Kosto (2010)

Alkuperäinen nimi: Hævnen
Pikkukaupunkiin sijoittuva draama käsittelee koston ja väkivallan kierrettä yksilön ja yhteiskunnan tasolla.
- Ohjaajat:
- Susanne Bier
- Käsikirjoittajat:
- Anders Thomas Jensen, Susanne Bier
- Pääosanäyttelijät:
- Markus Rygaard, Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, William Jøhnk Nielsen
- Maat:
- Tanska, Ruotsi
- Kielet:
- tanska, ruotsi, englanti
Saman kategorian TOP-leffoja
Suosituksia
Kommentit

Juki
Käyttäjä
Todella hyvä ja paikoin myös aika koskettavakin leffa. Beck-leffoista tuttu Mikael Persbrandt tekee ihan hyvän suorituksen, mutta leffan täh... Lue loput

Rainafriikki
Käyttäjä
Hieno ja koskettava draama,jossa oli todella hyvä juoni ja roolisuoritukset olivat kaikenpuolin hyvät.Elokuvan ohjaus oli visuaalisesti näyttävä, jonka kruunasi... Lue loput

stranger in this town
Käyttäjä
Hieno teos! Paikoin todella kaunista kuvausta. Näyttelijätyö ensiluokkaista. Pikkaisen verkkainen kerronta vie viimeisen sinetin muuten erinomaiselta elokuvalta... Lue loput

Punaparoni
Käyttäjä
Laatua. Vuoden parhaimpia elokuvakokemuksia, Pistää miettimään.
Kommentit
Juki
Käyttäjä
18.12.18 klo 23:14
Todella hyvä ja paikoin myös aika koskettavakin leffa. Beck-leffoista tuttu Mikael Persbrandt tekee ihan hyvän suorituksen, mutta leffan tähdet ovat ehdottomasti nuoret Markus Rygaard ja William Jøhnk Nielsen. Kosto on ajatuksia herättävä leffa, joka jää kummittelemaan mieleen vielä pitkäksi aikaa leffan jo päätyttyä. On ehdottomasti Oscar-palkintonsa ansainnut!
Rainafriikki
Käyttäjä
25.09.11 klo 01:04
Hieno ja koskettava draama,jossa oli todella hyvä juoni ja roolisuoritukset olivat kaikenpuolin hyvät.Elokuvan ohjaus oli visuaalisesti näyttävä, jonka kruunasi kaunis musiikki.Kirkkaasti viime vuoden parhaimpia,joka oli Oscarinsa ansainnut.
stranger in this town
Käyttäjä
25.08.11 klo 23:03
Hieno teos! Paikoin todella kaunista kuvausta. Näyttelijätyö ensiluokkaista. Pikkaisen verkkainen kerronta vie viimeisen sinetin muuten erinomaiselta elokuvalta. Paras Tanskalainen elokuva, jonka olen nähnyt. Hyviä Tanskalaisia elokuvia ei kyllä montaa ole, mutta kuitenkin.




Punaparoni
Käyttäjä
23.08.11 klo 01:01
Laatua. Vuoden parhaimpia elokuvakokemuksia, Pistää miettimään.
gis_
Käyttäjä
20.08.11 klo 18:55
Kosto on nimensä mukaisesti elokuva käyttäytymisen muodosta, joka on suuresti arvostettu erityisesti monissa heimoyhteiskunnissa. Se on myös universaali tapa käsitellä kunniaa ja vihaa. Jopa niin sanotussa "paremmassa maailmassa" Tanskassa voi hyvinkin tulla johtopäätökseen, että helpoin tapa on vastata väkivaltaan väkivallalla, vääryytteen vääryydellä jopa siinä määrin, että siitä tulee yleinen normi. Elokuva voidaan toki tässä valossa nähdä myös esseenä maskuliinisuudesta ja siihen liitettävistä ihanteista. Maailmassa on kulttuureita joissa väkivalta ja avoin aggressio on suuresti arvostettu keino ylläpitää ja suojella miehen kunniaa ja toisallta on myös kulttuureita, joissa itsekontrolli ja itseluottamus ovat arvossaan ja avoin vihamielisyys taas keino menettää sosiaalinen status. Kuten huomata saattaa, tällaisista kulttuureista kehittyy täysin erilaisia ihmisiä mitä tulee tapaan katsoa maailmaa. Ja kun nämä kulttuurit kohtaavat, nousee mieleen erinäisiä kysymyksiä, kuten miten pitkälle pasifismissa voi mennä kulttuurissa, jossa se nähdään lähinnä häpeällisenä osoituksena heikkoudesta? Ja kuinka tuhoavat käyttäytymismallit omaksunut ihminen voi säilyttää ihmisarvonsa, jos hän teoillaan tuhoaa kaiken mikä ihmisyydessä on arvokasta? Toisin sanoen, onko oikein pelastaa sadistisen massamurhaajan henki?
Ja jos on, pitäisikö meidän myös vaalia kulttuureita joissa heikkouden kontrolloiminen voimalla johtaa eittämättä feminiinisten piirteiden epäterveelliseen tukahduttamiseen ja herkkyyden ja empatian katoamiseen vihalla kontrolloidun pelon tieltä? Onko oikein kiusata heikompaa, raiskata ja kiduttaa naisia, suorittaa kansanmurha? Tällaisiin kysymyksiin saattaa olla helppo vastata teoriatasolla, mutta todellisuudessa nämä ovat äärimmäisen vaikeita kysymyksiä. Kuinka vaalia kykyä tuntea empatiaa, valmiutta antaa anteeksi ja kohdata heikkous niin itsessä kuin myös muissa ihmisissä? Monelle se ei ole helppoa, sillä etenkin miehelle ulkoisen kontrollin kautta saavutettu sisäinen kontrolli maksaa yleensä vähemmän vaivannäköä kuin emootioiden kuten kivun ja pelon reflektiivinen käsittely. Kun tällaisestä käyttäytymisestä tulee sääntö eikä poikkeus, ihmiset ovat valmiita tappamaan vaikka naapurinsa eikä silloin puhuta enää ykslötason mielenterveysongelmista, vaan kokonaisesta maailmankatsomuksesta -ideologiasta, uskonnosta ja kulttuurista, joka jakaa ihmisten kollektiivisen tajunnan kahtia mustaan ja valkoiseen, pahaan ja hyvään,epäpyhään ja pyhään, aiheuttaen näin rajuja massapsykooseja ja maailmansotia - tai koulukiusaamista.
Edellinen sivu | 1 2 | Seuraava sivu