Yojimbo - onnensoturi (1961)
- Alkuperäinen nimi:
- Draama, Trilleri, Rikos
- Muut sarjan leffat:
- Yojimbo - onnensoturi, Samuraimiekka
- Sijoitus:
Leffatykin 214. paras elokuva.
Arvostelut (2)
Kyllä siellä nousevan auringon maassa osataan!
Noniin, olen taas ollut hyvä elokuvaharrastaja ja poikennut Hollywoodin valtavirrasta ja efektivyörytysviihteestä katsomalla muutaman vanhan japanilaispätkän. Ja kyllä kannatti. Sain tässä hiljattain Akira Kurosawa Boxin, joka sisältää kolme maestro Kurosawan mestariteosta, elokuvat Seitsemän Samuraita ('54), Kätketty Linnake ('58) ja nyt arvosteluvuorossa oleva Yojimbo-Onnensoturi ('61). Leffat ovat hienoa katseltavaa, ja todistavat että kyllä siellä nousevan auringon maassa osataan!
Kaksi rikollisliigaa pitää hallussaan japanilaista pikkukylää. Aikakautta ei elokuvassa mainita missään kohdassa, mutta uskoisin sen sijoittuvan 1700-1800 luvukujen taitteeseen, sillä porukka aseistautuu vielä yleisesti miekoilla, ja kun yhdellä hemmolla on revolveri, muut kokevat syvää kunnioitusta. Paikkaan saapuu yksinäinen samurai, joka näkee täällä tilaisuuden rikastua. Mutta vain yhden puolesta voi sotia, ja kumman samurai valitseekaan?
Vaikka DVD Boxi on huippuluokkaa kuvaltaan ja ääneltään, Yojimbon kannessa on muutama anteeksiantamaton virhe: Ensinnäkin siinä väitetään että Yojimbo on uskomaton seikkailuelokuva. Uskomaton kyllä, mutta seikkailuelokuva ei. Yojimbo on toimintadraama, ja loistava sellainen. Toiseksikin, siinä sanotaan että Yojimboon perustuu Sergio Leonen loistava Vain muutaman dollarin tähden. Näinhän ei ole, vaan Yojimboon perustuu toinen mestariteos, Sergio Leonen Kourallinen Dollareita. Akira Kurosawa vetää kyllä ohjaajana vertoja monelle länsimaiselle ohjaajasuuruudelle, ja löytyy minunkin lemppariohjaajistani Kubrickin ja Hichcockin porukasta. Toshiro Mifune, Kurosawan luottonäyttelijä on loistava pääosassa, ja muutkin näyttelijät ovat hyviä.
Suosittelen ehdottomasti, jos hidastempoisuus ja mustavalkoisuus eivät häiritse. Ainakaan tosi leffaharrastajia ei uskoisi häiritsevän, right? Hommatkaa ihmeessä tämä boxi, tai sitten leffat yksittäisinä. Ostamisen arvoisia todellakin!
Raato-A
Tykittäjä, 389 arvostelua
Pisteet:

Arvosteltu: 04.02.2004
Katsottu: DVD
Arvostelun pisteet
Loistava elokuva, joka ansaitsee paikkansa elokuvan historiassa.
Akira Kurosawasta voidaan sanoa vain yksi sana: nero. Sodan repimästä Japanissa vaikuttanut ohjaaja teki teoksia, jotka olivat paitsi kulttuurillisesti yhtenäisiä, myös länsimaiselle yleisölle helppoja ymmärtää.
Yojimbo kertoo nimettömästä samuraista arviolta 1800-luvun puolivälissä. Hän saapuu kaupunkiin, minkä hallinasta kiistelee kaksi jengiä, jotka kummatkin kiinnostuvat päähenkilön huomattavista taistelutaidoista. Aluksi nimetön päähenkilö hyötyy asemastaan kahden jengin välissä, mutta tilanne vaihtuu määrätietoisen Unosuken saapuessa näyttämölle ja samurain tehdessä oman pään mukaan.
Yojimbo on yksittäisen miehen selviytymistarina. Mifunen intensiivisesti tulkitsema samurai on äärimmäisen itsekäs ja tunteeton. Häntä kiinnostaa vain raha ja hankaluudet, sillä hän saa ensimmäistä toisten tapahtuessa. Nimettömän päähenkilön itsekkyys ja piittaamattomuus tulee tutuksi ja hahmon tehdessä epäitsekkäästi katsoja yllättyy ja seuraava juonenkäänne tekee haavoittumattoman superihmisen heikoksi reppanaksi. Päähenkilö on hyvin inhimillinen ja huolella rakennettu.
Lopun välienselvittely on latautuneessa tunnelmassaan hämmästyttävää leikkauksen ja kuvakokojen juhlaa. Ladattu tunnelma räjähtää nopeaksi, julmaksi ja tehokkaaksi toiminnaksi, minkä kesto on mitätön edeltäneen kohtauksen tunnelmalle.
Ainoa haittapuoli muuten loistavassa elokuvassa on muiden olennaisten henkilöiden, erityisesti vastapuolen jääminen ohuiksi päähenkilön rinnalle. Hahmot ovat tarpeeksi vahvoja ollakseen stereotyyppejä, mutta eivät kuitenkaan tarpeeksi tehokkaita. Roisto ei ehdi olla tarpeeksi ilkeä ollakseen kunnollinen roisto.
Kokonaisuutta katsoen silti loistava elokuva, joka ansaitsee paikkansa elokuvan historiassa. Bonuksena se on kiitettävän lyhyt.
nimimerkki: Jurpo

Saman genren leffoja
Kommentit (18)
MaxSKäyttäjä |
05.01.10 klo 16:07
Yojimbo - onnensoturi on tähän mennessä näkemistäni Kurosawoista ehkä vähiten suosikki mutta loistava elokuva joka tapauksessa. Mifune eläytyy taas loistavasti ... Lue loput
![]() CHGKäyttäjä |
30.12.08 klo 23:00
Kannattaa muuten lukea myös tarinan alkuperäinen versio, Dashiell Hammettin romaani 'Red Harvest'.Taitaa olla harvoja kirjoja josta on olemassa lähemmäs viisi e... Lue loput
![]() Ataru |
08.08.07 klo 20:50
Paljon parempi kuin Leonen rip-off, onnistuu suurin piirtein kaikessa paremmin. Mifune on parempi pääroolissa kuin Eastwood, joka pitäytyy häjyssä ilmeessään ja... Lue loput
![]() otso |
07.05.07 klo 11:33
Akira Kurosawa on elokuvain mestari. Yksikään herran leffoista ei ole jättänyt minua katsojana kylmäksi, eikä Yojimbo tee missään nimessä poikkeusta. Vanha kunn... Lue loput