Don Bluth (78 v.), Gary Goldman (71 v.) ja John Pomeroy (64 v.) puuhaavat jälleen uutta projektia. Kolmikko tunnettiin jo 1980-luvulla lähes ainoana suosittujen, mutta ei Disneyn tuottamien piirrosanimaatioiden tekijänä.

Kyseiset konkarit lanseerasivat viime vuoden lopulla joukkorahoituspalvelu Indiegogossa kampanjan, jonka tarkoituksena oli hankkia pesämuna piirrosseikkailu Dragon’s Lairille. Miesten suunnitteleman uuden animaation pohjana toimii yksi aikansa tyylikkäimmistä videopeleistä, jota he olivat tekemässä 1980-luvulla. Kuten alkuperäinen Dragon’s Lair -peli, myös uusi piirroselokuva kertoo rohkeasta mutta vähän hömelöstä ritari Dirkistä, jonka tehtävänä on pelastaa Daphne, yksi kuumimmista piirretyistä prinsessoista ikinä.

Bluthin, Goldmanin ja Pomeroyn Indiegogo-kampanja päättyi eilen. Mm. vanhojen animaatioklassikkojensa nimikirjoituksin varustetuin julistein ja alkuperäisten käsinmaalattujen piirroskalvojen avulla vanhat mestarit saivat kerätyksi varoja peräti 206% tavoitteekseen asettamastaan summasta (loppusummaksi tuli yht. 527 445 dollaria eli n. 485 234 euroa). Se ei ole paljon, kun kyseessä on pitkälti vanhanaikaisena käsityönä tehtävä piirroselokuva. Summan on kuitenkin laskettu riittävän osaan sivukuluista, 1,5 minuutin mittaisen valmiin animaatiopätkän valmistamiseen ja mm. käsikirjoittaja-ammattilaisten palkkaamiseen avuksi, jotta projekti vakuuttaisi myös jonkin isoista ja rahakkaista studioista. Ilman suuren studion tukea perinteisin metodein tehtävän piirroselokuvan teko on hyvin hankalaa: esimerkiksi Hayao Miyazakin 2013 ensi-iltaan tullut Tuuli nousee maksoi arviolta 30 miljoonaa dollaria eli lähes 27,5 miljoonaa euroa.

Lähteet: Indiegogo, The Movieweb

Kuva: Digital Leisure

Lisää luettavaa