Kiista Kummisedästä

1.10.2012 03:25

Kädenvääntö Paramount-studioiden ja kirjailija Mario Puzon perikunnan välillä on ratkennut toistaiseksi The Varietyn ja Huffington Postin mukaan. Puzon suosittuun Kummisetä-teokseen pohjaavat kolme elokuvaa (1972, 1974 ja 1990) tuottanut Paramount on käräjöinyt kirjailijan perikunnan kanssa teoksen oikeuksista jo useita vuosia. Perikunnan mukaan yhtiö on toiminut väärin jättäessään maksamatta heille etuuksia Kummisetä-videopeleistä, kun Paramountilla puolestaan on katsottu Puzon klaanin rikkoneen aiempaa sopimusta mm. tuoreella The Family Corleone -romaanilla.

Kiistan ydin on kirjailija Puzon ja Paramountin välillä vuonna 1969 tehty sopimus, jonka sanamuodot ovat ilmeisen tulkinnanvaraisia. Sen mukaan Paramountilla on oikeus julkaista ja levittää kaikenlaisia versioita tai osia ja niiden kopioita Puzon teoksesta. Kirjailijan perikunta on pyrkinyt purkamaan sopimuksen.

Tuomarin päätöksestä Paramount-studiot saavat jatkossakin pitää Kummisetään liittyvät filmausoikeudet itsellään. Riidan poikki viheltänyt tuomari Alison J. Nathan soi kuitenkin myös Puzon perheelle oikeuden jatkaa kirjallisten jatko-osien tekemistä, jotka sijoittuvat Kummisedän maailmaan. Aika näyttää, mikä on osapuolten seuraava askel: lisää käräjöintiä vai esimerkiksi corleonemainen yllätys jonkun vuoteessa?

Lisää luettavaa