Härmä

(2012)

Elokuvasta

Elokuvan nimi: Härmä
Genret:
Maat:
Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Härmä
Valmistusvuosi:2012
Pituus:128 min
Pisteytyksiä: 165
Tarkka arvio: 2.99

1800-luku. Pohjanmaan lakeuksilla vallitsee perinne, jonka mukaan esikoispoika perii kaiken ja muut sisarukset saavat pärjätä omillaan. Eletään puukkovallan aikaa, jolloin lain suoja ei Härmään asti yltänyt. Maita hallitsivat häjyt, rellestävät miesjoukot, jotka herättivät pelkoa ja kunnioitusta tappeluhalullaan ja herkkyydellä turvautua puukkoon. Puukkojunkkareissa oli talollisia ja renkejä, mutta myös niitä nuorempia veljiä, joilla ei perinnönjaon jälkeen ollut mitään. Kunnia ja maine saattoi löytyä puukon terällä.

Välitalon tila on Härmän mahtavimpia. Talossa on kaksi poikaa, nuorempi veli Matti (Lauri Tilkanen) ja Esko (Mikko Leppilampi). Suoraselkäinen ja tilan isännäksi sopiva Matti on salakihloissa naapuritilan nuoren Ainon (Pamela Tola) kanssa. Tila on kuitenkin menossa perintönä Eskolle, joka vieroksuu työtä ja viihtyy rellestävässä häjyjoukossaan. Eskon kerrotaan tappaneen puukolla useita miehiä. Veljesten isä tekee vaikean valinnan ja testamenttaa tilansa perinteiden vastaisesti ohi esikoisen Matille, nuoremmalle pojalleen.

Esko kuulee testamentista. Siitä alkaa epätasainen taistelu talosta ja lopulta myös Ainosta, kun Eskolla on ympärillään häjynsä, ja Matin ainoa liittolainen on Kalle (Aku Hirviniemi). Matille jää kaksi mahdollisuutta: paeta tai toteuttaa isänsä viimeinen tahto. Eikä pako ole pohjalaiselle miehelle vaihtoehto.

Arviot

Hahmoista ironisesti pahikset ovat mielenkiintoisimpia ja kannustettavampia.

Veljekset ku ilvekset. Härmä on tarina kahden veljeksen kilpailusta saada omistukseen isävainaan tupa ja naapurin kaunis Aino. Vuonna 2012 julkaistu Härmä on JP Siilin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva. Tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun Pohjanmaalle ja puukkojunnarimeininki onkin elokuvan teemana. Matti Välitalo (Lauri Tilkanen) on Välitalon veljeksistä nuorempi. Hän on hyvä, ahkera ja rehellinen mies. Hänen veljensä Esko […]

Arvosteltu: 28.01.2012

Kommentit & Pisteytykset

Pelimies

Mäkelän tai Helanderin ohjaaman olisi voinut olla parempi leffa.

Toinen tähti kuitenkin lopun puukkotappelusta.

⭐️⭐️

K@ltsu
Timpe79
The Man with No Name
Team Mb
maisterii
Linkous
Orbis
Taikuriku
ajv
Juuseri
Jii89
SMK
andy
xxjonttuxx

Lisää luettavaa