Kaikin puolin onnistunut ja loppuun mietitty kokonaisuus, jossa kaikki loksahtaa paikalleen kuin palapelin viimeinen pala.

19.1.2012 22:03

Vuonna 1998 julkaistu Mulan on Disneyn kultakauden viimeisimpiä tuotoksia. Tarinasta on tehty useita muitakin versioita, mutta Disneyn on niistä ehdottomasti paras. Tarina sijoittuu sodan uhassa olevaan Kiinaan. Elokuva ei ole aivan Disneyn parhaita, mutta kaikin puolin hauska ja viihdyttävä, ja omalla TOP 10- listalla Disney- elokuvista.

Tarinan pääosassa on kiinalaistyttö Mulan, joka etsii omaa paikaansa elämässä. Hunnien hyökätessä Kiinaan on yhden miehen jokaisesta perheestä puolustettava maataan. Mulan päättää kuitenkin naamioitua mieheksi ja lähteä isänsä tilalle armeijaan. Opaakseen hän saa Mushu-lohikäärmeen, joka vastaa isosta osasta elokuvassa esiintyvästä huumorista. Miehen esittäminen ei onnistu aivan mutkitta, mutta kohtuulisesti kuitenkin. Kun sota on todenteolla käynnissä, Mulan tuhoaakin koko hunnien armeijan ja häntä aletaan ajatella sankarina, kunnes paljastuu, että hän onkin nainen. Loppujen lopuksi Mulan kuitenkii pelastaa keisarin ja siinä sivussa koko Kiinan. Loppu hyvin kaikki hyvin, vaikka loppu jätetäänkin vähän salamyhkäisesti arvailujen pariin.

Musiikki elokuvassa on perus Disney-laatua eli loistavaa. Ja taas suomalaiset ääninäyttelijät päihittävät alkuperäiset 3-0. Vaikka Mulan on niitä harvoja, joissa on edes jotenkin siedettävä alkuperäisdubbaus. Suomalaisina ääninä kuullaan esimerkiksi Santeri Hänninen (mm. Jonh Smith Pocahontaksesta) ja Antti Pääkkönen. Hahmot ovat omanlaatuisia, sopivasti liioiteltuja ja hauskoja tai muuten tarkoituksensa täyttäviä. Juoni etenee hyvin loogisesti ja sujuvasti. Piirosjälki on kaunista ja erittäin uskottavan näköistä. Lauluja on elokuvan aikana monia mutta se ei häiritse ollenkaan. Elokuvasta löytyy myös jonkun verran yksityiskohtia, jotka huomaa vasta muutaman katselukerran jälkeen. Mukaan on myös sekoitettu sopiva määrä toimintaa huumoria unohtamatta.

Elokuvassa esitetään mielestäni hienosti kuinka kiinalainen kulttuuri eroaa omastamme täysin. Siellä jokaisella on oma paikansa ja sinun tulee tyytyä paikkaasi. Elokuvassa on voitu kuvata sekä naisten että miesten maailma heidän omasta kulmastaan, koska Mulan kuuluu elokuvan aikana niistä molempiin. Se miten ainoastaan miehiä voidaan arvostaa voi tuntua meistä itsestämme oudolta koska oma kulttuurimme ei perustu yhtä puhtaasti kunnioitukseen kun Kiinassa. Siellä kaikki on rakennettu kunnioituksen varaan. Kaikin puolin onnistunut ja loppuun mietitty kokonaisuus, jossa kaikki loksahtaa paikalleen kuin palapelin viimeinen pala.

Arvosteltu: 19.01.2012

Lisää luettavaa