Unohdettujen puolesta

5.12.2011 18:28

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Bordertown
Valmistusvuosi:2006
Pituus:112 min

Elokuva rakentuu USA:n ja Meksikon rajakaupungissa tapahtuneisiin työläisnaisten katoamisiin ja niistä raportoimaan lähtetyn tutkivan journalistin tekemisiin. Chicagolaista toimittajaa Lauren Adriania, jota näyttelee Jennifer Lopez, ei yhtään kiinnostaisi lähteä matkalle Juareziin. Aikansa vastusteltuaan Lauren kuitenkin suostuu matkalle, koska näin hän saa löyhän lupauksen tulevasta työstä ulkomaankirjeenvaihtajana. Hetken kuluttua haluttomuuden syykin selviää: Juarezissa paikallisen lehden päätoimittajana työskentelee hänen entinen poikaystävänsä, jota näyttelee toinen vetovoimainen tähti (Antonio Banderas).

Sattuman oikusta Lauren onnistuu saamaan kontaktin naiseen, joka on raiskattu matkalla töistä kotiin, mutta onnekseen säilynyt käsittelystä hengissä. Hänen kauttaan ihmisoikeuksien polkemiset ja kärsimykset saavat inhimilliset kasvot. Kasvot antaa meksikolainen näyttelijätär Maya Zapata.

Näistä aineksista on tehty elokuva Bordertown (Unohdetut, 2006). Ihan huonot ainekset eivät olekaan kysymyksessä. Aihe on hyvä, tärkeä ja aina ajankohtainen. Valitettavasti leikkaus on liian nopeatempoista ja sekavaa tehden monista kohtauksista erittäin rasittavia katsottavia. Ura, omantunnon herääminen, roistojen paljastaminen, epäselvät muistijäljet lapsuudesta ja ihmissuhteet menevät mukavasti sekaisin, ja välillä katsojalta pääsee unohtumaan, että mikä se olikaan se aihe, jota tässä piti eniten käsitellä. Yllättävää on se, että Antonio Banderas ei olekaan tässä elokuvassa se, joka pääsee Lopezin kanssa patjantamppauspuuhiin.

Elokuva rakentuu pääasiassa Jennifer Lopeziin, eikä tämä ole kehu. Dialogi on surkeaa ja väkinäistä, eikä asiaa varsinaisesti helpota se, ettei Lopez todellakaan tee tässä elokuvassa elämänsä roolisuoritusta. Päätoimittajaa esittävän Martin Sheenin rooli jää pariin lyhyehköön työstä käytävään keskusteluun, ja vaikka Antonio Banderaksen tehtävä on toimia yhtenä kolmesta päähenkilöstä, hänenkin osuus jää jotenkin sekavaksi. Jotenkin paradoksaalista on sekin, että myös amerikkalaisen rahan valtaa kritisoiva elokuva on kuristettu pilalle, jotta amerikkalaisille tuotantoyhtiöille rahaa tuovat elementit (= Jennifer Lopez) saisivat pääosan.

Jotain hyvääkin elokuvassa on. Ensinnäkin aihetta eli naisten, intiaanien ja köyhien alistamista Meksikossa käsitellään kaikesta huolimatta melko paljon. Toiseksi kuvallisten elementtien, värien, valojen, varjojen ja kuvakulmien käyttö on laadukasta ja niitä katselisi mielellään hieman rauhallisemmallakin otteella. Raiskattua Evaa esittävä Maya Zapata onnistuu hyvin omassa roolissaan. Lisäksi Jennifer Lopez on hyvän näköinen nainen niin blondina kuin brunettenakin.

Arvosteltu: 05.12.2011

Lisää luettavaa