Ei ihan tavallinen supersankarielokuva

1.4.2012 11:36

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Defendor
Valmistusvuosi:2009
Pituus:95 min

Defendor on tarina supersankarista. Mikään ihan tavallinen supersankarielokuva se ei kuitenkaan ole. Defendor on tarina lievästi kehitysvammaisesta Arthurista (Woody Harrelson), joka uskoo olevansa supersankari.

Arthurin alterego Defendor on hieman kotikutoisen oloinen hahmo, joka käyttää rikollisia vastaan hauskoja omatekoisia ”aseita” ja päätyy usein saamaan vain itse selkäänsä. Silti Arthur ei luovuta taistelussaan rikollisuutta vastaan. Häntä motivoi rohkea ja hyväsydäminen luonne sekä tahto tasoittaa tilit itse keksimänsä Kapteeni Teollisuuden kanssa. Kun Arthur sitten ystävystyy huonoille teille joutuneen Katin (Kat Dennings) kanssa, Kapteeni Teollisuus henkilöityy todelliseksi huume- ja prostituutiobisnestä pyörittäväksi Radovan Kristiciksi. Kat yllyttää Arthurin Kristicin kimppuun, eikä Arthur ymmärrä, että vastus on hänelle aivan liian suuri.

Defendor luokitellaan draamakomediaksi, mutta itse puhuisin ennemmin vain draamasta. Kyllähän elokuvassa muutamat hauskat hetkensä on, mutta enemmän on painotettu vakavempaan sisältöön. Draamapainotus ei ole mikään huono valinta. Arthur joutuu vaikeuksiin, koska Defendorina käy pahisten kimppuun ja ottaa lain omiin käsiinsä. Hän ei pysty ymmärtämään, että olisi tehnyt jotain väärin. Lopulta tilannetta selvittävät poliisit ja psykiatrikaan (Sandra Oh) eivät pysty väittämään vastaan.

Supersankarielokuvat pursuavat usein erikoistehosteita, tietokoneanimoituja hahmoja ja taianomaista värimaailmaa. Defendorissa ei kuitenkaan luoteta visuaalisuuteen ja ohjauksen kikkoihin, vaan tarinaan opetuksineen ja ristiriitaisuuksineen. Mutta eihän Defendor olekaan perinteinen supersankarielokuva. Liekö kyseessä tietoinen valinta?

Ohjaus antaa kaikessa yksinkertaisuudessaan mukavasti tilaa näyttelijäntyölle. Näyttelijöistä varsinkin Woody Harrelson ja Kat Dennigs tekevät hyvät roolisuoritukset. Myös heidän tiimityöskentelynsä on mukavaa katseltavaa.

Hyvistä lähtökohdista huolimatta elokuvasta jää puuttumaan sitä jotain. Pienellä jatkojalostuksella elokuvassa olisi ollut aineksia ehkä enempäänkin. Silti Defendor on koskettava ja raikas hyvän mielen elokuva. Juoni on älykäs ja mieleenpainuva. Joskus elokuvan ei tarvitse mullistaa maailmaa tai räjäyttää tajuntaa. Joskus pieni on kaunista.

Arvosteltu: 01.04.2012

Lisää luettavaa