Paluu menneisyyteen: nämä leffat eivät ole unohtuneet

26.12.2015 23:04

Nyt loppuvuoden ohjelmistoissa leffateattereissa pyörivät mm. sellaiset nimekkeet kuin Star Wars: The Force Awakens, Vakoojien silta, 007 Spectre, Crimson Peak, Legend, Black Mass, Tenavat-elokuva, Tyttökuningas, Napapiirin sankarit 2, Nälkäpeli – Matkijanärhi, osa 2 ja Point Break. Näistä vain osa tulee kestämään aikaa, jos lopulta yksikään. Loppuvuodesta 1965, eli 50 vuotta sitten, elokuvateattereissa pyörineistä nimekkeistä löytyy muutama, joiden suosio on säilynyt jo kunnioitettavan pitkään.

1. Pallosalama (Suomen ensi-ilta 25.12.65)

50 vuotta sitten James Bond oli vielä nuori hahmo – agentti 007:lle ensimmäiset kinemaattiset kasvot lainannut Sean Connery tähditti jännitysseikkailua, joka oli järjestyksessään elokuvasarjan neljäs. Leffaa on pyöritetty ahkerasti myös televisiossa, viimeksi Nelosella keväällä 2015.

Sean Conneryn karisma kohotti Pallosalaman ensi-iltavuonnaan kaikkien avausviikonloppujen parhaiten myydyimmäksi elokuvaksi Yhdysvaltojen tilastoissa. Leffa sai myös Oscarin parhaista erikoistehosteista. Elokuvan keskeisistä näyttelijöistä ovat elossa vielä Connery itse (s. 1930) ja Bond-tyttö Dominoa näytellyt entinen Miss Ranska eli Claudine Auger (s. 1941).

2. The Sound of Music (Suomen ensi-ilta 17.12.1965)

Laulaja ja näyttelijä Julie Andrews löi itsensä maailmanlaajuiseen tietoisuuteen kahden roolin voimin perättäisinä vuosina: ensin Maija Poppasena ja sitten temperamenttisena nunnakokelaana tässä musikaaliklassikossa. Andrewsin kajauttama, Richard Rogersin ja Oscar Hammersteinin kirjoittama The Sound of Music -teema kaikui monesta toosasta varmasti myös eilen, kun FOX esitti leffan jälleen kerran. Yli 8 miljoonaa dollaria kustantanut raina keräsi pelkästään kotimaassaan 158,6 miljoonan dollarin tulot, vaikka se ei kerrokaan amerikkalaisista, vaan pohjaa erään itävaltalaisperheen vaiheisiin 1930-luvulla.

Elokuvan tähdistä elossa olevat Andrewsin (s. 1935) lisäksi yrmeää kapteeni Von Trappia näytellyt Christopher Plummer (s. 1929) ja kaikki tämän lapsien rooleissa nähdyt lapsinäyttelijät. Leffan ohjaaja Robert Wise nukkui pois 91-vuotiaana 2005. Lapsikatraan esittäjät ovat myös pysyneet viihdealalla pitkään – esimerkiksi Nicholas Hammond, eli Friedrich, on ehtinyt urallaan vetäistä ylleen niin Hämähäkkimiehen trikoot kuin sittemmin vanhemmankin ajan vermeet Gallipoli-minisarjaa varten.

3. Tohtori Zivago (Suomen ensi-ilta 2.12.1965)

David Leanin historiallinen sotadraama muistetaan Suomessa erityisesti siksi, että elokuvaa kuvattiin mm. Kolilla ja Heinävaarassa. Monikansallinen produktio saavutti myyntilistojen kärjen Yhdysvalloissa vasta vuoden 1966 puolella, mutta muodostui lopulta yli kolmituntisesta kestostaan huolimatta sellaiseksi hitiksi, että sen nimiosaa esittänyt näyttelijä Omar Sharif tunnetaan parhaiten juuri tästä roolistaan.

Sharif kuoli kuluvan vuoden heinäkuussa 83-vuotiaana. Elokuvan naistähdistä sen sijaan elossa ovat sekä Charles Chaplinin tyttärenäkin tunnettu Geraldine Chaplin (s. 1944) että Julie Christie (s. 1941). Ohjaaja David Lean siirtyi tuonpuoleiseen vuonna 1991, hänkin 83-vuotiaana. Tohtori Zivago on esitetty Suomen televisiossa mm. vuonna 2010.

Loppuvuonna 1965 julkaistiin myös sellaiset elokuvat kuin The Beatlesin tähdittämä musikaalikomedia Help!, Doctor Who ja dalekit, jossa nykyisin Peter Capaldin näyttelemää Tohtoria näytteli myös myöhemmin Tähtien sodasta tuttu Peter Cushing. Ensi-iltaan tuli niiden lisäksi Roman Polanskin ohjaama ja kirjoittama sekä Catherine Deneuven pääosittama trilleri Inho. Vaikka nämä kolme elokuvaa eivät ole enää sellaisessa maineessa kuin aikoinaan, niihin liittyvät teemat tai nimet puhuttavat yhä – tuoreimpana tapauksena The Beatles, jonka musiikkia voi vihdoin kuunnella myös useammista streaming-palveluista.

Vaikka vielä 1950-luvulla kotimainen elokuva oli niin voimissaan, että esim. vuoden 1955 lopulla valmistunut Tuntematon sotilas lienee yhä tuttu monelle nuoremmallekin suomalaiselle, vuosikymmen myöhemmin tilanne oli toinen. Kovimmat filmifriikit ehkä tunnistavat silti sellaiset nimet kuin Risto Jarvan esikoisleffa Onnenpelin, mm. iskelmätähti Carolan tähdittämän jännärin Vaaksa vaaraa ja Jörn Donnerin ihmissuhdedraaman Täällä alkaa seikkailu. Ohjaus-Jussin ja kriitikoilta varovaisen positiivisia arvioita saanut Onnenpeli on nähty televisiossa ainakin vuonna 2009, musiikki-Jussin pokannut Vaaksa vaaraa puolestaan viime vuoden lopulla ja Donnerin käsikirjoitus-Jussilla palkittu työ vuonna 2013.

Lähteet: YLE, FOX, Nelonen, Suomen kansallisfilmografia, Box Office Mojo, Billboard, Finnkino

Kuva: FOX/ The Sound of Music

Lisää luettavaa