Nämä kuvat aiheuttavat syviä huokauksia

4.7.2015 16:24

Disneyn vuonna 2012 julkaiseman John Carterin piti olla megahitti, mutta se kääntyikin megaflopiksi. Superman Lives -elokuvalle puolestaan kävi tunnetusti kehnommin: se ei päässyt edes leikkauspöydälle asti, vaikka moni on todennut halunneensa sen nähdä. Näitä kahta elokuvaa yhdistää tämä kuukausi, sillä John Carterin tekemättä jääneestä versiosta on viimein julkaistu HD-tasoista kuvamateriaalia ja Superman Livesistä kertova dokumenttielokuva saa ensi-iltansa ensi viikolla.

Superman Lives on suorastaan legendaarisessa maineessa niiden nimien takia, jotka sen parissa työskentelivät. Dokumentissa nähdään Nicolas Cage sovittamassa Teräsmiehen mielikuvituksekkaasti tuunattua asua ylleen sekä kuullaan mm. ohjaaja Tim Burtonin ajatuksia projektista, jota hän ei lopulta saanutkaan toteuttaa. Myöhemmin julkaistu Bryan Singerin ohjaama Superman Returns ei onnistunut tunnetusti täyttämään niitä toiveita, joita pitkään ohjaajalta ja käsikirjoittajalta toiselle palloteltu elokuva-aihe oli herättänyt.

 

Tarzan-kirjailija Edgar Rice Burroughs’n n. vuosisadan ikäisiin teksteihin pohjautuva tieteiskuvitelma John Carter oli 263 700 000 dollarin budjetillaan iso investointi, joka tuotti kotimaassaan vain nihkeät 73 miljoonaa ja muualla maailmassa juuri sen verran, etteivät tekijät jääneet ns. täysin miinuksen puolelle. Tätä leffaa on suomittu mm. näyttelijäsuorituksistaan, kirjailijan tekstin muuntelusta ja jopa liian vanhan kirjallisuuden hyödyntämisestä (vertailun vuoksi: William Shakespearen useasti filmatisoidut teokset ovat 1500- ja 1600-lukujen taitteesta, Jane Austenin Järki ja tunteet puolestaan vuodelta 1811). Oheinen video kuitenkin antaa osviittaa siitä, ettei John Carter ehkä olisi ollut yhtä epäonnistunut elokuva, jos siinä olisi tehty joitakin asioita aivan toisin.

Superman Lives -dokumentin maailmanlaajuinen julkaisupäivä on 9.7., jolloin elokuva julkaistaan rajatusti elokuvateattereissa ja laajemmin on demand- sekä DVD-levitykseen. DVD:n voi tilata verkosta itselleen ennakkoon, mutta kannattaa huomioida, että sen hintaan lisättäneen Suomessa n. 10€ tullimaksu.

 

Lähteet: CinemaBlend, Collider, Kickstarter, Box Office Mojo

Kuva: BVI Finland/ John Carter

Lisää luettavaa