Hahmoista ironisesti pahikset ovat mielenkiintoisimpia ja kannustettavampia.

28.1.2012 17:17

Arvioitu elokuva

Veljekset ku ilvekset. Härmä on tarina kahden veljeksen kilpailusta saada omistukseen isävainaan tupa ja naapurin kaunis Aino. Vuonna 2012 julkaistu Härmä on JP Siilin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva. Tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun Pohjanmaalle ja puukkojunnarimeininki onkin elokuvan teemana.

Matti Välitalo (Lauri Tilkanen) on Välitalon veljeksistä nuorempi. Hän on hyvä, ahkera ja rehellinen mies. Hänen veljensä Esko (Mikko Leppilampi) on toista maata. Esko on riitaa haastava, vakivaltainen juoppo. Pohjalaisessa perinteessä isän kuollessa talon perii vanhin poika. Veljesten isä Antti Välitalo (Esko Salminen) päättää kuitenkin ohittaa esikoisensa testamentilla. Kilpailu Välitalon omistajasta alkaa pohjalaisella mallilla, puukkoa heilutellen.

Elokuvan asetelma on suht hyvä, mutta tarinan heikkous on sen kliseisyys. Pohjalaisen kylän kuninkuudesta kilpailu etenee väistämättä ja valitettavasti kolmiodraamaksi. Molemmat veljekset haluavat saman naisen, mutta neito rakastaa vain toista. Hyvin tylsää. Tarinan toinen heikkous on jatkuva edestakaisin ravaaminen. Välillä ollaan pakomatkalla, välillä taas kostoretkellä ja sitten taas paetaan ja mietitään uutta keinoa kostaa.

Hahmoista ironisesti pahikset ovat mielenkiintoisimpia ja kannustettavampia. Leppilammen härmän häjy -hahmo osaa olla uhkaava ja vaarallinen. Elokuvan sankarit ovat tylsiä ja ylikäytettyjä. Matti on perinteinen hyvä veli, jonka on kukistettava veljensä ansaitakseen paikkansa johtajana. Sankareista renkipoika Kalle (Aku Hirviniemi) on samaistuttava ja hyvin hauska hahmo.

JP Siilin elokuva sisältää hyviä hetkiä, mutta kokonaisuus jää keskinkertaiseksi. Ylipitkästä elokuvasta olisi voitu karsia paljon ylimääräistä pois ja siitä olisi saatu toimivampi kokonaisuus. Kaiken kaikkiaan elokuva jaksaa pitää mielenkiintoa yllä.

Arvosteltu: 28.01.2012

Lisää luettavaa